<‘Σελίδα 1: Η δομή της αγοράς του νερού και η δρατηριοποίηση νέων ισχυρών brands’>
Στο σύνολό της, η αγορά των εμφιαλωμένων νερών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην ευρύτερη κατηγορία των μη αλκοολούχων ποτών, όπως αναφέρεται σε σχετικό report της ICAP στην κατηγορία του νερού. Ο ρυθμός ανάπτυξης της ζεστής αγοράς (που καταλαμβάνει περίπου το 55% των πλήσεων της κατηγορίας και αφορά στο παραδοσιακό λιανεμπόριο) τα τελευταία χρόνια κινείται σε διψήφια νούμερα.
Συγκεκριμένα, το 2008 σε σχέση με το 2007 η ζεστή αγορά αυξήθηκε περίπου κατά 13% σε όγκο. Το 2008 η κρύα αγορά (περιλαμβάνει και το HO.RE.CA), εκτιμάται ότι σε σχέση με το 2007 ήταν ελαφρώς πτωτική. Αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς φέτος, όπως επισημαίνει ο Μ. Τζερεφός, Senior Brand Manager του Κορπή (Nestle), αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς πτωτικά λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία διαφαίνεται και στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού.
Η ζεστή αγορά συγκεκριμένα, αναμένεται να έχει ρυθμούς ανάπτυξης γύρω στο 3%-4%, τάση (αν και σε μικρότερη ένταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) που σχετίζεται και με την ευρύτερη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών σε θέματα υγιεινής διατροφής, καθώς το νερό καταλαμβάνει ιδιαίτερη θέση σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Στην κρύα αγορά αναμένεται να υπάρχει πτώση κυρίως λόγω των προβλέψεων για μειωμένη τουριστική κίνηση και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που έχει περιορίσει τις βραδινές εξόδους των Ελλήνων, με άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης σε εστιατόρια και ταβέρνες, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγοράς αυτής. Υπολογίζεται ότι η κρύα αγορά θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 10%-12%, κάτι που σημαίνει ότι η μείωση της συνολικής αγοράς (ζεστής και κρύας) θα είναι περίπου -3% σε όγκο.
Οι βασικές κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτήν την αναπτυξιακή πορεία είναι η στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, η οποία σε συνδυασμό με τους σύγχρονους ρυθμούς ζωής ευνοούν την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και μάλιστα με αυξανόμενη συχνότητα.
Επιπλέον, η μη καταλληλότητα της ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης σε ορισμένες περιοχές της χώρας, συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης των εμφιαλωμένων νερών.
Παράλληλα, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται στη χώρα μας μεταξύ των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της κατηγορίας του εμφιαλωμένου νερού. Ένας πρόσθετος λόγος για την ανάπτυξη της κατηγορίας, σύμφωνα με το Γ. Αθανασιάδη, Marketing Director της Coca-Cola 3E, είναι η διάθεση στο εμπόριο όλo και περισσότερων προϊόντων, τα οποία προσφέρουν νέες προτάσεις που καλύπτουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες του καταναλωτή (παιδικά νερά, μπουκάλια με ευκολία χρήσης κατά την άθληση, εμπλουτισμένα νερά) και προσελκύουν όλο και περισσότερους χρήστες.
Η δομή της κατηγορίας
Η αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονου ανταγωνισμού. Στην αγορά δραστηριοποιούνται με ισχυρά brands σημαντικές εταιρείες όπως η Coca-Cola 3E (Αύρα, Lyttos), η Nestle (Κορπή, Perrier, Vittel, San Pellegrino, Contrex), η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (Ιόλη), η Pepsico – Ήβη (Ήβη Λουτρακίου), η Χήτος (Ζαγόρι), η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος), η Καλαμαία Τρόφιμα (Evian) κ.ά. Κυρίαρχες μάρκες στην αγορά είναι οι Κορπή, Ζαγόρι, Αvra, Βίκος, Ήβη Λουτρακίου, Ιόλη. Αναφορικά με τα PL, τα υψηλότερα αγοραστικά μερίδια απαντώνται στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και στα hyper.
Οι πολυσυσκευασίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων στην κρύα αγορά αφού προορίζονται για κατανάλωση στο σπίτι, ενώ, όπως παρατηρεί ο Γ. Αθανασιάδης, οι single συσκευασίες είναι αυτές που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής στη ζεστή αγορά προκείμενου να καλύψει την επιτόπια ανάγκη του για νερό.
