Κάπως έτσι θα ξεκινήσω έναν δικό μου μίνι – απολογισμό για το χρόνο που έφυγε αποφεύγοντας –ελπίζω- την παγίδα του κλασικού «τι φοβερά πράγματα είδαμε πάλι».

Κάθε χρόνος που περνάει, φέρνει στα χέρια μας όλο και περισσότερες δυνατότητες, όλο και περισσότερους τρόπους να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους, να επικοινωνήσουμε και να πληροφορηθούμε ή να δημιουργήσουμε. Οι σνομπ της τεχνολογίας (που συχνά κρύβονται πίσω από το προσωπείο μιας υποτιθέμενης ευαισθησίας) θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για παιχνίδια του καπιταλισμού και για παραστρατήματα από την «οδό της αλήθειας», όμως στην πραγματικότητα η τεχνολογία είναι κάτι πολύ παραπάνω: είναι μια υπενθύμιση ότι ο κόσμος μας εξακολουθεί να λειτουργεί και να γίνεται καλύτερος.

Το 2012 έφερε νέες ιδέες στον τρόπο που επικοινωνούμε, άλλοτε με τη μορφή συσκευών όπως τα (πιο) έξυπνα κινητά, τα tablets, οι e-readers ή τα διαφορετικά interface και άλλοτε με τη μορφή εφαρμογών και υπηρεσιών. Τα κοινωνικά δίκτυα είχαν την τιμητική τους μεγαλώνοντας περισσότερο από όσο μπορούσαν να φανταστούν και οι ίδιοι οι δημιουργοί τους, ενώ η μεταφορά των online παρεών στον πραγματικό κόσμο και το αντίστροφο, έδειξε ότι η επικοινωνία δεν είναι υποχρεωτικό να περιορίζεται στους 140 χαρακτήρες ενός tweet ή στις λίγες αράδες ενός status update.

Και ειδικά στην Ελλάδα, είδαμε ότι ο άυλος κόσμος των ηλεκτρονίων μπορεί να αποτελέσει πεδίο για έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο ακόμα και αν αυτός είναι ακόμα σε νηπιακή μορφή. (Ας μην ξεχνάμε ότι μια ολόκληρη γενιά, αυτή που κυριαρχεί στα δίκτυα έρχεται στο διάλογο αυτό εντελώς αγύμναστη!)

Σχεδόν όλες οι τεχνολογικές καινοτομίες που είδαμε το 2012 περιστρέφονταν γύρω από την ιδέα ότι αν δε θέλουμε να είμαστε μόνοι μας, τόσο σε επίπεδο προσωπικό όσο και σε κοινωνικό, δεν είμαστε. Και ειδικά σε μια περίοδο που αισθανόμαστε από πρώτο χέρι αυτό που οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν «διάρρηξη του κοινωνικού ιστού», είναι σημαντικό να δούμε αυτή τη δυνατότητα και να την αξιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο.
 
Όχι μόνο επειδή κάθε επικοινωνία, είτε λέγεται τεχνολογία, είτε τέχνη, είτε συνεύρεση είναι η μόνη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, γενικά και ειδικά, αλλά επειδή, όπως έλεγε και εκείνος ο τύπος, είναι ίσως το πιο διασκεδαστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις χωρίς να χρειαστεί να γδυθείς.