Καθώς οι καταναλωτές αναζητούν σήμερα έντονα το κοινωνικό όφελος σε κάθε έκφραση της επιχειρηματικότητας, η ανακύκλωση γίνεται όχημα ανάδειξης της επιχειρηματικής ευαισθησίας και αειφόρου στόχευσης. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις από πολλούς διαφορετικούς κλάδους επενδύουν στην ανακύκλωση, συχνά εμπλέκοντας τους καταναλωτές σε μια διαδραστική σχέση αμοιβαίου οφέλους.

Πρόσφατη έρευνα της Unilever αποκάλυψε πως το 33% των καταναλωτών επιλέγουν πλέον να αγοράσουν από brands που πιστεύουν ότι προσφέρουν κοινωνικό ή περιβαλλοντικό όφελος. Η έρευνα ρώτησε 20.000 ενήλικες από πέντε διαφορετικές χώρες, με ποιο τρόπο οι περιβαλλοντικές τους ανησυχίες επηρεάζουν τις επιλογές τους, ενώ κατέγραψε και πραγματικές αγοραστικές επιλογές, σχηματίζοντας μια πιο ρεαλιστική εικόνα. Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός, πως ανάμεσα στις εκατοντάδες μάρκες της Unilever, εκείνες που είχαν τη βιωσιμότητα ενσωματωμένη στο ίδιο το προϊόν και την αποστολή του, εξασφάλισαν στην εταιρεία σχεδόν το 50% της ανάπτυξής της παγκοσμίως, αλλά και παρουσίασαν συνολικά 30% ταχύτερη ανάπτυξη.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ & CUSTOMER LOYALTY
Aπό τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, πως η βιωσιμότητα και κάθε μορφή δράσης που την αφορά, αποτελεί ένα ζητούμενο από τους καταναλωτές, το οποίο μπορεί να επηρεάσει το customer loyalty, όπως και να αξιοποιηθεί από τα brands ως προς αυτόν τον σκοπό. Σε πρόσφατη μελέτη της, η Mintel ανέφερε την έμφαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα ανάμεσα στις τέσσερις βασικές τάσεις για το 2018 που θα επηρεάσουν την Ευρώπη. Η εταιρεία Azpiral σε σχόλιό της πάνω στη συγκεκριμένη έρευνα, αναφέρεται σε παραδείγματα εταιρειών που έχουν ενσωματώσει τις βιώσιμες πρακτικές στις μάρκετινγκ στρατηγικές τους και τις έχουν συνδέσει με loyalty προγράμματα. Έτσι, είτε με τη μορφή συγκεκριμένης δράσης ή καμπάνιας, είτε με τη μορφή αλλαγής στρατηγικής σε επίπεδο λειτουργικών πρακτικών, η εταιρική κουλτούρα οφείλει πια να είναι πράσινη.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε έρευνες που έχει διεξάγει ο όμιλος ΟΤΕ, όπως μας αναφέρει η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ: «Έρευνες του Ομίλου ΟΤΕ για τις προτεραιότητες των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, όπως αποτυπώνονται στο materiality assessment το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας, καταδεικνύουν τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης ως ζητήματα που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι επιχειρήσεις με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά οφείλουν να συνδυάζουν την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική υπευθυνότητα σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητάς τους».

Τη δική της εικόνα για τα ζητούμενα και την ανταπόκριση των καταναλωτών στις σχετικές δράσεις μας δίνει η Κωνσταντίνα Δεληαργύρη, Dept. Manager, Corporate Communications & CSR της Lidl Hellas: «Λόγω του ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος των καταναλωτών για θέματα που άπτονται της περιβαλλοντικής ευσυνειδησίας και κουλτούρας βλέπουμε και εμείς αντίστοιχα αυξανόμενη ανταπόκριση σε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο σημερινός καταναλωτής είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, ενημερωμένος και απαιτητικός. Και εμείς, ως υπεύθυνη επιχείρηση, θέτουμε τις βάσεις και πληρούμε όλες εκείνες τις προδιαγραφές για την υγιή και περιβαλλοντικά υπεύθυνη ανάπτυξη και λειτουργία μας».