Το μεγαλύτερο κομμάτι κατανάλωσης νερού στην ελληνική αγορά είναι αυτό του φυσικού μεταλλικού νερού, με το επιτραπέζιο να αποτελεί το βασικό νερό κατανάλωσης στην Κρήτη. Το ανθρακούχο νερό αποτελεί μικρό κομμάτι της κατηγορίας, αφού το ελληνικό κοινό δεν είναι συνηθισμένο στην καθημερινή χρήση του όπως γίνεται στο εξωτερικό. Παρουσιάζει, όμως, μεγάλη κινητικότητα τόσο από πλευράς μαρκών που δραστηριοποιούνται, ενώ παρουσιάζει και ανάπτυξη σε επίπεδο πωλήσεων. Το νερό φαίνεται να ανταγωνίζεται όλες τις κατηγορίες χυμών/αναψυκτικών για share-of-throat ανά καταναλωτική περίσταση. Φαίνεται να επικρατεί ανταγωνισμός ανάμεσα στις μάρκες νερού και συναφείς κατηγορίες αναψυκτικών, παγωμένου τσαγιού, χυμών, καθώς αναπτύσσονται προϊόντα με έμφαση στις γεύσεις και στα πρόσθετης αξίας ευεργετικά συστατικά.
Ο Γ. Αθανασιάδης επισημαίνει ότι «ο νέος υγιεινός τρόπος ζωής που πολλοί καταναλωτές αναζητούν μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση νερού ή στην αύξηση χρήσης προϊόντων με ευεργετικά χαρακτηριστικά (functional), όπως το Αύρα Herbal, ένα ρόφημα που συνδυάζει την ανάγκη για ενυδάτωση μαζί με τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων. Βασική πρόκληση αυτών των κατηγοριών είναι η εκπαίδευση των καταναλωτών».
<‘here’>
<‘Σελίδα 2: Consumer dynamics και οι κύριοι άξονες όπου κινείται η καινοτομία’>
Consumer dynamics
Xωρίς να διαθέτουμε ερευνητικά ευρήματα, θα λέγαμε ότι ο βαθμός υποκαταστασιμότητας των μαρκών νερού, τουλάχιστον για τις βασικές προϊοντικές προτάσεις (δηλαδή, μη λαμβάνοντας υπ’ όψη τα εμπλουτισμένα κ.ο.κ.), βρίσκεται σε μέγιστα επίπεδα, όχι τόσο λόγω της απουσίας συνειδητών προσπαθειών εκ μέρους των κύριων παικτών της κατηγορίας, όσο λόγω του ότι η κατηγορία εν γένει συνδέεται εξ ορισμού με θετικούς συνειρμούς, όπως η αγνότητα, η καθαρότητα κ.ο.κ.
Επιστέγασμα της σχετικής έλλειψης πιστότητας στην κατηγορία αποτελεί η έντονη ελαστικότητα σε θέματα τιμής. Όπως παρατηρεί ο Γ. Αθανασιάδης, παρά το ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές είναι σε θέση να διακρίνουν το προϊοντικά χαρακτηριστικά μιας μάρκας νερού και να επιλέξουν βάσει αυτών, η κατηγορία σε σημαντικό βαθμό θεωρείται commodity, με αρκετά μεγάλο μέρος καταναλωτών να επιλέγουν με βάση την τιμή, τις προσφορές ή τη διαθεσιμότητα της μάρκας.
Οι καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού χωρίζονται σε heavy users (καταναλώνουν 5 φιάλες ανά εβδομάδα), σε medium users (2-4 φιάλες ανά εβδομάδα) και σε light users (2 φιάλες και κάτω ανά εβδομάδα).
Σύμφωνα με το Β. Χήτο, αντιπρόεδρο της εταιρείας Δ.Σ. Χήτος ΑΒΕΕ που διακινεί τη μάρκα Ζαγόρι, «η ποιότητα αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία για την επιλογή ενός προϊόντος από τον καταναλωτή. Μάλιστα, στο μυαλό του έλληνα καταναλωτή η έννοια της υψηλής ποιότητας του εμφιαλωμένου νερού είναι άμεσα συνυφασμένη με την προέλευσή του από πηγές που βρίσκονται στην ελληνική ύπαιθρο. Ωστόσο, η προέλευση δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιλογής ενός προϊόντος. Η τιμή, η διαθεσιμότητά καθώς και το brand name της εταιρείας αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες για τη λήψη της αγοραστικής απόφασης από τους καταναλωτές. Οι έλληνες καταναλωτές δεν δείχνουν προτίμηση στο ανθρακούχο νερό, οπότε οι εταιρείες που προωθούν την κατανάλωσή του, μέσω της διαφημιστικής υποστήριξης, λανσάρουν ένα διαφορετικό προφίλ για το προϊόν, «χτίζοντας» μια εικόνα δροσιστικού και αναζωογονητικού νερού, που προσιδιάζει περισσότερο στην επικοινωνία των αναψυκτικών παρά του εμφιαλωμένου νερού».
