Ο εγχώριος κλάδος της ζυθοποιίας, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την Infobank Hellastat (IBHS), το 2014 επανήλθε σε πτωτική πορεία, μετά την ήπια ανάκαμψη του προηγούμενου έτους. Αν και η χρονιά είχε ξεκινήσει με θετικές προϋποθέσεις για την κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη και την ακόμα μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, εν τέλει το κλίμα αισιοδοξίας δεν επαληθεύτηκε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, η αγορά εμφάνισε υποχώρηση 3% σε όγκο και 4-5% σε αξία, καθώς η πλειοψηφία των εισερχόμενων τουριστών επιλέγει πλέον all inclusive υπηρεσίες, οι οποίες ενέχουν σαφώς πιο ανταγωνιστικές τιμές. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν ευνόησαν την κατανάλωση μπίρας, εφόσον δεν επικράτησαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Η έρευνα σημειώνει πάντως, ότι η διαχρονική υποχώρηση της κατανάλωσης μπίρας είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με τα ανταγωνιστικά για τη ζυθοποιία βαριά αλκοολούχα ποτά, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της κλιμάκωσης της φορολόγησης. Έτσι, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται υποκατάστασή τους από τους έλληνες καταναλωτές με πιο φθηνά ποτά, όπως η μπίρα και το κρασί.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Menno Lammerts van Bueren, Διευθυντής Marketing της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, «η ελληνική αγορά μπίρας είναι αρκετά μικρότερη σε μέγεθος σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση μπίρας στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης της κατηγορίας, κάτι που αποτελεί και δική μας βασική στρατηγική προτεραιότητα. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, επικεντρωνόμαστε σε δύο πυλώνες: στην καινοτομία με στόχο τη διαφοροποίηση της κατηγορίας και στην καλλιέργεια της κουλτούρας μπίρας στην Ελλάδα». Σύμφωνα με την IBHS, παρατηρώντας τον κλάδο υπό το περιβάλλον ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, ως κύρια χαρακτηριστικά αναδύονται η διαφοροποίηση των μεριδίων αγοράς που έχει ήδη επιφέρει η ανάπτυξη αρκετών κωδικών με εκτεταμένο εύρος τιμών από τις ελληνικές ζυθοποιίες, με έμφαση στα φθηνότερα κυρίως εμπορικά σήματα, καθώς και η διαρκής ενίσχυση των μικροζυθοποιίων.

Η ανακατάταξη των μεριδίων θα ενταθεί και από την πρόσφατη συγχώνευση της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας με τη Μύθος Ζυθοποιία, γεγονός που θα πολώσει τον ανταγωνισμό σε επίπεδο τιμών και προσφορών μεταξύ των δύο πολυεθνικών ομίλων Heineken και Carlsberg. Οι θυγατρικές των τελευταίων αναμένεται να συγκεντρώσουν το 2015 πάνω από το 80% της αγοράς, γεγονός που υποδεικνύει το μέγεθος της αλλαγής που έχει συντελεστεί στον κλάδο, όταν πριν από την εκδήλωση της ύφεσης, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατείχε μερίδιο που υπερέβαινε ακόμα και το 90%.

Το νέο σχήμα με την επωνυμία Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα καταλάβει μερίδιο που αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 30%, όπως εκτιμά η IBHS. Η εταιρεία θα υποστηρίζεται από δύο παραγωγικές μονάδες στη Σίνδο και τη Ριτσώνα, ενώ θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 14 εμπορικών σημάτων, από τα οποία 7 παράγονται στην Ελλάδα. Στα άμεσα σχέδια περιλαμβάνεται η διενέργεια επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στη Σίνδο και η περαιτέρω ανάπτυξη στους τομείς της βαρελίσιας μπίρας και των κωδικών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.

Διαφηµιστική δαπάνη της κατηγορίας Μπίρα, ανά έτος και Μέσο
Μέσο 2012 2013 2014 Ιαν-Απρ 2014 Ιαν-Απρ 2015
Τηλεόραση 5.460.810 7.335.642 9.193.215 2.540.459 5.247.970
Περιοδικά 485.119 196.176 251.657 31.924 107.169
Εφηµερίδες 121.074 240.902 588.708 38.817 89.301
Ραδιόφωνο 44.319 326.231 95.855 18.276 29.255
Σύνολο 6.111.321 8.098.952 10.129.435 2.629.477 5.473.695