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ
Πληθαίνουν, λοιπόν, και αυξάνονται οι δράσεις που συνδέονται με την ανακύκλωση, ολοένα και περισσότερο κάθε έτος. Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα πλούσια.

Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.
Ο Χρήστος Καραϊσαρίδης, Διευθυντής Logistics της Διαμαντής Μασούτης αναφέρθηκε στην εταιρική στρατηγική και φιλοσοφία της Διαμαντής Μασούτης γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, τόσο σε επίπεδο καταστημάτων, όσο και σε επίπεδο logistics και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών: «Οι πρακτικές ανακύκλωσης που εφαρμόζονται στην εταιρεία είναι πολλαπλές και αφορούν τόσο σε χαρτί, νάιλον, σίδερα και πλαστικά, όσο και σε εξειδικευμένη ανακύκλωση επικίνδυνων και χημικών προϊόντων. Η εταιρεία ανακυκλώνει ετησίως περισσότερους από 6.οοο τόνους σε χαρτί και νάιλον και αποτελεί τον μεγαλύτερο συλλέκτη και διαχειριστή ανακυκλώσιμων υλικών σε ένα σημείο, στη Βόρεια Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζεται το Zero Waste Concept στο Logistics Center της εταιρείας. Το Zero Waste Concept σχεδιάστηκε με σκοπό να ενισχύσει την περιβαλλοντική συνείδηση στο προσωπικό της εταιρείας και να αναδείξει τη σημασία της μέσα στην εταιρική λειτουργία. Ο στόχος ήταν να αποτυπωθούν καταρχήν οι διεργασίες που παράγουν απόβλητα, να αναλυθούν ως προς τα μεγέθη τους και στην συνέχεια να εφαρμοστούν βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική πρόληψη και διαχείρισή τους. Το βασικό σημείο μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ήταν να επικοινωνηθεί το concept στο σύνολο των εργαζομένων σε όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, καθώς στόχος είναι η διάχυση της φιλοσοφίας του παραπάνω concept σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, εφαρμόζεται ένα πλήρες πρόγραμμα ανακύκλωσης, αφού στο κέντρο λειτουργεί τμήμα περισυλλογής και διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών ανά κατηγορία αποβλήτου, όπως χαρτί, νάιλον, σίδερο και πλαστικό, καθώς και εξειδικευμένης ανακύκλωσης υλικών όπως λάδια, απορρυπαντικά και φιάλες υψηλής πίεσης, σε συνεργασία με πιστοποιημένες εταιρείες».

Lidl Hellas
Η Κωνσταντίνα Δεληαργύρη μοιράστηκε μαζί μας τις δράσεις της Lidl: «Με σλόγκαν «Προστατεύω το περιβάλλον, ανακυκλώνω», δημιουργήθηκε το 1ο Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης στην Ευρώπη από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση Συσκευασιών» σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού και τη Lidl Hellas. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία, καθώς είναι απολύτως σύμφωνο, τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών. Είναι ανοικτό 7 ημέρες την εβδομάδα και καθημερινά το επισκέπτονται 200 – 400 μαθητές για να ανακυκλώσουν αλλά και να παρακολουθήσουν τα περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά εργαστήρια. Επίσης, οι γονείς μπορούν να έρθουν με τα παιδιά τους τα Σαββατοκύριακα και να απολαύσουν τους χώρους του πάρκου καθώς και να ανακυκλώσουν. Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση Σταθερών Ολοκληρωμένων Κέντρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε επιλεγμένα καταστήματά μας, χαρίζοντας έτσι στους πελάτες μας τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν καθημερινά, προσφέροντας έτσι το δικό τους δώρο στο περιβάλλον».