Σε περιβάλλον λιανεμπορίου η κατηγορία παρουσιάζει χαρακτήρα repertoire αγορών, όπου δυνητικά εντάσσεται μια ευρεία γκάμα μαρκών από την κατηγορία στο αγοραστικό καλάθι.
Καινοτομία
Η καινοτομία αποτελεί αναμφίβολα κινητήριο δύναμη πίσω από την ανάπτυξη της κατηγορίας. Οι κύριοι άξονες όπου κινείται η καινοτομία είναι η συσκευασία και η ικανοποίηση ολοένα και πιο συγκεκριμένων αναγκών με το λανσάρισμα variants που απευθύνονται σε συγκεκριμένα κοινά, καθώς και η καινοτομία σε επίπεδο προώθησης. Ένα σχετικά υπο-αναπτυγμένο trend που όμως είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό, είναι αυτό του αρωματικού νερού, ένα niche όπου τοπικά έχουν κυρίαρχη παρουσία οι μάρκες Contrex και San Pellegrino.
Ως αρνητικά αντισταθμιστικό χαρακτηριστικό του αρωματικού νερού θα μπορούσαμε να παραθέσουμε το χρώμα και τον πιθανώς αντιληπτό τεχνητό χαρακτήρα ενός αρωματικού νερού, κάτι που αντίκειται στα βασικά του χαρακτηριστικά, δηλαδή την καθαρότητα, την αγνότητα, την αίσθηση έλλειψης πρόσμιξης.
Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα καινοτομίας με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών συγκεκριμένων κοινών ή μαζικών κοινών, αλλά σε συγκεκριμένες περιστάσεις, ας αναφέρουμε το παιδικό νερό Αύρα Βloom που μέσα από τα πολύχρωμα μπουκάλια του κάνει την κατανάλωση του νερού -που δεν αρέσει ιδιαίτερα στα παιδιά- παιχνίδι. Αντίστοιχα από τη Nestle Waters διατίθεται το Κορπή Mania στην κατηγορία του παιδικού νερού, στη συσκευασία του οποίου φιλοξενούνται δημοφιλείς ήρωες, όπως ο Scooby Doo και οι Tom & Jerry.
Το Αύρα Active Cap προσφέρει μια λειτουργική συσκευασία που συνάδει με τον τρόπο και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή που περνάει πολλές ώρες έξω από το σπίτι και έχει έντονη δραστηριότητα.
Aντίστοιχα, το Κορπή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της σωστής ενυδάτωσης και επιδιώκοντας να καλύψει όλες τις ανάγκες, λανσάρισε το 2000 ένα προϊόν ειδικά σχεδιασμένο για αθλητές, όπως αναφέρει ο Μ. Τζερεφός. Βασικός λόγος του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι ενώ το νερό δεν παράγει ενέργεια από μόνο του, η απώλεια νερού ισοδυναμεί με 1-2% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει τη φυσική αντοχή αλλά και την απόδοση στα σπορ. Για το λόγο αυτό, το Κορπή Sportmax κυκλοφορεί στην πρακτική συσκευασία των 0,75 lt, με εύχρηστο για τους αθλητές καπάκι και με συμβουλές σωστής ενυδάτωσης στην ετικέτα.
Την περασμένη χρονιά το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα άνοιξε την αγορά του εμπλουτισμένου νερού προσφέροντας το προϊόν Αύρα Herbal, νερό με εκχυλίσματα βοτάνων, προσφέροντας ένα φυσικό προϊόν ενυδάτωσης και αναζωογόνησης στους καταναλωτές. Επιπλέον, διατίθενται συγκεκριμένες μάρκες για συγκεκριμένες ανάγκες, όπως το αδυνάτισμα.