Πηγή: Media Services, ποσά σε ευρώ

Κερδίζουν έδαφος οι εγχώριες μικροζυθοποιίες

Εν μέσω των εξελίξεων στο ανώτερο τμήμα του κλάδου, συνεχίζεται η διαδικασία μετάβασης από τα εδραιωμένα εμπορικά σήματα των πολυεθνικών ομίλων στα προϊόντα των εγχώριων μικροζυθοποιίων, όπως παρατηρεί η έρευνα της IBHS. Οι τελευταίες, αποτελώντας μεμονωμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες κυρίως Ελλήνων, αλλά και ξένων ζυθοποιών, και επωφελούμενες από το ελκυστικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς που ενέχει μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης για τους μικρούς παραγωγούς, εστιάζουν κυρίως στην ποιότητα της παραγωγής με παραδοσιακές μεθόδους, αφήνοντας τον παράγοντα «ποσότητα» σε δευτερεύοντα ρόλο.

Εξάλλου, η διαχρονική άνοδος του αριθμού των μικροζυθοποιίων αποτυπώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στη χώρα μας για την παραγωγή μικρής κλίμακας: στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες, ενώ την τρέχουσα περίοδο η αγορά απαρτίζεται από περισσότερες από 20 εταιρείες, με τις περισσότερες να δραστηριοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, ο εν λόγω τομέας δεν μπορεί να θεωρηθεί άμεσος ανταγωνιστής των μεγαλύτερων βιομηχανιών, καθώς τόσο ο τρόπος λειτουργίας και οι όγκοι παραγωγής, όσο και τα παραγόμενα προϊόντα, παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Οι μικροζυθοποιίες παράγουν φρέσκιες, μη παστεριωμένες μπίρες, με μικρή διάρκεια ζωής. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλύτερες εταιρείες αντιμετωπίζουν τον τομέα της μικροζυθοποιίας ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να διαφοροποιήσουν την προϊοντική τους βάση, παράγοντας με τη σειρά τους premium μπίρες.

Συνεχής διεύρυνση της προϊοντικής ποικιλίας
Τα λανσαρίσματα στην κατηγορία είναι συνεχή και πολυάριθμα, με τις εταιρείες να τα στηρίζουν στη γευστική διαφοροποίηση και την καινοτομία. Κατά πόσο βρίσκουν, όμως, ανταπόκριση από την πλευρά του καταναλωτή; Το τμήμα Marketing της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, αναφέρει σχετικά: «Η μπίρα είναι ούτως ή άλλως το πιο “πολυσυλλεκτικό” ποτό σε επίπεδο περιστάσεων κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω διεύρυνση των επιλογών του καταναλωτή έχει θετικό πρόσημο, από εκεί και πέρα η σωστή “ανάγνωση” και ικανοποίηση των αναγκών του είναι κάτι που αποδεικνύεται μεσο/μακροπρόθεσμα».


Η οικογένεια της Amstel Radler διευρύνθηκε πρόσφατα με τη νέα Amstel Radler Guarana, έναν φυσικό συνδυασμό μπίρας Amstel χωρίς αλκοόλ με Guarana και Lime, ενώ η Ολυμπιακή Ζυθοποιία λάνσαρε στην ελληνική αγορά την μοναστηριακή μπίρα Grimbergen, η οποία διατίθεται σε τρία variants, Blonde, Blanche και Double.
Μέσα στη χρονιά, η ΕΖΑ πρότυπος ελληνική ζυθοποιία θα λανσάρει στην ελληνική αγορά πέντε νέα προϊόντα. Τρία από αυτά λανσάρονται κάτω από την μάρκα Blue island, τα δύο είναι γεύσεις μπίρας με φυσικό χυμό, τα Fizzy Lemon Radler και Pink Grapefruit Radler, και το τρίτο είναι το Pear Delight, ποτό με βάση τη βύνη, ελεύθερο αλκοόλης με γεύση αχλάδι.