ΟΤΕ
Ο όμιλος ΟΤΕ, ο οποίος έχει αποσπάσει πολλά βραβεία για τις περιβαλλοντικές του πρακτικές, συνεχίζει να κατατάσσει την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων στους κύριους άξονες της περιβαλλοντικής του στρατηγικής. Η Σταυρούλα Αγγελοπούλου μας μίλησε σχετικά: «Στον Όμιλο ΟΤΕ έχουμε υιοθετήσει την αρχή “Μείωση – Επαναχρησιμοποίηση – Ανακύκλωση” με στόχο τη μείωση των παραγόμενων αποβλήτων που αναπόφευκτα προκύπτουν από τις δραστηριότητές μας την ορθή διαχείριση αυτών που τελικά παράγονται, καθώς και την αποδοτική χρήση των περιορισμένων φυσικών πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, τρέχουμε εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης με το μήνυμα “Μικρή προσπάθεια, μεγάλο αποτέλεσμα”, στο δίκτυο καταστημάτων Cosmote και Γερμανός, αλλά και στα κτήρια του Ομίλου, όπου συμμετέχουν οι καταναλωτές και οι εργαζόμενοί μας. Συνολικά, την περσινή χρονιά προωθήσαμε για ορθολογική διαχείριση πάνω από 130 χιλιάδες τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, που προήλθαν από τα προγράμματα ανακύκλωσης που υλοποιούμε καθώς και από τη λειτουργία μας. Η ανταπόκριση των πελατών μας αλλά και των εργαζομένων είναι εντυπωσιακή. Ξεχωρίζει επίσης η συλλογή οικιακών μπαταριών προς ανακύκλωση, μέσω του δικτύου καταστημάτων, αλλά και από τις τεχνικές υπηρεσίες και τα κτίριά μας σε όλη την Ελλάδα. Το 2016, συγκεντρώσαμε πάνω από 36 χιλιάδες κιλά, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5,78% των μπαταριών που συνέλεξε η ΑΦΗΣ πανελλαδικά».

Nespresso Hellas
Ο Αντώνης Αυγερόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nespresso Hellas, μας μίλησε για την πρωτοβουλία της Nespresso για την ανακύκλωση των καψουλών Nespresso: «Στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Nespresso για την ανακύκλωση, έχουν τοποθετηθεί από το 2014 μονάδες συλλογής στις Nespresso Boutiques και πρόσφατα σε συνεργαζόμενα καταστήματα διανομής της εταιρείας Κωτσόβολος, όπου οι καταναλωτές μπορούν να επιστρέφουν τις χρησιμοποιημένες κάψουλές τους. Οι προς ανακύκλωση κάψουλες, όταν συγκεντρωθούν μεταφέρονται στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αλουμινίου (ΚΑΝΑΛ). Εκεί, η ειδικά σχεδιασμένη μηχανή ανακύκλωσης καψουλών, διαχωρίζει τον καφέ από το αλουμίνιο, το οποίο στη συνέχεια ανακυκλώνεται με τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον από την ΕΛΒΑΛ για την παραγωγή νέων προϊόντων αλουμινίου». Προς ενίσχυση της πρωτοβουλίας, συνέχισε ο Αντώνης Αυγερόπουλος, με στόχο τη δημιουργία κινήτρου στα μέλη του Nespresso Club για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, η Nespresso πραγματοποίησε διαγωνισμό. ‘Ενας τυχερός κέρδισε ένα συλλεκτικό ποδήλατο από ανακυκλωμένο αλουμίνιο, το Nespresso Re-cycle, το οποίο κατασκευάστηκε από την ελληνική start-up και βραβευμένη εταιρεία, Velo-Lab. Στο πλαίσιο της ενέργειας, δημιουργήθηκαν δύο ακόμα ποδήλατα, Nespresso Re-cycle, τα οποία θα βρίσκονται σύντομα στη διάθεση του κοινού στη Nespresso Boutique στην Κηφισιά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Tι ζητάνε όμως οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, από έναν πάροχο σχετικών υπηρεσιών, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις και πρακτικές ανακύκλωσης; Ο Διονύσης Μπουντουβάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Combatt A.E δήλωσε σχετικά: «Οι επιχειρήσεις αναζητούν αξιόπιστους και αποτελεσματικούς συνεργάτες, οι οποίοι να συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας και ταυτόχρονα να παρέχουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην Combatt στόχος μας είναι να αποτελούμε μια υπεύθυνη εταιρεία που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των εμπλεκόμενων στην αγορά συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας και η οποία λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό της περιβαλλοντικής νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Προς τούτο, η Combatt έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε όλες τις δραστηριότητες της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων (συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία). Το δίκτυο καλύπτει όλες τις περιφέρεις της χώρας και προσφέρει μεγάλη δυνατότητα επιλογής συνεργάτη».

