Οι διαφημίσεις σημειώνουν μεγαλύτερη απήχηση/επίδραση, όταν τοποθετούνται δίπλα σε relevant περιεχόμενο. «Σιγά το νέο», θα μου πείτε. Έχει ενδιαφέρον, ωστόσο, να δούμε πώς αυτό αποδεικνύεται με στοιχεία της νέας έκθεσης «Four Fundamental Shifts in Advertising and Media» της DoubleVerify για το 2022.

Αναλύοντας insights από 16.600 καταναλωτές από 18 χώρες, η έκθεση εντοπίζει 4 βασικές τάσεις: 1. Τα streaming, CRV και social media έχουν επιφέρει αλλαγές στην κατανάλωση περιεχομένου που ήρθαν για να μείνουν, 2. Το attention γίνεται πλέον το νέο media currency, 3. Η εξέλιξη του online shopping είναι η νέα μεγάλη ευκαιρία για τα brands, και 4. Οι καταναλωτές θεωρούν πολύ σημαντικό τα brands να εκπροσωπούν και να στηρίζουν έμπρακτα συγκεκριμένες αξίες.

Σήμερα, το 55% των ερωτώμενων διεθνώς δαπανά περισσότερο χρόνο καθημερινά στην κατανάλωση περιεχομένου από ότι πριν την πανδημία. Το 55% των ερωτώμενων έχει αποκτήσει συνδρομή σε υπηρεσίες CTV (Connected TV) και streaming τους τελευταίους 12 μήνες και το 27% αναμένει ότι θα αυξήσει τον χρόνο που περνά στα social media το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τους καταναλωτές, το μέρος στο οποίο εμφανίζεται μια διαφήμιση καθορίζει την επιτυχία της. To YouTube αναφέρθηκε ως η νούμερο 1 πλατφόρμα που εξασφαλίζει την προσοχή των ερωτώμενων σε 15 από τις 18 χώρες της έρευνας, ακολουθούμενο από το Facebook (39%) και το Instagram (28%). Το TikTok αναπτύσσεται ραγδαία, με το 43% των ηλικιών 18-24 να σχεδιάζει να περάσει περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο app τους επόμενους 12 μήνες. Το 66% δήλωσε ότι είναι πολύ πιο πιθανό μια διαφήμιση να τους τραβήξει την προσοχή στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα. Το 67% δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να στρέψει την προσοχή του σε μια διαφήμιση εάν αυτή είναι σχετική (relevant) με το περιεχόμενο το οποίο καταναλώνει εκείνη τη στιγμή.

Σε επίπεδο online αγορών, το 53% ανέφερε ότι αξιοποιεί digital content για να πληροφορηθεί για επικείμενες αγορές πολύ πιο συχνά από ότι προ πανδημίας. Τέλος, σε επίπεδο brand values, η πλειοψηφία των ερωτώμενων ανησυχεί ότι τα επίπεδα παραπληροφόρησης αυξάνονται και τα brands πρέπει να είναι έτοιμα για ad adjacency. Το 61% δηλώνει λιγότερο πιθανό να αγοράσει/χρησιμοποιήσει ξανά ένα brand εάν το δει να διαφημίζεται δίπλα σε content το οποίο θα χαρακτήριζε ως παραπληροφόρηση. Παράλληλα, το 69% εκτιμά τα brands που καταπολεμούν έμπρακτα την παραπληροφόρηση.