Τα υπόλοιπα δύο προϊόντα ανήκουν στην κατηγορία των specialties, κάτω από τη νέα ελληνική μάρκα Odyssey. Σημειώνεται ότι, η ΕΖΑ και η Λουξ Μαρλαφέκας προχώρησαν σε εμπορική συνεργασία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ελληνικών προϊόντων τους και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, μέσα από διανεμητικές και εμπορικές συνέργειες σε επιλεγμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Αυξημένη κατά 108% η διαφημιστική δαπάνη το 2015
Με υψηλό και σταθερό ρυθμό αυξάνεται η διαφημιστική δαπάνη της κατηγορίας τα τελευταία χρόνια, φανερώνοντας μια έξαρση στην επικοινωνιακή της δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, το 2013 σημειώθηκε αύξηση 32,5% σε σχέση με το 2012, και το 2014 έκλεισε με αύξηση 25% έναντι του 2013. Στα διπλάσια ποσά κινείται το έτος που διανύουμε, με το πρώτο 4μηνο να καταγράφει συνολικά εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 108% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης σημειώθηκε σε όλα τα Μέσα: το ποσό που απορροφήθηκε από την τηλεόραση φέτος είναι διπλάσιο από το περσινό, το ποσό που απορροφήθηκε από τα περιοδικά τριπλασιάστηκε, ενώ στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο.

Σε χορηγίες επενδύουν συχνά τα brands
Μία συνήθης πρακτική επικοινωνίας που εφαρμόζουν τα brands μπίρας είναι και οι χορηγίες πολιτιστικών ή αθλητικών εκδηλώσεων. Ενδεικτικά, η Fischer έδωσε φέτος το παρών στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, απονέμοντας για 3η συνεχή χρονιά τα Βραβεία Κοινού, ενώ υπήρξε και χορηγός Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Η Sol έγινε για πρώτη φορά Premium Partner στο διεθνές φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ «IN-Edit», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο, ενώ η Fix Dark έδωσε το παρών στο φετινό Plissken Festival τον Ιούνιο. Για 2η συνεχή χρονιά, η Mythos υποστήριξε τους 67ους Πανελλήνιους Αγώνες Ιππασίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας τον Δεκέμβριο του 2014, και η Amstel Radler υποστηρίζει το ελληνικό ερασιτεχνικό beach volley, μέσω του Spring Amstel Radler Beach Volley League by Efi Sfyri.

Η Heineken, ως χορηγός του UEFA Champions League, υλοποίησε digital ενέργεια, όπου παγκοσμίου φήμης θρύλοι της διοργάνωσης απαντούσαν στις ερωτήσεις των φίλων της Heineken, μέσα από το hashtag #ChampionTheMatch στο Twitter. Από την πλευρά της, η Guinness γιόρτασε για μια ακόμα χρονιά την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, στις 17 Μαρτίου, προσφέροντας το επετειακό καπέλο St Patrick’s σε όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις σε επιλεγμένα στέκια, ενώ μέσα από τη σελίδα της στο Facebοοκ πραγματοποίησε διαγωνισμούς μοιράζοντας δώρα.

Σταθερή και η επένδυση στην ΕΚΕ
Δυναμική είναι και η δραστηριοποίηση του κλάδου στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, που υλοποιεί από το 2011, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία πραγματοποίησε τη σπορά ελληνικού κριθαριού για την περίοδο 2014-2015, αυξάνοντας το ποσοστό των συνεργαζόμενων τοπικών παραγωγών κατά 60% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υλοποίησε στην Πάτρα το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Συμβουλευτικής «εφοδιΑΖουμε», ενισχύοντας την εξωστρέφεια 20 μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.

Παράλληλα, ανέπτυξε την ιστοσελίδα nifalioi.com για τη Μ.Κ.Ο. «Νηφάλιοι – στην υγειά μας», με στόχο να δημιουργήσει μια πλήρη πηγή πληροφόρησης των πολιτών για τα θέματα που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ. Με κεντρικό μήνυμα «Κερνάμε Ασφαλώς», η Amstel πραγματοποίησε καμπάνια ενημέρωσης των οδηγών σε συνεργασία με τον Βήμα FM 99,5. Οδηγοί σε σημεία της Αθήνας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την Amstel Radler Guarana και την Amstel Free, ενώ διανεμήθηκε ενημερωτικό έντυπο με συμβουλές για την υπεύθυνη κατανάλωση και τους 10 κανόνες ασφαλούς οδήγησης.