Σε επίπεδο συσκευασίας, όπως παρατηρείται στο σχετικό report της ICAP, σημαντικές αλλαγές έχουν συντελεστεί με την πάροδο των χρόνων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αντικατάσταση των συσκευασιών PVC από τις πιο ασφαλείς συσκευασίες τύπου pet, ενώ διευρύνεται η χρήση γυάλινων φιαλών του 1 lt, κυρίως σε χώρους μαζικής εστίασης. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η συσκευασία της γυάλινης φιάλης του 1 lt παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση στους χώρους μαζικής εστίασης τα τελευταία χρόνια. Η Χήτος ΑΒΕΕ προχώρησε το 2005 στη διάθεση μίας συσκευασίας pet 1 lt, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για την κρύα αγορά (HO.RE.CA.). Πρόκειται για μία συσκευασία, που δημιουργήθηκε με την επιμέλεια του σχεδιαστή κοσμημάτων Βασίλη Γκεσούλη. Το 2005 η συσκευασία απέσπασε το βραβείο «Καλύτερο μπουκάλι pet» στα Bottlewaterworld Design Awards.
<‘here’>
<‘Σελίδα 3: Το media mix της επικοινωνίας σε τηλεόραση, περιοδικά, ραδιόφωνο και εφημερίδες’>
Μίγμα επικοινωνίας
Αναφορικά με το media mix η τηλεόραση καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό της δαπάνης, ακολουθούμενη από τα περιοδικά, το ραδιόφωνο και τέλος τις εφημερίδες.
Οι επικοινωνιακοί κώδικες του νερού έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι μάρκες πλέον προσπαθούν να διαφοροποιηθούν βάσει χαρακτηριστικών/οφελών, τα οποία διαφεύγουν των αυστηρά λειτουργικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει συντελέσει τόσο η αύξηση της διείσδυσης της κατηγορίας εν γένει, η ολοένα και πιο εκλεπτυσμένη τμηματοποίηση της αγοράς βάσει προϊοντικών τυπολογιών όσο και τα αλλεπάλληλα λανσαρίσματα εξειδικευμένων κωδικών.
Από πλευράς επικοινωνίας, οι ενέργειες των μαρκών νερού πλέον κινούνται σε αντίστοιχα μονοπάτια των κατηγοριών αναψυκτικών/χυμών, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση των άυλων αξιών της μάρκας με καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, περιβαλλοντικά θέματα, σπορ, ακόμα και προσπάθειες premiumization μιας κατά τα άλλα commodity κατηγορίας μέσω της σύνδεσης με premium μάρκες (π.χ. Mercedes). Σε αυτό το πεδίο μάχης για την απόκτηση mindshare υπάρχουν αρκετά παραδείγματα επικοινωνιακών ενεργειών οι οποίες στέφθηκαν με επιτυχία τόσο από πλευράς impact σε επίπεδο εικόνας, όσο και στο bottom-line.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση του Θ. Ζαγοράκη από το Ζαγόρι το 2005. Όπως παρατηρεί ο Β. Χήτος, «η καμπάνια με πρωταγωνιστή τον αρχηγό της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Θ. Ζαγοράκη, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο αποτελεσματικές διαφημιστικές καμπάνιες για εμφιαλωμένο νερό».
Παλαιότερο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προκήρυξη το 2003, που αποτελούσε και παγκόσμιο έτος νερού, από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για λογαριασμό του Ιόλη, στο πλαίσιο του οποίου νέοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εμπνευσθούν και να δημιουργήσουν πρωτότυπα ζωγραφικά έργα, με θέμα είτε το ίδιο το φυσικό μεταλλικό νερό Ιόλη, είτε ελεύθερο. Την πρώτη συλλεκτική φιάλη του νερού Ιόλη είχε φιλοτεχνήσει το 1995 ο Δ. Μυταράς.
Η συσκευασία αποτελεί κύριο όχημα επικοινωνίας για την κατηγορία, αφού, ιδίως σε περιπτώσεις όπου προέχει η ορατή κατανάλωση (όπως σε οικογενειακές/φιλικές συνεστιάσεις, σε κάποιο επίσημο δείπνο), η αισθητική της παίζει ίσως πρωταρχικό ρόλο στην επιλογή της μάρκας. Οι παίκτες της κατηγορίας καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες για τη βελτίωση της αισθητικής των συσκευασιών τους, αλλά και το λανσάρισμα εποχιακών κωδικών με προσήκουσα συσκευασία.
