Τουλάχιστον για τις Η.Π.Α. μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα, καθώς η εταιρεία ιντερνετικών μετρήσεων Comscore μοιάζει να επιβεβαιώνει την εμπειρία τους για την αρχή της εορταστικής περιόδου. Με λίγα λόγια η εβδομάδα που ξεκίνησε με τη «Μαύρη Παρασκευή» μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, έφερε στα αμερικανικά ηλεκτρονικά καταστήματα τζίρους 5,9 δισ. δολαρίων ενώ αν κανείς συνυπολογίσει και τον προηγούμενο μήνα, το ποσό φτάνει τα 24,6 δισ. δολάρια (αύξηση 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο) -μόνο την «Κυβερνο-Δευτέρα» που ακολούθησε τη «Μαύρη Παρασκευή», οι αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν online 1,25 δισ. δολάρια!

Οι προσδοκίες τώρα έχουν επικεντρωθεί γύρω από την προηγούμενη Δευτέρα (12 Δεκεμβρίου), την (κατά το eBay) «Πράσινη Δευτέρα» η οποία από το 2005 ως φέτος έχει θεωρηθεί ως η αποκορύφωση της κατανάλωσης -πάντα σύμφωνα με τα νούμερα της Comscore, το 2005 και το 2007 ήταν η πρώτη μέρα σε κατανάλωση και τα 2006, 2008 και 2010, η δεύτερη. Αντίστοιχα ρεκόρ πιάνει και η εκάστοτε «free shipping day» -μια από τις τελευταίες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα που τα καταστήματα προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να παραγγείλουν χωρίς να επιβαρυνθούν με τα έξοδα μεταφοράς (φέτος, η ημέρα αυτή είναι η 16η Δεκεμβρίου).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμα και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, όλη αυτή η κινητικότητα έχει προκαλέσει στους αναλυτές και στους καταστηματάρχες μια ανησυχία που συνοψίζεται στο εξής: ότι οι καταναλωτές θα εκτονώσουν από νωρίς τα… ένστικτα, τις επιθυμίες και τα πορτοφόλια τους και ότι τις τελευταίες μέρες πριν τις γιορτές, η αγορά θα πέσει. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κρίση που κλυδωνίζει τις παγκόσμιες αγορές τους τελευταίους έξι μήνες δε, μια τέτοια εκδοχή ίσως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο κύριος λόγος ανησυχίας είναι ότι η φετινή αγορά δείχνει να διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες, όπου η έξαρση της «Μαύρης Παρασκευής» και της «Κυβερνο-Δευτέρας» ακολουθούταν από μια περίοδο ηρεμίας.

Ψιλολόγια κατά μία άλλη εκδοχή, καθώς εμείς διαβάζουμε πως υπάρχουν ακόμα και χειροποίητα κινητά τηλέφωνα και μάλιστα στην ευρωπαϊκή αγορά που οι τιμές τους ξεκινούν από τις 4.000€. Ναι δείτε το και ως δώρο της στήλης για τις κρίσιμες αυτές ώρες, καθώς τα εν λόγω κινητά κατασκευάζονται εν μέρει και από ευγενή μέταλλα και πολύτιμους λίθους, ενώ στην αγορά περιλαμβάνονται και concierge services (κρατήσεις σε ακριβά εστιατόρια κ.λπ.). Ψάξτε για την Vertu και θα καταλάβετε ότι όσο δύσκολες και να είναι οι εποχές, κάποια πράγματα δεν αλλάζουν…