Πρωτότυπες ενέργειες για την προσέγγιση των καταναλωτών
Μέσω μιας πληθώρας Μέσων και τρόπων προσέγγισης των καταναλωτών, τα brands προσπαθούν να επιτύχουν το πολυπόθητο engagement, επενδύοντας σε καινοτόμα και ολοκληρωμένα προγράμματα επικοινωνίας. Ο Menno Lammerts van Bueren τονίζει: «Οι καταναλωτές εκτίθενται σε πάρα πολλά μηνύματα, μάρκες και προϊόντα ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να εξασφαλίσει κανείς ότι με κάποιον τρόπο θα κερδίσει την προσοχή τους και θα κατακτήσει μια θέση στο μυαλό τους. Για να το πετύχει κανείς αυτό, χρειάζεται να αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα ιστορία, που θα είναι ενιαία και θα ταιριάζει σε διαφορετικές εφαρμογές και περιστάσεις, όπως στο δάπεδο ενός καταστήματος, σ’ ένα bar, στο digital περιβάλλον, στην πίσω όψη μιας ετικέτας, σ’ ένα outdoor, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, κ.λπ.».


Αντίστοιχη άποψη εκφράζει και το Τμήμα Marketing της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας: «Στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία πιστεύουμε στην ολική 360ο επικοινωνία των προϊόντων μας, δηλαδή στον συνδυασμό της παραδοσιακής διαφήμισης μαζί με το digital, τις προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης και κατανάλωσης των προϊόντων μας, τις προσφορές προς τους καταναλωτές και τους εμπορικούς μας συνεργάτες, και γενικά ενέργειες που με οποιοδήποτε τρόπο και οπουδήποτε μπορούμε να προσεγγίσουμε τους καταναλωτές μας».

Δύο ενδεικτικά παραδείγματα είναι το yolomythos.gr και το Αθηνέο: Η Mythos δημιούργησε φέτος το καλοκαίρι τη νεανική πλατφόρμα yolomythos.gr, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν πραγματικότητα τις πιο δημιουργικές ιδέες τους για party και να κερδίσουν δωρεάν εξοπλισμό για το party τους και beer packs. Επιπλέον, όσοι επισκεφθούν την πλατφόρμα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν μέρη για φαγητό και ποτό, να κερδίσουν προσφορές και να ενημερωθούν για εναλλακτικές δραστηριότητες.

To Αθηνέο είναι ο νέος, πολυδιάστατος χώρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, που συνδυάζει ένα Mικροζυθοποιείο κι ένα Εxperience Center. Ο χώρος ενημερώνει τον επισκέπτη για τα 4 βασικά συστατικά της μπίρας και την ιστορία της, και φιλοξενεί ένα διαδραστικό τεστ ζυθογνωσίας σε οθόνη αφής και ένα παιχνίδι με μαγνητικές λέξεις για τη δημιουργία «ζυθο-ποιημάτων» και posts στα social media. Τη συνολική δημιουργική επιμέλεια του Αθηνέο επιμελήθηκε η Νewton.

«Έκρηξη» της διαφημιστικής δραστηριότητας
Φέτος, έχει σημειωθεί μια δημιουργική «έκρηξη» στη διαφημιστική δραστηριότητα της κατηγορίας της μπίρας, ιδιαίτερα εν όψει καλοκαιριού, μια περίοδο κατά
 την οποία παραδοσιακά αυξάνεται η κατανάλωσή της. Τα brands λανσάρουν καμπάνιες βασισμένες στην πρωτοτυπία, το χιούμορ, την καθημερινότητα, τον απλό και «έξυπνο» λόγο, ενώ δεν λείπουν και οι καμπάνιες με πρωταγωνιστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου.

Άλφα
Στη νέα καμπάνια της μπίρας Άλφα πρωταγωνιστής είναι ένας γαμπρός, ένας άντρας ο οποίος όταν είναι με τα πεθερικά του είναι πάνω από όλα γιατρός. Σεμνός, λάτρης της κλασικής μουσικής και υπερβολικά σοβαρός. Αλλά όπως όλοι, όταν είναι με τους φίλους του, τους κολλητούς, τους δικούς του ανθρώπους, στο στέκι του, το χωριό του, στον τόπο που μεγάλωσε, είναι αυθεντικός. Είναι πραγματικά αυτός, και αποκαλύπτει την Άλφα πλευρά του εαυτού του. Την καμπάνια υπογράφει η Soho Square.