Όπως επισημαίνει και ο Γ.Αθανασιάδης, «η συσκευασία πολλές φορές αποτελεί λόγο επιλογής του προϊόντος που πρέπει πάντα να συνδυάζεται από ένα υψηλής ποιότητας προϊόν για να μπορέσει να αποτελέσει διαφοροποιό στοιχείο για μια μάρκα. Το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα προσαρμόζει τη συσκευασία κάθε προϊόντος του στις ανάγκες του καταναλωτή. Έτσι, στο παιδικό νερό το μέγεθος των μπουκαλιών είναι 330 ml προκειμένου να είναι πιο εύχρηστο από τους μικρούς καταναλωτές που δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Παράλληλα μέσα από τα πολύχρώμα μπουκάλια και τους ήρωες που πρωταγωνιστούν στην ετικέτα του, προσπαθεί να κάνει την κατανάλωση του νερού παιχνίδι και παράλληλα να τους απασχολήσει ευχάριστα. Τη συγκεκριμένη περίοδο οι ήρωες του Αύρα Βloom ταξιδεύουν στον κόσμο γνωρίζοντας τις συνήθειες των κατοίκων, τις τοπικές τους ενδυμασίες και τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα κάθε περιοχής.
Αντίστοιχα, το εργονομικό πώμα και η συσκευασία καθώς και η ποσότητα (750 ml) του φυσικού μεταλλικού νερού Αύρα Αctive Cap σχεδιάστηκαν για να καλύψουν τον “active” τρόπο ζωής του καταναλωτή στο δρόμο, στο γυμναστήριο, στη δουλειά. Αλλά παραδείγματα διαφοροποίησης των συσκευασιών μας είναι οι συλλεκτικές εποχιακές συσκευασίες που λανσάρουμε δυο φορές το χρόνο (καλοκαίρι και Χριστούγεννα) στο κανάλι των HO.RE.CA. Στόχος των ντυμένων με ειδική εποχιακή θεματολογία γυάλινων φιαλών είναι να δώσουν χρώμα και γιορτινή διάθεση στα σημεία πώλησης. Τα αποτελέσματα και στις τρεις περιπτώσεις είναι πολύ θετικά τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο αποδοχής από τον καταναλωτή».
H συσκευασία αποτελεί επίσης ιδανικό όχημα για την επικοινωνία διαγωνισμών και την ένταξη παιχνιδιών. Για παράδειγμα στις ετικέτες των Κορπή Mania μπορεί να βρει κάποιος «διασκεδαστικά παιχνίδια στο πίσω μέρος των ετικετών όπου τα παιδιά καλούνται να βρουν ομοιότητες και διαφορές, να ζωγραφίσουν τους αγαπημένους τους ήρωες, να ανακαλύψουν κρυμμένες λέξεις, κ.ά.».
Οι χορηγίες και τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης αποτελούν επίσης κύριους τομείς επικοινωνίας για την κατηγορία του νερού. Το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα δραστηριοποιείται στον τομέα των χορηγιών βάσει τριών αξόνων. Πρώτον το περιβάλλον με το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η χορηγία του πρώτου Green Festival που οργανώθηκε στο Σύνταγμα το 2008 από το Δήμο Αθηναίων, η χορηγία πολλών προγραμμάτων αναδασώσεων σε όλη την Ελλάδα καθώς και η υποστήριξη πράσινων πρωτοβουλιών του Δήμου Πατρέων στο πλαίσιο της δράσης «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα». Δεύτερος άξονας είναι ο πολιτισμός μέσα από την χορηγία πολλών συναυλιών και πολιτιστικών δρώμενων. Τρίτος άξονας είναι ο αθλητισμός όπου το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα Active Cap είναι χορηγός τουρνουά τένις, squash, ποδηλατικών αγώνων και αγώνων δρόμου.
Μέσα από το πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας «Κάποια δάση έχουν τη δική τους Αύρα» που τρέχει από τις αρχές του 2008 σε συνεργασία με το Μ.Κ.Ο Αρκτούρος και περιλαμβάνει τη δενδροφύτευση σε τρεις αστικές περιοχές της Ελλάδας και την προστασία αυτών των περιοχών για τρία χρόνια, το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα έρχεται να κάνει πράξη την αγάπη του για τα περιβάλλον και συμβάλλει με τον τρόπο του στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο «πράσινου» κόσμου.
Το 2007 σε συνεργασία με την Action Aid η Χήτος ΑΒΕΕ προχώρησε στην υλοποίηση ενός προγράμματος υδροδότησης στην περιοχή Γιουσίγκου της Κένυας, συμβάλλοντας καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής 43.000 ανθρώπων που υπέφεραν από την έλλειψη καθαρού, πόσιμου νερού.
