Η γυναικεία επιχειρηματικότητα διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της, συμβάλλει στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, λαμβάνει υποστήριξη από τους κρατικούς φορείς των χωρών, ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης της Icap Crif.

Όπως επεσήμαινε η Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της Icap Crif, το ποσοστό διείσδυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας το 2022 ανήλθε σε 25,5% στη χώρα μας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6% την περίοδο 2015-2022. Η εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας τον Μάρτιο του 2020 και τα μέτρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου οδήγησαν στην εμφάνιση αρνητικών αποτελεσμάτων στο σύνολο του εταιρικού τομέα.

Εντούτοις, οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφάνισαν μεν αρνητικές μεταβολές στις πωλήσεις και στους λογαριασμούς των κερδών τους, αυτές όμως κυμάνθηκαν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το σύνολο των εταιρειών. Συγκεκριμένα, τα κέρδη προ φόρων των εταιρειών με γυναίκες επικεφαλής παρουσίασαν μείωση κατά 15%, ενώ το σύνολο των εταιρειών εμφάνισε μείωση κατά 28% το 2020/2019.

Σημαντική ήταν και η απόκλιση που παρατηρήθηκε και στα κέρδη ebitda, όπου οι εταιρείες των γυναικών παρουσίασαν μείωση κατά 10%, ενώ η μείωση του συνόλου των επιχειρήσεων ήταν της τάξεως του 18%. Οι εταιρείες που διοικούνται από γυναίκες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες κερδοφορίας και αποδοτικότητας, τόσο το 2020 όσο και το 2021.