Γίνεται αντιληπτό ότι ο ρόλος του παρόχου είναι ζωτικής σημασίας, είτε ως συνεργάτης για τις επιχειρήσεις, είτε ως φορέας εκπαίδευσης και ενημέρωσης των καταναλωτών. Η Νατάσσα Βορηά, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. σχολιάζει την εξέλιξη στην αντίληψη των επιχειρήσεων για το χρέος τους απέναντι στο περιβάλλον αλλά και για τη σημασία που έχει η σωστή αξιοποίηση της οικονομικής επένδυσης των επιχειρήσεων: «Οι επιχειρήσεις με σύγχρονη αντίληψη αναγνωρίζουν ότι η δραστηριότητά τους αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα και φροντίζουν να μειώσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Δεν θεωρούν την ανακύκλωση μόνο νομική υποχρέωση αλλά και χρέος απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ανάμεσα στις πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που υιοθετούν είναι και η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των προϊόντων τους, μετά το τέλος της χρήσιμης ζωής τους. Ωστόσο, η διαδικασία της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

Χρειάζεται υποδομές, τεχνογνωσία και οργάνωση σε πανελλαδικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό απευθύνονται σε συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, όπως είναι και η Ανακύκλωση Συσκευών για τους κλάδους του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Από τη συνεργασία τους με τα συστήματα αυτά, οι επιχειρήσεις επιζητούν η οικονομική τους συμβολή να αξιοποιείται πλήρως για τη μελλοντική ανακύκλωση των προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά και με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει τόσο τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και τους καταναλωτές, καθώς το κόστος της ανακύκλωσης περιλαμβάνεται στην τελική τιμή του προϊόντος».

Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, στις 12 Δεκεμβρίου, μπαίνει τέλος στη δωρεάν διάθεση λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων από την αρχή του νέου έτους. Επιπλέον, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θα θεσπιστεί ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές. Αυτό ανακοίνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, καθώς μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σε ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

«ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΠΑΙΖΕΙ Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ»
«Η ανακύκλωση στην Ελλάδα έχει σημαντικά θετική πορεία. Από το 2003 μέχρι σήμερα έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά σοβαρή υποδομή εναλλακτικής διαχείρισης σε όλη τη χώρα, που επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως δίκτυα συλλογής και μεταφοράς, κέντρα διαλογής και μονάδες απορρύπανσης. Ωστόσο, το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται ο τομέας της ανακύκλωσης είναι σύνθετο και με πολλές προκλήσεις. Όσον αφορά στην ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, οι δήμοι χρειάζεται να αποκτήσουν την απαιτούμενη οργάνωση για τη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ η πολιτεία χρειάζεται να παρέμβει για να περιοριστούν τα φαινόμενα παράνομης διαχείρισης.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι καταλυτικό ρόλο στην πρόοδο της ανακύκλωσης παίζει ο καταναλωτής. Είναι αυτός που μπορεί να θέσει όλο τον μηχανισμό της ανακύκλωσης σε λειτουργία. Ο καταναλωτής σήμερα γνωρίζει τα οφέλη και τους τρόπους ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι να περάσει από την περιστασιακή στη συστηματική ανακύκλωση όλων των ηλεκτρικών συσκευών του προς απόρριψη. Πιστεύουμε ότι κάνοντας κάθε μέρα πιο εύκολη την πρόσβασή του σε σημεία ανακύκλωσης, αλλά και συνεχίζοντας την αμφίδρομη και ουσιαστική επικοινωνία μαζί του είναι θέμα χρόνου να το πετύχουμε».
Νατάσσα Βορηά, Διευθύντρια Marketing & Επικοινωνίας, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ 4 «ΜΕΓΑΛΟΥΣ» ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ
Τέσσερις ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου της ομορφιάς, οι Clarins, Coty, Groupe Rocher και L’Oreal, μαζί με την EcoVadis, εταιρεία αξιολόγησης πρακτικών βιωσιμότητας σε εφοδιαστικές αλυσίδες, ανακοίνωσαν την έναρξη του Responsible Beauty Initiative, (RBI). H πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την πρόοδο που συντελείται σε ηθικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα κατά μήκος όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας του κλάδου και να εξασφαλίσει τις πρακτικές των προμηθευτών γύρω από αυτά. Τα ιδρυτικά μέλη του RBI θα υπογράψουν τη συμφωνία και θα προσκαλέσουν και άλλους εταιρείες και προμηθευτές να συμμετέχουν.

