Οι καταναλωτές βράβευσαν τα Προϊόντα της Χρονιάς 2014

Απονεμήθηκαν χθες βράδυ στο bar-restaurant Cash της Κηφισιάς τα βραβεία του θεσμού «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς 2014», τον οποίο για 6η χρονιά διοργάνωσαν η εταιρεία Προώθησης Προϊόντων και Καινοτομίας Award Greece και η BOUSSIAS.  Στην τελετή απονομής των βραβείων παρευρέθηκαν περισσότερα από 150 υψηλόβαθμα στελέχη από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων στην Ελλάδα, καθώς και σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του λιανεμπορίου τροφίμων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και μίλησε ο Λεωνίδας Βρεττάκος, Chief Operating Officer Greece της AB Βασιλόπουλος. Αναγνωρίζοντας την αξία της επένδυσης στην καινοτομία, αλλά και τη δύναμη που πρέπει να έχουν κυρίως οι άνθρωποι του marketing σε ένα απαιτητικότατο επιχειρηματικό περιβάλλον, αναφέρθηκε στη λάθος -αλλά κατ’ ανάγκη- χρησιμοποιούμενη πρακτική των προωθητικών ενεργειών, που έχουν μετατραπεί στο βασικό εργαλείο πώλησης –με ευθύνη, όπως είπε, και των προμηθευτών αλλά και των super market. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, από την άνοιξη η AB Βασιλόπουλος θα αλλάξει στρατηγική στον τομέα των προωθητικών ενεργειών, επενδύοντας σε ουσιαστικές πρακτικές marketing. Τα γενικά αποτελέσματα της έρευνας αγοράς για φέτος, παρουσίασε η Δέσποινα Δεδεμάδη, Senior Account Executive της TNS ICAP, ενώ σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις των Προϊόντων της Χρονιάς, παρουσίασε ο Παύλος Λαουτάρης, Trainee Account Μanager της IRI Worldwide. Το θεσμό στηρίζουν με την ιδιότητα των Χορηγών Επικοινωνίας, τα περιοδικά Σέλφ Σέρβις και Marketing Week, το Daily Fax και η 24 Μedia.

Ο θεσμός και τα πλεονεκτήματά του
Ο ετήσιος θεσμός «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς» συμπλήρωσε ήδη 6 διοργανώσεις και το διάστημα αυτό απέδειξε εμπράκτως τη βαρύτητά του, προσφέροντας ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στα προϊόντα και στις εταιρείες που αναδεικνύονται «Προϊόντα της Χρονιάς», με πρώτο και βασικότερο το γεγονός ότι τα βραβεία τα απονέμουν οι ίδιοι οι καταναλωτές και όχι κάποια επιτροπή, η οποία όσο αξιόπιστη και έγκυρη κι αν είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το αισθητήριο του καταναλωτή. Ο θεσμός είναι διεθνής και επιβραβεύει κάθε χρόνο την καινοτομία των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Ξεκίνησε πριν 26 χρόνια στη Γαλλία και σήμερα αποτελεί στρατηγικό μέρος του επικοινωνιακού σχεδιασμού των μεγαλύτερων εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων σε δεκάδες χώρες ανά την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς.

Τα brands που αναδεικνύονται «Προϊόντα της Χρονιάς» στην κατηγορία τους, αποκτούν το δικαίωμα χρήσης του λογοτύπου «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς» για όλο το χρόνο, σε κάθε τους επικοινωνιακή ενέργεια, αλλά και στις συσκευασίες τους. Η χρήση του λογοτύπου «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς» έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει καταλυτικά σε μια σειρά από οφέλη όπως αύξηση πωλήσεων (από 13% έως 40%, σύμφωνα με την IRI UK, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος), αλλά και αύξηση του ποσοστού επιτυχίας ενός λανσαρίσματος.

IRi: Οι αγορές σε πτώση, τα «Προϊόντα της Χρονιάς 2013» σε άνοδο
To 2013 η γενικότερη πορεία των FMCG στο κανάλια διανομής των super markets και των hyper markets ήταν φθίνουσα σε αξία 3,6%, ενώ ειδικότερα οι κατηγορίες στις οποίες ανήκαν τα brands που συμμετείχαν στο θεσμό «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς 2013» παρουσίασαν πτώση 3,5%. Αυτό όμως δεν επηρέασε τα βραβευμένα brands ως «Προϊόν της Χρονιάς», αφού αυτά σημείωσαν αύξηση πωλήσεων σε αξία 10,8%. Πιο συγκεκριμένα, η κατηγορία Health & Beauty σημείωσε το 2013 πτώση 7% σε σχέση με το 2012, ωστόσο το μερίδιο των βραβευθέντων ως «Προϊόν της Χρονιάς» σε αξία, αυξήθηκε από 11,8% σε 12,6%.

Στην κατηγορία Household αντίστοιχα, η πτώση της αγοράς στις οποίες απευθύνονταν τα βραβευμένα brands ήταν 4,4%, ωστόσο τα τελευταία είδαν τα μερίδιά τους να αυξάνονται από 3,5% το 2012 σε 6,3% το 2013, πάντα σε αξία. Στην κατηγορία Food & Beverage και στα segments που διαγωνίστηκαν τα συμμετέχοντα brands, το 2012 η πτώση έφτασε το 2,9%, ωστόσο τα μερίδια αγοράς των διακριθέντων brands ως «Προϊόν της Χρονιάς 2013», αυξήθηκαν από 15% το 2012 σε 16,6% το 2013.

Η TNS ICAP και τα ευρήματα της έρευνας
Η TNS ICAP ανέλαβε τη διεξαγωγή της έρευνας «Αναδείχθηκε Προϊόν της Χρονιάς» στην Ελλάδα για το 2014, για 6η φορά. Οι στόχοι της έρευνας ήταν αφ’ ενός να αναδειχθούν τα πιο καινοτόμα προϊόντα που έχουν λανσαριστεί πρόσφατα και αφ’ ετέρου να διερευνήσει τη στάση των Ελλήνων καταναλωτών απέναντι στην καινοτομία συνολικά, αλλά και ανά προϊοντική κατηγορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, διαφαίνεται ότι το 29% των Ελλήνων καταναλωτών είναι ανοιχτοί στην καινοτομία και κυρίως οι νεότερες ηλικίες.

Όσοι είναι ανοιχτοί στην καινοτομία δίνουν λιγότερη σημασία στο «value for money» από τους υπόλοιπους. Στην πλειοψηφία (81%) αρέσει να δοκιμάζει νέα προϊόντα, αν και το 65% θεωρεί ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε νέα και υπάρχοντα προϊόντα. Ταυτόχρονα το 32% θεωρεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά νέα προϊόντα, ενώ το 91% δηλώνει ότι διατίθεται να αγοράσει ένα νέο προϊόν αν και εφόσον η τιμή του είναι προσιτή. Τέλος, οι μισοί είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για νέα προϊόντα από τα οποία έχουν μείνει ικανοποιημένοι. Η εκλογή για το «Προϊόν της Χρονιάς» ανά κατηγορία βασίστηκε σε δείκτες ελκυστικότητας και ικανοποίησης των προϊόντων. Αναφορικά με την ικανοποίηση χρήσης προϊόντος, οι ερωτώμενοι απάντησαν και για τους λόγους ικανοποίησης/μη ικανοποίησης από το καθένα/κατηγορία.