O Αντώνης Γκορτζής είναι σήμερα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής και του ελληνικού τμήματος (EBEN-GR), ενώ συνεχίζει την επαγγελματική του πορεία, ως Πρόεδρος της εταιρείας επικοινωνίας One Team. Σημείο αναφοράς στην πορεία του, η μακρόχρονη θητεία του στον Όμιλο Unilever, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στον οποίο άφησε πολύτιμο έργο. Ο Αντώνης Γκορτζής έχει αναπτύξει σημαντική δράση σε πληθώρα συλλογικών οργάνων όπως ο ΣΔΕ, η ΕΕΔΕ, το ΕΒΕΠ ενώ, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συνδέσμου Διαφημιζομένων (WFA) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Marketing (ΕΙΜ) της ΕΕΔΕ. Η διάκριση του Αντώνη Γκορτζή στα Marketing Excellence Awards 2013, ήταν καλή ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα συνομιλία μαζί του, όχι μόνο για τη σημασία της διάκρισης αυτής καθ’ αυτής, αλλά και για τη σημερινή εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό επιχειρείν, καθώς και η ευρύτερη αγορά του marketing και της επικοινωνίας.

Μarketing Week: Μια μακροχρόνια και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, υποθέτω είναι όμορφο να συμπληρώνεται με μια σημαντική διάκριση, η οποία επιβραβεύει και έμπρακτα την πορεία αυτή. Ποια ήταν τα συναισθήματα που σας δημιούργησε το Life Achievement Award;
Αντώνης Γκορτζής:
Αποτελεί σίγουρα την ύψιστη τιμή για έμενα η διάκριση που μου απονεμήθηκε. Είναι μια επιβράβευση για όσα -ελπίζω- ταπεινά στην πολυετή θητεία μου, επιχείρησα να προσφέρω, από όποια πλευρά της αγοράς και εάν υπηρέτησα. Το βραβείο αυτό το χάρισα στη φυσική μου οικογένεια, όπως και στην «επαγγελματική» μου, σε όλους τους καλούς μου συνεργάτες από την πρώτη ημέρα της εργασίας μου έως και σήμερα, από τις Ελαϊς Unilever, One Team, WFA, Rubicon, ΕΒΕΝ, ΕΕΔΕ, ΕΙΜ κ.α. Πραγματικά δυσκολεύομαι να αναλύσω περισσότερο τα συναισθήματά μου…

Πάντως, κάθε διάκριση «βαραίνει» και από το κύρος του θεσμικού οργάνου που την δίνει. Με την έννοια αυτή, το γεγονός ότι η διάκριση που αποσπάσατε προήλθε από την ΕΕΔΕ και το ΕΙΜ, ισχυροποιούν υποθέτω τα συναισθήματα.
Συμφωνώ. Και οι δυο αυτοί φορείς, στους οποίους έχω υπηρετήσει, έχουν σαν βασικό σκοπό την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και των στελεχών της. Τυχαίνει να είμαι ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕΔΕ και του ΕΙΜ, και έχοντας βιώσει την ενηλικίωσή τους, νιώθω διπλά ευτυχισμένος που η αναγνώριση αυτή προέρχεται από τα συγκεκριμένα θεσμικά όργανα.

Έχετε ζήσει την αγορά σε εποχές πολύ καλύτερες από τη σημερινή. Σε βάθος χρόνου, πόσο διαφοροποιήθηκε το επιχειρείν, κατά τη γνώμη σας; Υπήρξαν τομείς που βελτιώθηκαν;
Η διαφοροποίηση και η βελτιστοποίηση της γνώσης είναι τα βασικά σημεία που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναπτυχθεί αρκετά, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο. Δυστυχώς όμως δεν έχει συμβεί το ίδιο στην κρατική μηχανή, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο και αυτή, στην -εμπρός- κίνηση του εθνικού αυτού οχήματος της οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια έχετε αναπτύξει σημαντική δράση στο χώρο της επιχειρηματικής ηθικής, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πιστεύετε ότι στην επιχειρηματική ηθική «κρύβονται» οι λύσεις για ένα περισσότερο ορθολογικό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό επιχειρείν;
Είναι δεδομένο πως ο χώρος αυτός αποτελεί μια περιοχή που δεν έχουμε πάρει στα σοβαρά, όσο επίσης δεδομένο είναι, πως χωρίς επιχειρηματική ηθική, δεν υπάρχει υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, καθώς και βιωσιμότητα. Έχουμε αργήσει να αντιληφθούμε ότι η επιχειρηματική ηθική είναι η θεμέλια βάση μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Σαν άνθρωπος του marketing και της επικοινωνίας, θα έθετα ως προϋπόθεση, ενίοτε βασική, μέσα στο μίγμα του marketing την επιχειρηματική ηθική. Είναι το Α και το Ω για σίγουρη επιτυχία. Με το ρόλο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικής Ηθικής (eben-net.org) κάνουμε πελώρια προσπάθεια να γίνει αυτό ένα μέρος της πανεπιστημιακής διδασκαλίας.