IN BRIEF
H AB Bασιλόπουλος πραγματοποίησε και φέτος τον καθιερωμένο πια Διαγωνισμό Ανακύκλωσης για όλους τους πελάτες της. Στα 70 Ολοκληρωμένα Κέντρα Ανακύκλωσης που βρίσκονται σε καταστήματα του δικτύου της εταιρείας, οι πελάτες ανακυκλώνουν και κερδίζουν ΑΒητικους πόντους. Συγκεκριμένα, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιβραβεύει 20 τυχερούς με 6.000 επιπλέον πόντους στην AB Plus κάρτα τους.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Our Ocean, το Ίδρυμα Ellen MacArthur ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες The Coca-Cola Company, Mars, M&S, PepsiCo, Unilever και Werner & Mertz, οι οποίες ήδη συμμετέχουν στην πρωτοβουλία New Plastics Economy του Ιδρύματος, δεσμεύονται ότι μέχρι το 2025 θα χρησιμοποιούν 100% ανακυκλώσιμες, επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες και συσκευασίες που αποτελούνται από υλικά που μπορούν να διασπαστούν σε χρήσιμα για το περιβάλλον συστατικά.

 Σε συμφωνία συνεργασίας για την ορθή ανακύκλωση συσσωρευτών προχώρησε η Interamerican. Η εταιρεία συμφώνησε με τη Sunlight Recycling για τη συνολική διαχείριση των αποβλήτων μπαταριών μολύβδου-οξέος, από τα οχήματα του στόλου της Interamerican Βοήθειας και άλλων αυτοκινήτων που εξυπηρετούνται στα ιδιόκτητα συνεργεία της. Παράλληλα, η Interamerican εντάχθηκε ως μέλος στην οργανωμένη ομάδα «Green Mission».

 Το Creta Maris Beach Resort, στο πλαίσιο της ευαισθησίας που διαθέτει σε περιβαλλοντικά, αλλά και κοινωνικά θέματα, και με στόχο να γίνει ένα ξενοδοχείο μηδενικών αποβλήτων, συμμετέχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης σαπουνιών «Green Soap» της οργάνωσης «Καθαρά Χέρια».

 Ο όμιλος ΟΤΕ απέσπασε βραβείο, ανάμεσα σε σύνολο 5 βραβείων, για το εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης στα κτίρια του ομίλου, στην τελετή απονομής των Αριστείων Εταιρικής Υπευθυνότητας του Συνδέσμου Διαφημιζόμενων Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε στον πολυμορφικό χώρο «Προορισμός Παπαστράτος».

 Οι μπαταρίες Energizer, με την υποστήριξη των εκπαιδευτηρίων Ακμή, διοργάνωσαν τον διαγωνισμό «EcoArt». Έχοντας ως κύρια πηγή έμπνευσης την ανακύκλωση μικροί και μεγάλοι «καλλιτέχνες» καλούνται να δημιουργήσουν έργα τέχνης.

 Το φυσικό μεταλλικό νερό Θεόνη προχώρησε σε συνεργασία με το DPG Deutsche Pfandsystem, το Γερμανικό Σύστημα Ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, το νερό Θεόνη καθιστά πλέον τις πλαστικές φιάλες που πωλούνται στη Γερμανία ως επιστρεφόμενες, με στόχο τη μείωση απόρριψης πλαστικού στο περιβάλλον.

 Η H&M λάνσαρε τη νέα καμπάνια «Bring it on» του προγράμματος Garment Collecting, η οποία έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της στο hm.com και αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της ανακύκλωσης ρούχων.