Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης και η nrg έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Με την εφαρμογή incharge να διακρίνεται πρόσφατα ως «Προϊόν της Χρονιάς 2023» στην κατηγορία «Εφαρμογή Ηλεκτροκίνητου Οχήματος», η nrg προχωρά μπροστά με ακόμη πιο δυναμικά σχέδια για το μέλλον.

Στα μελλοντικά σχέδια της nrg περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του αριθμού των σημείων φόρτισης στο δίκτυο incharge, καθώς και η σύναψη σημαντικών συνεργασιών με επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, όπως σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και στόλους οχημάτων, προκειμένου η υποκείμενη υποδομή φόρτισης να καταστεί ακόμη πιο προσβάσιμη. Μιλώντας με τον Ηλία Πετρή, Business Development & Strategy Manager της εταιρείας, καταλαβαίνουμε πως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασική προτεραιότητα της nrg.

MW: Ας ξεκινήσουμε από τις… συστάσεις! Τι ακριβώς είναι το incharge;

Ηλίας Πετρής: Το incharge είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ταχυφορτιστών στην Ελλάδα, παρέχοντας στους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων άνετες και προσβάσιμες λύσεις φόρτισης. Το δίκτυο περιλαμβάνει σήμερα πάνω από 900 θέσεις φόρτισης, με 700 φορτιστές και ταχυφορτιστές σε 450 σημεία. Οι ταχυφορτιστές incharge, οι οποίοι βρίσκονται στο εθνικό οδικό δίκτυο και στους αυτοκινητοδρόμους και είναι εγκατεστημένοι σε πρατήρια του Ομίλου Motor Oil, Shell και Avin, μπορούν να φορτίσουν ένα ηλεκτρικό όχημα έως και στο 80% των δυνατοτήτων του σε μισή ώρα. Εκτός από το δίκτυο φόρτισης, το incharge προσφέρει τη βραβευμένη μας εφαρμογή για smartphone και tablet που βοηθά τους οδηγούς να βρουν το πλησιέστερο σημείο φόρτισης και να διαχειριστούν τη διαδικασία φόρτισης έως την ολοκλήρωση της.

Ποιες δυνατότητες προσφέρει στον χρήστη η εφαρμογή;

Η εφαρμογή incharge έχει σχεδιαστεί για να κάνει την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης όσο το δυνατόν πιο άνετη. Προσφέρει μια σειρά χαρακτηριστικών που βοηθούν τους οδηγούς να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν σταθμούς φόρτισης γρήγορα και εύκολα.

Με την εφαρμογή, οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να αναζητούν σημεία φόρτισης κοντά στην τοποθεσία τους, να επιλέγουν το είδος φόρτισης που επιθυμούν και να παρακολουθούν την πορεία της, να βλέπουν το ιστορικό φορτίσεων τους, να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές πληρωμής και να λαμβάνουν υποστήριξη 24/7. Η εφαρμογή επιτρέπει επίσης στους χρήστες να σχεδιάζουν εκ των προτέρων τις διαδρομές τους και να εντοπίζουν σταθμούς φόρτισης κατά μήκος της διαδρομής, καθιστώντας έτσι πιο εύκολα τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με ηλεκτρικό όχημα.

Το δίκτυο ταχυφορτιστών σας μετρά ήδη περισσότερες από 900 θέσεις φόρτισης. Ποιοι οι στόχοι σας για την περαιτέρω ανάπτυξή του;

Ο σημερινός στόχος της nrg είναι να διπλασιάσει τον αριθμό των σημείων φόρτισης στο δίκτυο σε 2.000 μέχρι το τέλος του 2023. Η επέκταση αυτή θα περιλαμβάνει τόσο τα AC σημεία φόρτισης όσο και τους ταχυφορτιστές.
Εκτός από την προσθήκη περισσότερων σημείων φόρτισης, η nrg έχει επίσης δεσμευτεί να καταστήσει την υποκείμενη υποδομή φόρτισης ακόμη πιο προσβάσιμη με τη σύναψη νέων συνεργασιών και συμμαχιών. Οι συνεργασίες αυτές περιλαμβάνουν συμφωνίες με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ My Market και Μασούτης, οι οποίες θα προσθέσουν 500 και 300 σημεία φόρτισης αντίστοιχα σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα. H nrg συνεργάζεται επίσης με επιχειρήσεις σε άλλους κλάδους, όπως ξενοδοχεία, στόλους οχημάτων και χώρους στάθμευσης με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου της.

Μέσω αυτών των ενεργειών, η nrg εργάζεται για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου που παρέχει άνετες και αξιόπιστες λύσεις φόρτισης για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Λαμβάνετε feedback από τους καταναλωτές σχετικά με το incharge, αλλά και την ηλεκτροκίνηση γενικότερα; Πώς αντιλαμβάνονται όλο αυτό το, σχετικά νέο, κομμάτι στην καθημερινότητά τους;

Ως κορυφαία εταιρεία στον κλάδο της ενέργειας, η nrg δίνει μεγάλη έμφαση στη συλλογή feedback από τους πελάτες της, ώστε να διασφαλίσει ότι το δίκτυο φόρτισης ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους. Μέσω διαφόρων καναλιών, όπως η υποστήριξη πελατών, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι online κριτικές, η nrg λαμβάνει feedback από τους χρήστες σχετικά με την εφαρμογή και το δίκτυο incharge, καθώς και την εμπειρία τους με την ηλεκτροκίνηση γενικότερα.