Η ελληνική αγορά εξακολουθεί να στενάζει από το «ζυγό» της κρίσης, κοντά 5 χρόνια πλέον. Ποια νέα δεδομένα έχει επιφέρει αυτή στο χώρο του επιχειρείν, αλλά και ειδικότερα του marketing και της διαφήμισης;
Οι ενέργειες marketing έχουν πολλαπλασιαστική ισχύ για την επιχείρηση και την κοινωνία και ασφαλώς αντίστοιχα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας, αλλά και τα έσοδα του κράτους. H σημαντική όμως μείωση ενεργειών marketing σήμερα στην εθνική αγορά, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στην οικονομία της χώρας και εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή. Δυστυχώς, η εξέλιξη του marketer τα τελευταία χρόνια, δεν προϋποθέτει τη στρατηγική, αλλά περισσότερο εκτελεί εντολές, αυτό που ονομάζουμε «activating marketing». Kι αυτή είναι η σημαντικότερη αλλαγή που έχει επέλθει από την κρίση.


Η κρίση ωστόσο έβγαλε στο φως και χρόνια ζητήματα που απασχολούσαν διαφημιζόμενους, διαφημιστές και media. Πιστεύετε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα μπορούσαν κάποια από τα ζητήματα αυτά (αγγελιόσημο, επιστροφές, τρόπος πληρωμής, θεσμικό πλαίσιο, φορολογία κ.α.) να προχωρήσουν ή όχι;
Δυστυχώς, έφτασε η στιγμή που πολλά από τα ανωτέρω θα τροποποιήσουν την εικόνα στον χώρο των ΜΜΕ, τα οποία σήμερα έχουν πληγεί ποικιλοτρόπως. Θα πρέπει άμεσα και οι τρεις ενδιαφερόμενοι, διαφημιζόμενοι, διαφημιστές και ΜΜΕ, να δουν το θεσμικό πλαίσιο ξανά και να το απλοποιήσουν ώστε να μην αναγκαστεί το κράτος να ασχοληθεί, με τα γνωστά-άγνωστα αποτελέσματα.

Μπορεί να βγει κάτι θετικό από το σημερινό δύσκολο σκηνικό; Ποια είναι η δική σας αίσθηση;
Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, μας χρειάζεται ένα δυναμικό πλάνο ανάπτυξης. Πρέπει όμως αυτό να γίνει άμεσα, διότι τα αποτελέσματα των σημερινών δράσεων και σχεδιασμών, έχουν σημαντικό βάθος χρόνου ανταπόδοσης και «καρποφορίας» και πλέον ο χρόνος για τη χώρα μας δεν υπάρχει. Υπάρχουν μελέτες για συγκεκριμένους τομείς ανάπτυξης, άρα αυτό που χρειάζεται είναι ομάδες στελεχών –πρακτικών στελεχών εννοείται-, που θα μελετήσουν και θα επιστρέψουν σύντομα με ένα πρόγραμμα δράσεων. Διαπιστώνω όμως ότι ο χρόνος περνά χωρίς να έχουμε δώσει την απαιτούμενη ώθηση στην οικονομία. Και όσο ο χρόνος περνάει, τόσο η κατάσταση δυσκολεύει και απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες και επίπονες προσπάθειες.

Μετά από τόσα χρόνια πορείας στο ελληνικό επιχειρείν, αν σας ζητούσα να σταχυολογήσετε ορισμένα «μαθήματα ζωής» που πήρατε, ποια θα ήταν αυτά;
Μελέτη, εργασία, επιμονή, αφοσίωση, οικογένεια, φίλοι, αγάπη, ακεραιότητα, σεβασμός, αντικειμενικότητα, άμιλλα, βοήθεια και βέβαια, ήθος. Επίσης σας θυμίζω τα λόγια του Αϊνστάιν: «Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας».

Marketing Excellence Awards: Η πορεία του θεσμού
Τα Marketing Excellence Awards διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 2007 και στη συνέχεια το 2009 και το 2011 από το ΕΙΜ. Με επιστημονικό συνεργάτη την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, τα βραβεία «αγκαλιάζονται» από το σύνολο των φορέων του ευρύτερου χώρου του marketing στη χώρα, υποστηριζόμενα από το Σύνδεσμο Διαφημιζομένων Ελλάδος (ΣΔΕ), την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) και το Σύλλογο Εταιριών Δημοσκόπησης & Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ). Η υποβολή των υποψηφιοτήτων, που εφέτος ξεπέρασε κάθε προσδοκία φθάνοντας τις 101 (από 61 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 41 συμμετείχαν για πρώτη φορά από την έναρξη του θεσμού), αφορούσε προγράμματα marketing τα οποία υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στην Ελλάδα από 1/1/2011 έως 31/7/2013.