Amstel
Η Amstel λάνσαρε πρόσφατα την καμπάνια #BetterBeTrue, την οποία επιμελήθηκε η Spot JWT Athens και η οποία προτρέπει τον κόσμο να είναι ειλικρινής με τον εαυτό του, ακόμη κι αν πολλές φορές αυτό δεν είναι εύκολο. Με κύρια συστατικά το θάρρος και το χιούμορ, αναδεικνύει την αλήθεια του καθενός και «βάζει στην άκρη» τυπικότητες και αγκυλώσεις. Το #BetterBeTrue είναι η στάση ζωής που δεν διστάζει να βάλει στο επίκεντρο σκέψεις που όλοι έχουν κάνει, αλλά που σπάνια έχουν παραδεχθεί δημόσια. Μέσα από μια σειρά ανατρεπτικών μηνυμάτων και διαφημιστικών ταινιών, η Amstel αναδεικνύει την ανακουφιστική δύναμη της ειλικρίνειας και γιορτάζει την αίσθηση του να είναι κανείς αληθινός.

ΕΖΑ
Η εζα κυκλοφόρησε πρόσφατα τηλεοπτικό σποτ για την μπίρα «ζ», επιμέλειας της διαφημιστικής JSK. Το σποτ έχει ως κεντρικό μήνυμα «Premium Απόλαυση» και συνδέει το brand με την αρμονία και την ποιότητα. Τα γυρίσματα έγιναν στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και πρωταγωνιστής είναι ο ηθοποιός Νίκος Αναδιώτης.

Fischer
Στο νέο τηλεοπτικό σποτ της μπίρας Fischer, μια δημιουργία της Soho Square, αποδομούνται σταδιακά όλα όσα χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη μπίρα, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή τη Fischer είναι η γεύση της. Σε ένα μονοπλάνο, το οποίο σκηνοθέτησε ο παγκοσμίως βραβευμένος Ali Ali, εμφανίζονται ένας πίνακας στον οποίο αποτυπώνεται η Αλσατία, μία μουσική μπάντα που παίζει live το Bensonhurst Blues, μία ελκυστική γυναικεία παρουσία. Και η λήψη συνεχίζεται, επικεντρωμένη στο ιδιαίτερο λογότυπο της Fischer και το καμπυλωτό μπουκάλι της, για να ολοκληρωθεί με τον ήρωα και την εμπειρία των αισθήσεων που του αφήνει η επίγευσή της.

Fix
Η νέα τηλεοπτική καμπάνια της Fix Hellas είναι εμπνευσμένη από την αυθεντικότητα, τις διαχρονικές αξίες και τις μοναδικές στιγμές με τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η συγκεκριμένη ελληνική μπίρα. Στο νέο σποτ, τρεις διαφορετικές γενιές τραγουδιστών γίνονται μια παρέα, τραγουδώντας τον «Γυάλινο Κόσμο». Ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Γιάννης Κότσιρας και ο Μάνος Πυροβολάκης ενώνουν με το τραγούδι τους το χθες με το σήμερα, εξυμνώντας τη διαχρονική αξία της Fix Hellas, η οποία επισφραγίζεται με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη. Την καμπάνια δημιούργησε η Lowe Athens.

Kaiser
Αντλώντας έμπνευση από κλασικές αντρικές απολαύσεις που λειτουργούν ως «πειρασμοί», η τηλεοπτική καμπάνια της Kaiser αποδεικνύει πως το να είσαι επιλεκτικός επιβραβεύει. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα «συμβολικό» ασανσέρ που σταματάει κάθε φορά και σε άλλο όροφο – πειρασμό. Ο πρωταγωνιστής όμως, παρ’ όλο που προφανώς δεν απορρίπτει καμία από αυτές τις απολαύσεις, έχει κάνει την επιλογή του και καταλήγει στον απόλυτο προορισμό, απολαμβάνοντας Kaiser σε έναν χώρο με μοναδική θέα και καλή παρέα. Τη συγκεκριμένη καμπάνια επιμελήθηκε η McVictor & Hamilton.

Mythos
Η μπίρα Mythos παρουσίασε, σε συνεργασία με τη Solid, τη νέα της τηλεοπτική καμπάνια, η οποία έχει στόχο να θυμίσει στους καταναλωτές ότι από το πουθενά, μαζί με φίλους, η κάθε στιγμή μπορεί να γίνει Μύθος. «Στο σπίτι ή έξω;», «Στο cafe-bar ή στο live;», «Στο live ή στο φεγγάρι;» αναρωτιέται η παρέα, αφήνοντας το «καπάκι» της αγαπημένης τους μπίρας να αποφασίσει τον επόμενο προορισμό. Τελικά όμως, ο προορισμός δεν έχει σημασία, καθώς στο «καπάκι» όλες οι στιγμές μπορούν να γίνουν αξέχαστες εμπειρίες με τους φίλους, αφού «Παντού υπάρχει ένας Μύθος».