Επιπλέον, η εφαρμογή του incharge πρόσφατα απέσπασε τη διάκριση «Προϊόν της Χρονιάς 2023» στον σχετικό θεσμό, όπου η αξιολόγηση πραγματοποιείται μέσω καταναλωτικής έρευνας σε δείγμα 3.200 καταναλωτών στην Ελλάδα. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινού.

Συνολικά, η αντίληψη των καταναλωτών στην Ελλάδα για την ηλεκτροκίνηση φαίνεται να είναι θετική, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να στρέφονται σε ηλεκτρικά οχήματα λόγω του χαμηλότερου λειτουργικού κόστους και των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την εμβέλεια και τη διαθεσιμότητα σημείων φόρτισης, τις οποίες η nrg αντιμετωπίζει μέσω της επέκτασης του δικτύου της και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών φόρτισης.

Θεωρείτε ότι η ηλεκτροκίνηση έχει βρει τη θέση της στην Ελλάδα ή διακρίνετε περιθώρια βελτίωσης;

Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα σημειώσει πρόοδο στην υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης και η nrg έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, εισάγοντας μια σειρά καινοτόμων λύσεων και δυνατοτήτων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης και πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα.

Αρχικά, πρέπει να αυξήσουμε τον αριθμό των σημείων φόρτισης που είναι διαθέσιμα στο κοινό, καθιστώντας ευκολότερο και πιο γρήγορο για τους οδηγούς να φορτίζουν τα οχήματά τους. Στην nrg, όπως ανέφερα ήδη, έχουμε δεσμευτεί να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.

Επιπλέον, σε κρατικό επίπεδο, θα πρέπει να υπάρξει τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι κανονιστικές διαδικασίες για την εγκατάσταση φορτιστών σε ιδιωτικές κατοικίες πρέπει επίσης να απλοποιηθούν. Τέλος, η εκπαίδευση των καταναλωτών είναι επίσης σημαντική, καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τα οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων και η μετάβαση τους στην ηλεκτροκίνηση μπορεί να απαιτεί επιπλέον οικονομικά κίνητρα.

Μας αναφέρατε προηγουμένως πως η εφαρμογή incharge έλαβε μια σημαντική διάκριση. Θέλετε να μας μιλήσετε περισσότερο γι’ αυτό;

Φυσικά, είμαστε πολύ περήφανοι για αυτήν την αναγνώριση. Η εφαρμογή incharge βραβεύτηκε πρόσφατα ως «Προϊόν της Χρονιάς 2023» στην κατηγορία «Εφαρμογή Ηλεκτροκίνητου Οχήματος», ξεχωρίζοντας έτσι σε έναν πολύ ανταγωνιστικό κλάδο. Το βραβείο βασίζεται σε έρευνα που διεξήγαγε η Circana, κορυφαία εταιρεία έρευνας αγοράς στην Ελλάδα, σε δείγμα 3.200 καταναλωτών.

Η έρευνα αξιολογεί την καινοτομία, τη λειτουργικότητα, τον σχεδιασμό και τη συνολική ικανοποίηση ενός προϊόντος. Το γεγονός ότι το incharge τιμήθηκε με την πρώτη επιλογή στην κατηγορία του, αναδεικνύει τον αντίκτυπο και τη συμβολή του στην εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την nrg και την ομάδα incharge, καθώς επικυρώνει τις προσπάθειές μας να παρέχουμε καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί βασική προτεραιότητα της nrg. Συνοπτικά, πώς θα περιγράφατε τη στρατηγική σας σε αυτό τον τομέα; Σε τι δίνετε έμφαση;

Στην nrg, η στρατηγική μας για την ηλεκτροκίνηση επικεντρώνεται στην παροχή καινοτόμων και αποτελεσματικών λύσεων, με σκοπό την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση του οδηγού που επιθυμεί να πραγματοποιήσει τη μετάβαση στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε και να βελτιώνουμε το δίκτυο φόρτισης σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία και με τις θυγατρικές του Ομίλου Motor Oil, Coral-Shell Licensee και Avin, έχοντας θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των σημείων φόρτισης μέχρι το τέλος του 2023. Αναζητούμε επίσης, συνεχώς συνεργασίες και συμμαχίες με επιχειρήσεις σε διαφορετικούς κλάδους, ώστε η οδήγηση με ηλεκτρικά οχήματα να γίνει πιο προσβάσιμη σε όλους.

Παράλληλα, εστιάζουμε στην παροχή της καλύτερης δυνατής εμπειρίας χρήστη για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα. Η βραβευμένη μας εφαρμογή incharge είναι το απόλυτο εργαλείο για κάθε οδηγό ηλεκτρικού οχήματος, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στο δίκτυο φόρτισης και απρόσκοπτη οργάνωση του επόμενου ταξιδιού του.

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια της nrg που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Όπως ήδη έχω αναφέρει, στα μελλοντικά σχέδια της nrg περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του αριθμού των σημείων φόρτισης στο δίκτυο incharge καθώς και η σύναψη σημαντικών συνεργασιών με επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, όπως σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και στόλους οχημάτων.

Η nrg απέκτησε επίσης πρόσφατα το 60% της Automotive Solutions, επιτρέποντας στην εταιρεία να εισέλθει στον τομέα της μικροκινητικότητας και να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των αστικών δρόμων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Όσον αφορά στην εφαρμογή incharge, η nrg σχεδιάζει να συνεχίσει να βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οδηγών ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η προσθήκη νέων λειτουργιών και η βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη. Τελικά, στόχος της nrg είναι να γίνει ο κορυφαίος πάροχος καινοτόμων λύσεων ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και όχι μόνο.