Στο 1,7 δισ. ευρώ η συνολική αξία, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του ELTRUN

Παρά τις σταθεροποιητικές τάσεις το β’ εξάμηνο, οι συνολικές αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες των ελλήνων καταναλωτών διακυμάνθηκαν το 2011 στα 1,7 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 30% σε σχέση με το 2010. Best-sellers παραμένουν οι H/Y, τα ηλεκτρονικά είδη, τα εισιτήρια ταξιδιών, οι κρατήσεις ξενοδοχείων, τα είδη σπιτιού και τα βιβλία. Παρόλ’ αυτά οι κατηγορίες που είχαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2011 ήταν το έτοιμο φαγητό, τα καλλυντικά/προσωπική φροντίδα, τα κοσμήματα/ωρολόγια και τα προϊόντα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση χρήσης και των αγορών από τα sites ημερησίων προσφορών που για το α’ εξάμηνο του 2011 εκπροσώπησαν το 20% των συνολικών online αγορών.

Ενδιαφέρον είναι επίσης το γεγονός ότι πέρα από τις κλασικές αγορές, οι έλληνες online καταναλωτές εμπλέκονται ενεργά και σε άλλες ηλεκτρονικές συναλλαγές αφού τα 2/3 εκπληρώνουν τις τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές λογαριασμών με αυτόν τον τρόπο. Επίσης 1/3 προσπαθεί να διαχειρισθεί ηλεκτρονικά θέματα ενοικίασης και αγοράς/πώλησης ακινήτων, ενώ πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι νέες τάσεις όπου 1/4 πλέον προσπαθεί να βρει ασφάλειες μέσω του Internet, ενώ τα ίδια ποσοστά παίζουν ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα.

Λεπτομέρειες για την έρευνα (επιστημονική ευθύνη του Καθ. Γ. Δουκίδη) και δύο άλλες μελέτες, μια για τα social media και μια για την ηλεκτρονική τραπεζική, θα παρουσιασθούν την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στο ετήσιο συνέδριο E-Business Forum που οργανώνει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με το Ελληνικό Ινστιτούτο Πληροφορικής και Επικοινωνιών της ΕΕΔΕ.