Να τα links, να οι αναφορές στα παλιά χρόνια, να που θυμηθήκαμε ιστορικές μορφές, να που επισημάνθηκε πως ο όρος «Χακέβω» στην πραγματικότητα σημαίνει πως είμαι βιρτουόζος ή -σε ελεύθερη μετάφραση- πως κάνω κάτι πάρα πολύ καλά. Δηλαδή αν είσαι αρκετά ικανός στον χειρισμό της γλώσσας και δεν «μασάς» να εισάγεις trends, λες και στην παρέα ότι «το βράδυ θα χακέψω μία πίτσα» και τους αφήνεις άναυδους (και κερδίζεις και τη συμπάθεια από την ξανθιά καλλονή που θέλει τον άνδρα έξυπνο, αποφασιστικό, γλυκό, τρυφερό, σκληρό και με ποδιά).

Χαριτωμενιές θα μου πείτε. Φυσικά, θα σας απαντήσω γιατί ο μήνας έχει «3» που σημαίνει ότι ακόμα είμαστε σε mode εορταστικό και ουδεμία διάθεσή έχουμε να πιάσουμε τα σοβαρά της ελληνικής αγοράς. Και μην επιχειρήσετε να με πείσετε πως ενόψει τετραημέρου που φτιάχνουν τα «Φώτα», το μυαλό σας είναι στις εξελίξεις της αγοράς Ιnternet γιατί τσάμπα θα πάει ο κόπος σας. Καλύτερα δεν είναι να πιάσουμε για μία ακόμα φορά τη dark πλευρά του Δικτύου; Πάμε λοιπόν για μια μικρή ιστορική αναδρομή με τη βοήθεια και της Σοφίας (@sofiagk) που έστειλε και μερικά σχετικά links. Και δεν θα πάω πολύ μακριά, για πρόσφατα γεγονότα θα μιλήσω…

Νοέμβριος 1988. Ο Robert Tappan Morris επιτίθεται κατά πάντων. Κυριολεκτικά. Φοιτητής ήταν ακόμα, αλλά κατάφερε να αναστατώσει τους πάντες με ένα «σκουλήκι» που έγινε θρύλος. Χωρίς πλάκα. Ο source code φιλοξενείται σήμερα σε floppy disk στο Boston Museum of Science.

Ένα χρόνο μετά τον Αύγουστο του 1999 ο Jonathan James τα βάζει με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των Η.Π.Α. Το παλικαράκι, αφού πήρε άγνωστο αριθμό διαβαθμισμένων αρχείων υποχρέωσε τελικά μέχρι και τη NASA να «ρίξει» το δίκτυό της, για να γλιτώσει τα χειρότερα.

Φεβρουάριος 2000. Σωτήριον έτος. Εμείς γλιτώσαμε από τους δημοσιογράφους και τους experts που έβλεπαν τον «ιό» του 2000 (που ποτέ δεν ήταν ιός) αλλά το Yahoo, το CNN, το eBay, η Dell, και το Amazon δεν γλίτωσαν από το πιο διάσημο μέχρι σήμερα denial of service attack (DDoS) που εξαπέλυσε ο 15χρόνος Michael Calce (aka Mafiaboy). «Έφαγε» συνολικά 3 χρόνια, αλλά βγήκε στους 8 μήνες…

Και λίγο ακόμα ιστορία. Ιούνιος του 1990, ο «Τelephone Ηacker» Kevin Poulsen (επίσης ανήλικος) κάνει άνω-κάτω τον ραδιοφωνικό σταθμό KIIS-FM και το contest «Win a Porsche By Friday». Μετά πήρε φόρα και για το FBI. Τα κατάφερε, αλλά έκατσε στη «στενή» για 51 ολόκληρους μήνες.

Δεν περιγράφω άλλο. Καλές γιορτές είπα; Χρόνια πολλά…