Σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλες παραδοσιακές αγορές, όπως η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη, χάνουν τα μερίδιά τους από το 2000 και έπειτα, σε ποσοστό που υπολογίζεται στα -24% και -9% αντιστοίχως, ενώ αναδύονται νέες, όπως αυτή της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Από την άλλη, η ψηφιακή διαφήμιση κέρδισε 30 δισ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια στην Ευρώπη, ενώ ως το 2019 το digital θα απορροφάει πάνω από το 50% της επένδυσης σε marketing και διαφήμιση.

Και εδώ προκύπτει το μεγάλο πρόβλημα: η πληθώρα τεχνολογιών και data είναι τέτοια που οι οργανισμοί δεν μπορούν να τις απορροφήσουν, πόσο μάλλον να τις αξιολογήσουν. Άρα η στρατηγική στην οποία εντάσσεται το marketing technology και η εμπειρία του πελάτη αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη και καθοριστική σημασία. Αυτή ακριβώς τη σημασία διερεύνησε το MarTech 2017 Conference, το οποίο διοργάνωσε το Marketing Week στις 3 Φεβρουαρίου, το πρώτο συνέδριο marketing technology που διοργανώθηκε στην χώρα μας. Την παραπάνω έρευνα παρουσίασε ο Daniel Knapp, Senior Director του IHS, keynote ομιλητής του συνεδρίου.

Όπως αποτυπώθηκε μέσα από τις ομιλίες τόσο των ξένων ομιλητών, όσο και των Ελλήνων, η ευφυής επεξεργασία των δεδομένων και το marketing  technology επιτυγχάνουν μεγαλύτερη αμεσότητα του brand με τον πελάτη του. Και ήταν ξεκάθαρος ο προβληματισμός για το γεγονός ότι μπορεί τα big data να κρίνονται σημαντικά, από την άλλη, πιο σημαντική κρίνεται η ικανότητα αξιοποίησής τους. Και εδώ ξεκινάει το πρόβλημα, αφού η πληθώρα τεχνολογικών λύσεων αποτελεί πρόοδο, όμως δημιουργεί fragmentation και απώλεια δεδομένων. Και όχι μόνο αυτό: η αυτοματοποίηση των διαδικασιών φέρνει υψηλότερες επιδόσεις, ενδέχεται όμως να θέτει το μέλλον της ανθρώπινης ελεύθερης επιλογής σε κίνδυνο. Δεκάδες τα ερωτήματα, δύσκολες οι απαντήσεις. Στο παρόν τεύχος ετοιμάσαμε αναλυτικό ρεπορτάζ για όλα όσα συζητήθηκαν στο MarTech 2017 Conference, τα οποία αναμφισβήτητα θέτουν «γερές βάσεις» προβληματισμού.