Αυτό ακριβώς επιχειρεί ο παρών συλλογικός τόμος. Η συγκριτική προσέγγιση αναδεικνύει μια σειρά νέων θεματικών και ερωτημάτων. Στον βαθμό που η ίδια η φύση του ανορθόδοξου πολέμου επιτάσσει τη στενή σχέση ανάμεσα στον αντάρτικο στρατό και τον άμαχο πληθυσμό, η μελέτη της δυναμικής της βίας αποτελεί μια ιδιαίτερα πρόσφορη προσέγγιση. Μελετώνται, επίσης, το πολιτικό κόστος των ανορθόδοξων πολέμων καθώς και η διαμόρφωση των ταυτοτήτων μέσα στον στρόβιλο που τέτοιοι αγώνες προκαλούν.

Εξάλλου, και οι τρεις πόλεμοι διαπλέκονται άμεσα με τη δημόσια ιστορία και τη δημόσια μνήμη. Αυτό είχε ως συνέπεια να επικρατήσει ένας απλουστευτικός, εξωραϊστικός λόγος και οι «ενοχλητικές» πτυχές του παρελθόντος να τεθούν στο περιθώριο.

Ο ανά χείρας τόμος επιδιώκει να συμβάλλει στην πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού παρελθόντος και στην ιστορική μας αυτογνωσία, ανασκευάζοντας διαδεδομένες αλλά προβληματικές ερμηνείες, διαμέσου της επιστημονικής έρευνας της πρόσφατης ιστορίας μας.

Επιμέλεια: Βασίλης Κ. Γούναρης, Στάθης Ν. Καλύβας, Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Τίτλος πρωτοτύπου: Ανορθόδοξοι πόλεμοι, Μακεδονία, Εμφύλιος, Κύπρος

Έκδοση: Πατάκης, 2010, Σελίδες: 469, Διαστάσεις: 17,5×24, Τιμή: €26,23 [www. patakis.gr]