Για τις διαταγές -γιατί υπάρχουν κι αυτές- μεγάλων εταιρειών για απανωτά like στις καινούργιες τους σελίδες και τα Applications, για τα ψεύτικα accounts και για αυτήν την ιδιαίτερη οικονομία που έχει αναπτυχθεί γύρω από τα Social Networks και το Facebook. Το άρθρο είναι εξαιρετικό. Αυτό όμως δεν με ξενίζει, γιατί ο Γρηγόρης ήταν και παραμένει μία από τις καλύτερες πένες που είχαμε ποτέ. Το «σιχτίρι» επίσης είναι πασιφανές, αλλά ούτε αυτό με παραξενεύει γιατί έχουμε «φάει» μαζί όλα σχεδόν τα καταπληκτικά φαινόμενα του ελληνικού Internet και από κάποια χρόνια και ύστερα, δεν αντέχεις άλλο να το συζητάς.

Ξεκίνησα λοιπόν να του γράψω μία απάντηση. Εννοώ μία σοβαρή απάντηση. Όχι τα καθιερωμένα στο FB «αχ πόσο συμφωνώ μαζί σου φίλε μου» ή τα ευφυέστατα «να’ σαι καλά και να τα λες πάντα έξω από τα δόντια». Κάτι πιο συγκροτημένο βρε αδερφέ. Κάτι που να συμφωνεί -φυσικά- αλλά να πηγαίνει και την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω. Θα το είχα καταφέρει, αν δεν μου τάραζαν τα νεύρα για μία ακόμα φορά οι πάνσοφοι publishers με τις εξυπνάδες τους. Αυτοί που αδυνατούν να καταλάβουν ότι «μας βλέπουν».

Αδέρφια. Καλώς ή κακώς -για τον υπογράφοντα καλώς- το Internet έχει αλλάξει οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που κινούνται τα Media. Τα είπαμε και τα ξανά-είπαμε. Η γύμνια δύσκολα κρύβεται. Τα καθρεφτάκια δύσκολα περνάνε για ανταλλαγές με χρυσό, οι ιθαγενείς -οι διαδικτυακοί τουλάχιστον- λιγοστεύουν. Ναι, ακόμα και σήμερα, αγοράζονται like για την προσδοκία μίας κλήρωσης αλλά κι αυτό είναι προσωρινό και σίγουρα δεν θα κρατήσει όσο κράτησαν τα ένθετα DVD. Το Copy – Paste μπορεί από κάποιους να έγινε αντικείμενο λατρείας, αλλά από τους πολλούς ήταν και παραμένει αντικείμενο χλευασμού.

Τα Social Media, έκαναν κόσμο να ξαγρυπνήσει και ακόμα και σήμερα γεννάνε δουλειές (συμβούλους επί παραδείγματι). Εσείς δεν τα ακούσατε όλα αυτά; Δεν πήρε κάτι το αυτί σας; Δεν έτυχε να ακούσετε κάπου ότι ένας καλός στρουθοκαμηλισμός μπορεί να εξελιχτεί σε διαδικτυακό ορυμαγδό; Γιατί δεν ρωτήσατε τότε εκτός από τα μεγαλοστελέχια σας και μερικούς συντρόφους από την πολιτική σκηνή της χώρας ή από την TV; Εκτός αν ακόμα σβήνουν posts και comments και δεν πρόλαβαν να απαντήσουν. Είναι κι αυτό ένα θέμα.

Αλλά το μεγαλύτερο θέμα είναι, ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται εν έτη 2011. Και μάλιστα προς το τέλος (ελπίζω μόνο του χρόνου και όχι μίας ολόκληρης χώρας).