Η ιστορία της Alpha Bank είναι συνυφασμένη με τη μακρά πολιτιστική της συνεισφορά και την Εταιρική της Υπευθυνότητα. Μέσα από την πλούσια δράση της Συλλογής Έργων Τέχνης και της Νομισματικής Συλλογής της, η Τράπεζα συμβάλλει ενεργά στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, αρχαίου, νεότερου και σύγχρονου, καθώς και στη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των συμπολιτών μας σε αυτόν.

H Alpha Bank υποστηρίζει πλειάδα πολιτιστικών δράσεων και φορέων, ενώ σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας, με στόχο την προστασία, την ανάδειξη και την ισότιμη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό, βασικά στοιχεία της αειφόρου ανάπτυξης του τόπου.

Η έμπρακτη στήριξη της Τράπεζας στον Πολιτισμό και την Κοινωνική Συνεισφορά, αναγνωρίστηκε για μία ακόμη φορά στα Hellenic Responsible Business Awards 2021, στα οποία η Alpha Bank απέσπασε δύο βραβεία.

Πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε πολιτιστικές εκδηλώσεις
Το πρώτο βραβείο που έλαβε -Gold στην κατηγορία «Υπεύθυνες Επιχειρήσεις & SDGs: Λιγότερες Ανισότητες»- αφορά στη συνεργασία της Alpha Bank με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη δράση «Σινεμά για όλους». Με σαφή κατεύθυνση τη συνεισφορά της στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Sustainable Development Goals) και, συγκεκριμένα, τον SDG10 (Λιγότερες Ανισότητες), η Τράπεζα συμβάλλει στη διεύρυνση της πρόσβασης και στην ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε ψυχαγωγικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, χορηγώντας την εγκατάσταση των κατάλληλων υποδομών προσβασιμότητας σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Ενδεικτικά, μέσα από τη συνεργασία της  Alpha Bank με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει δοθεί μέχρι τώρα η δυνατότητα σε περισσότερα από 10.000 άτομα με προβλήματα όρασης, ακοής ή κινητικότητας να απολαύσουν την εμπειρία του κινηματογράφου.

«Θεματοφύλακας» δημόσιων γλυπτών και μνημείων
Το δεύτερο βραβείο που έλαβε η Alpha Bank είναι το Bronze στην κατηγορία «Συνεργασία Επιχείρησης & Τοπικής Κοινότητας/Κράτους» – για το Πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» που υλοποιεί από το 2013, με τη συμβολή του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την αποκατάσταση και συντήρηση δημόσιων γλυπτών και μνημείων από εκτεταμένες και συνεχείς καταστροφές, όπως σπασίματα, tags, προσθήκες, επιζωγραφίσεις). H Alpha Bank έχει αναλάβει τον ρόλο του «θεματοφύλακα» των μνημείων αυτών, που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό, με σκοπό να επιλύσει, όσο το δυνατόν πιο μακροπρόθεσμα και αποτελεσματικά, ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα στον χώρο του πολιτισμού και της αστικής καθημερινότητας.

«Οι Φθορές που πληγώνουν» είναι ένα πρόγραμμα-πρότυπο βέλτιστης πρακτικής στη συνεργασία ενός ιδιωτικού φορέα με την τοπική αυτοδιοίκηση, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς ωφελούμενοι είναι, όχι μόνο οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι πολίτες της χώρας και όλοι οι επισκέπτες. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει την κοινωνική προσφορά, τη βιωσιμότητα και την αστική ανθεκτικότητα, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία Βιώσιμων Πόλεων (SDG11) και στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Δράση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Μάλιστα, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, «Οι φθορές που πληγώνουν» επικεντρώθηκαν στη συντήρηση αδριάντων και προτομών ηρώων του 1821, όπως τα αγάλματα του Μακρυγιάννη, του Γεωργάκη Ολύμπιου, του Κωνσταντίνου Κανάρη, του Εμμανουήλ Ξάνθου και του Αθανάσιου Πετιμεζά.

Μέσα από το πρόγραμμα, τη φετινή χρονιά, πραγματοποιείται ένα πρωτότυπο, ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες, να επισκεφθούν τις πλατείες και τους πεζόδρομους της Αθήνας, όπου βρίσκονται τα γλυπτά και να θυμηθούν ξανά τις ιστορίες των ηρώων μας, σε μία από τις ελάχιστες ευκαιρίες, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας, να συμμετάσχουν στον «διάλογο» και τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης.