Η νέα έρευνα Global Agency Remuneration Trends των WFA και The Observatory International δείχνει ότι οι διαφημιζόμενοι θεωρούν πως τα agencies με τα οποία συνεργάζονται εξακολουθούν να τους εξασφαλίζουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Η μελέτη βασίζεται στις απαντήσεις 200 ανώτατων στελεχών, κυρίως σε ρόλους marketing procurement, από 84 εταιρείες, με συνολική παγκόσμια ετήσια διαφημιστική δαπάνη άνω των 136 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με την έκθεση, η αντίληψη αυτή ενισχύθηκε κατά 5% από το 2018 και έφθασε το 17% για όσους νιώθουν «εντονότατα» ότι λαμβάνουν value for money αποτελέσματα από τα agencies τους, ενώ από την πρώτη σχετική έρευνα το 2011, έχουν αυξηθεί κατά 19% όσοι «συμφωνούν κάπως» και «συμφωνούν έντονα».

Μεγαλύτερος σκεπτικισμός παρατηρείται όταν πρόκειται για media agencies, με το 5% να διαφωνεί έντονα. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στην απουσία πρωτότυπης σκέψης και τη συνήθεια να χρησιμοποιούνται οι ίδιες και οι ίδιες λύσεις, παρά την απόδοση. Στο μέτωπο της αμοιβής, αυτή εξακολουθεί να υπολογίζεται κυρίως βάσει εργατοωρών (22%) και απόδοσης (33%). Βάσει απόδοσης αμείβεται όλο και περισσότερο το influencer marketing, με KPIs όπως ο εντοπισμός και η επιστράτευση συγκεκριμένου αριθμού influencers σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τους ίδιους τους influencers, τα KPIs πλέον περιλαμβάνουν την αύξηση επισκεψιμότητας, τα downloads και τις εγγραφές.

Περισσότεροι από τέσσερις στους 10 είδαν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των υπηρεσιών digital και CRM, έως 50% για το digital και 20-30% για συγκεκριμένα πεδία τεχνολογικής εξειδίκευσης, στην Ευρώπη.

Παράλληλα, πολλοί διαφημιζόμενοι διατίθενται να πληρώσουν περισσότερα για agencies που ικανοποιούν κριτήρια μεγαλύτερης ποικιλομορφίας (64%), βιωσιμότητας (71%) και καλύτερου ταλέντου (85%), αν και η πρακτική απόδειξη για τυχόν αυξημένες αμοιβές είναι δυσεύρετη, καθώς η δραστηριοποίηση σε αυτά τα πεδία θεωρείται δεδομένη.

Άλλα σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι:

  • Ελαφρώς λιγότεροι πλέον νιώθουν ότι λείπει η διαφάνεια από την πλευρά των agencies, αλλά σχεδόν οι μισοί διατηρούν τις ανησυχίες τους, κυρίως ως προς τα media (11%), ενώ το 54% όσων απάντησαν σχετικά με το αντικείμενο digital/CRM είχε ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια.
  • Το procurement εξακολουθεί να ορίζει τις διαπραγματεύσεις, αν και ευθύνεται εξ ολοκλήρου πλέον σε ποσοστό 72%, από 84% το 2018. Αυτό ίσως σημαίνει ότι κάποιοι marketers παρενέβησαν, ώστε να προστατεύσουν τα agencies τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ο ρόλος του procurement αναμένεται να ξανανεβεί σημαντικά εν όψει πιθανής ύφεσης.