Το μέλλον του ραδιοφώνου στην εποχή του AI, το νέο τοπίο 5G, οι διαδικτυακές πλατφόρμες που αντικαθιστούν τα συμβατικά FM συζητήθηκαν στην 29η Γενική Συνέλευση των Ραδιοφώνων της ΕΒU, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου, στην Αθήνα, με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη της νέας Επιτροπής Ραδιοφώνου.

Περισσότερα από 80 στελέχη και δημοσιογράφοι χωρών-μελών της EBU παρακολούθησαν τη διήμερη συνάντηση, τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα και την πρώτη με οικοδέσποινα την ΕΡΤ. Για τον ρόλο του ραδιοφώνου σε περιπτώσεις κρίσεων, βάζοντας στον πυρήνα της συζήτησης το ραδιόφωνο της Ουκρανίας, μίλησαν ο Serge Shick, αντιπρόεδρος του EBU Radio Committee, καθώς και η Iryna Korniienko του ουκρανικού PBC.

Σειρά ερωτήσεων προκάλεσαν τα σενάρια που ανέπτυξαν οι Graham Ellis, πρόεδρος του Radio Committee και Matthieu Rawolle, αναλυτής της EBU, για το ευρωπαϊκό ραδιοφωνικό τοπίο που έχει στην καρδιά του τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα και τη μετάβαση σε παραγωγή και δημιουργία περιεχομένου για ακροατές στην ηλικιακή ομάδα 13-24. Εθίγησαν, επίσης, θέματα ελευθερίας του λόγου, αναγνώρισης και αντιμετώπισης ψευδών ειδήσεων και πλουραλισμού και ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

Στην ιστορία της ΕΡΤ και στα βήματα ανανέωσης και ψηφιακού μετασχηματισμού που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια, στάθηκαν ο Mike Nugent, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας της ΕΡΤ και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της EBU και η Μαρία Κοζάκου, επικεφαλής του Δεύτερου Προγράμματος. Μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, η νέα Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο τη Sibyle Veil από τη γαλλική ραδιοφωνία RF, αντιπροέδρους τους Philippa Se Roten, του ελβετικού RTS, Graham Ellis από το BBC και Mirco Stular από τη ραδιοφωνία της Σλοβενίας RTVSLO και ακόμη 10 μέλη.