Το 2009 η εταιρεία αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γονείς στη σωστή ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς και την ανάγκη καθοδήγησής τους από εξειδικευμένους επιστήμονες, αποφάσισε να γίνει συμμέτοχος στην προσπάθειά τους να παρέχουν στα παιδιά ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάστηκε με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και προχώρησε στην ενίσχυση της στελέχωσης της Εθνικής Γραμμής για τα παιδιά – SOS 1056, θέτοντάς τη στη διάθεση των γονέων που αναζητούν τρόπους ισόρροπης ανάπτυξης των παιδιών τους. Το 2009 διεξήχθη ο Οικο-Διαγωνισμός Κορπή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το περιβάλλον, προσφέροντας δώρα φιλικά προς τη φύση, όπως υβριδικά αυτοκίνητα, σετ ελαστικών με βελτιωμένη και «οικολογική» απόδοση, καθώς επίσης και οικο-εκδρομές σε επιλεγμένους περιβαλλοντικούς προορισμούς. Οι «περιβαλλοντικές» δράσεις του Κορπή θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και τα επόμενα χρόνια, όπως και μέσα από επιμέρους ενέργειες που θα τονώνουν την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Επιπλέον, το Κορπή, τα τελευταία χρόνια, ακόμη και μέσα από τις προωθητικές ενέργειές του, εστιάζει σε θεματικές μέρες (Παγκόσμια Ημέρα Νερού, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Back to School) που στόχο έχουν, πέρα από την εκμετάλλευση των προσφορών στο τελικό σημείο, να ευαισθητοποιήσουν τους καταναλωτές σε θέματα σωστής ενυδάτωσης, προστασίας των περιβάλλοντος και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
<‘here’>
<‘Σελίδα 4: Προωθητικές τακτικές και οι ευκαιρίες για την αγορά του νερού’>
Promo mix
Οι δημοφιλέστερες προωθητικές τακτικές στην κατηγορία είναι οι τιμολογιακές εκπτώσεις, το volume-free (2 lt δώρο) και το free-product (5+1). Στην περίπτωση της μάρκας Ζαγόρι παρέχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα free product (στα 6 το 1 δώρο). Το φυσικό μεταλλικό νερό Αύρα έχει διαφοροποιήσει το μηχανισμό των προωθητικών του ενεργειών προσφέροντας στον καταναλωτή σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές value added on pack δώρα υψηλής ποιότητας και χρηστικής αξίας για τον καταναλωτή που στόχο έχουν να τον ευχαριστήσουν για την επιλογή του.
Οι ευκαιρίες για την αγορά του νερού
Όσο περισσότερο ωριμάζει η κατηγορία, αναφορικά με το βαθμό διείσδυσης, το μέσο όγκο κατανάλωσης και τη συχνότητα της κατανάλωσης σε διαφορετικές καθημερινές καταναλωτικές περιστάσεις, τόσο θα αναζητούνται εξειδικευμένες ανάγκες που είναι σε θέση να καλύψει η κατηγορία, είτε πρόκειται για standalone χρήση, είτε ως συνοδευτική καταναλωτικών περιστάσεων συναφών κατηγοριών τροφίμων και ποτών. Σύμφωνα με την ICAP οι βασικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη της κατηγορίας βρίσκονται στην ανανέωση υπαρχουσών συσκευασιών, στην καινοτομία βάσει προϊόντος (όπως ήδη έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ίσως να αποτελεί ευκαιρία για ανταγωνισμό της κατηγορίας των αναψυκτικών η διεύρυνση της διαθεσιμότητας και το χτίσιμο μαρκών αρωματικών νερών, όπως αυτά που προσφέρονται στα portfolios των Contrex και San Pellegrino.
Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνει ο Γ.Αθανασιάδης, «η κατανάλωση νερού σε χώρους διασκέδασης ή εστιατόρια αποτελούν μια ευκαιρία ανάπτυξης πωλήσεων αλλά επίσης συμβάλλουν στην υποστήριξη της εικόνας της μάρκας καθώς και στην παρουσία υποκατηγοριών όπως αυτή του ανθρακούχου νερού που μπορεί να καταναλωθεί είτε ως εναλλακτικό αναψυκτικό είτε ως υποκατάστατο του καφέ, είτε συμπληρωματικά με το ποτό (mixer)».
<‘here’>