Χωρίς να επαναπαύονται στη δυναμική που τους προσφέρει η ευρεία διάχυση του wellness mindset, τα brands στις κατηγορίες ρύζι-όσπρια επενδύουν στη διεύρυνση των προϊοντικών τους portfolios, επενδύοντας στη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη καινοτόμων προτάσεων που ευθυγραμμίζονται με τα σύγχρονα lifestyles και την ανανέωση της εικόνας τους.

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι κατηγορίες ρύζι-όσπρια διεθνώς, κεφαλαιοποιώντας το momentum της φιλοσοφίας της ευεξίας και της υιοθέτησης ισορροπημένων διατροφικών μοντέλων. Σύμφωνα με στοιχεία της Market Watch, η παγκόσμια αγορά οσπρίων αναμένεται να διευρυνθεί κατά 17,22 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2027, με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%. Η αυξανόμενη επίγνωση της θρεπτικής τους αξίας οδηγεί στην ενίσχυση της ζήτησης από τους καταναλωτές, ενώ αυξάνεται σταδιακά η διείσδυση της χρήσης τους και σε άλλες κατηγορίες, όπως η αρτοποιία, τα ζυμαρικά και τα σνακ. Την ίδια στιγμή, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ρυζιού υπολογίζεται στα 287,45 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% μέχρι το 2028, με βάση δεδομένα της Grand View Research.

Η ελληνική αγορά βλέπει τις μάρκες των δύο κατηγοριών να εμπλουτίζουν τις προϊοντικές τους γκάμες, με λανσαρίσματα που συνάδουν με τις απαιτήσεις των καταναλωτών για επιλογές με υψηλή θρεπτική αξία, αλλά και ευκολία στην κατανάλωση. Ανοίγοντας διαύλους, τόσο στο φυσικό όσο και στο διαδικτυακό περιβάλλον, τα brands δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάδραση, την ανανέωση της εικόνας και του positioning τους.

Μετάβαση στην επόμενη μέρα
Με την πανδημία να έχει ξανασχεδιάσει τον «χάρτη» της καταναλωτικής συμπεριφοράς, οι εταιρείες στις κατηγορίες ρύζι και όσπρια «πλοηγούνται» με βάση τους νέους όρους και διαμορφώνουν τις στρατηγικές τους αφουγκραζόμενες τις επερχόμενες τάσεις. «Τα χρόνια της πανδημίας ευνόησαν σημαντικά την κατανάλωση των γευμάτων στο σπίτι, είτε κυρίως γευμάτων είτε σνακ. Οι καταναλωτές προτίμησαν να μαγειρεύουν οι ίδιοι χρησιμοποιώντας αγνά και διαλεχτά υλικά για τα γεύματα της επιλογής τους. Η μεσογειακή οικογενειακή διατροφή αναδείχτηκε και πάλι ως πρωταγωνιστής, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι πειραματισμοί. Ποιότητα και ελληνικότητα βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των κριτηρίων επιλογής αγοράς, με τα δύο αυτά στοιχεία να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις πωλήσεις των προϊόντων Agrino», εξηγεί η Σοφία Παΐζη, Marketing Manager της Agrino και προσθέτει: «Όσο θα υποχωρεί η πανδημία και ο κόσμος θα επιστρέφει στην καθημερινότητα, οι καταναλωτές θα αρχίζουν να αυξάνουν σταδιακά τα γεύματα εκτός σπιτιού, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητούν γρήγορες λύσεις κάλυψης των διατροφικών αναγκών τους στο σπίτι ή στην εργασία, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ποιότητα. Σε αυτήν τη λογική, οι λύσεις έτοιμων και ημιέτοιμων προϊόντων θα αρχίσουν να παρουσιάζουν σταδιακά καλές ευκαιρίες ανάπτυξης».

Οι νέες προκλήσεις
Έχοντας δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις πιέσεις της πανδημίας, η αγορά καλείται πλέον να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις που γεννά η παγκόσμια γεωπολιτική συγκυρία και η αβεβαιότητα που δημιουργεί σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η Όλγα Γ. Κωνσταντακοπούλου, Marketing & Exports Manager της Ωμέγα, μεταφέρει την εικόνα: «Η χρονιά που παρήλθε έφερε διάφορες αλλαγές και απρόοπτες καταστάσεις, με κομβικό σημείο την οικονομική ανασφάλεια, ειδικότερα λόγω του πληθωρισμού. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε πρόκληση για όλες τις εταιρείες τροφίμων, καθώς ο παράγοντας αυτός επηρέασε δυναμικά την καταναλωτική συμπεριφορά, λόγω αφενός της μείωσης της αγοραστικής του δύναμης και αφετέρου λόγω της αβεβαιότητας. Οι καταναλωτές πλέον επιλέγουν προϊόντα value for money, στοχευμένα, συνειδητά και μάρκες που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, όπως η Ωμέγα. Το φαινόμενο αυτό φαίνεται να παρατείνεται και την επερχόμενη χρονιά, καθώς τα επίπεδα του πληθωρισμού δεν φαίνεται να υποχωρούν και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες παγκοσμίως ενισχύουν την αβεβαιότητα».

Αναμφίβολα, η πολυπλοκότητα της κατάστασης καλεί για συνεκτίμηση πολλών διεθνών παραγόντων. Αναφερόμενη στην αγορά του ρυζιού, η Μαργαρίτα Δουκλιά, Senior Brand Manager της εταιρείας Κώστας Παπαέλληνας Καταναλωτικά Προϊόντα, επισημαίνει: «Η εκτόξευση του κόστους των λιπασμάτων οδηγεί σε μείωση της παραγωγής στις χώρες της Ασίας, που αποτελούν τον παγκόσμιο “τροφοδότη” ρυζιού, αλλά και στην Ελλάδα. Παράλληλα, η Ιταλία είναι πρώτη σε παραγωγή ρυζιού στην Ευρώπη (52%) και φυσικά έχει καταφέρει να συνδέσει την παραγωγή, τη γαστρονομία και το marketing γύρω από το φημισμένο ριζότο της. Πλέον, αναμένονται αυξήσεις των τιμών έως και 50% στο ρύζι, αφού οι καλλιεργητές στην κοιλάδα του Πάδου, την “πατρίδα” του ρυζιού arborio που χρησιμοποιείται στο ριζότο, προειδοποιούν για “σημαντική μείωση” της παραγωγής φέτος».

Ένα μοντέλο που εδραιώνεται
Σε σύμπλευση με τα διεθνή καταναλωτικά μοτίβα, η εγχώρια αγορά αναπροσαρμόζεται με οδηγό τις νεότερες γενιές που αναζητούν λύσεις σωστής διατροφής οι οποίες να υπηρετούν τον απαιτητικό τρόπο ζωής τους. «Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη τάση της εποχής είναι η στροφή προς μία πιο υγιεινή διατροφή που συνδέεται με τη γενικότερη άνοδο της ευζωίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τάσος Πετρόπουλος, Διευθυντής Marketing της Αφοί Κ. Καραγεωργιου ΑΕΒΕ – 3αλφα και συμπληρώνει: «Σε αυτό το πλαίσιο, και καθότι τα όσπρια με την υψηλότατη διατροφική τους αξία και μαγειρική ευελιξία θεωρούνται υπερτροφή, αναδείχτηκαν εκ νέου σε έναν σύγχρονο “ήρωα” της ελληνικής διατροφής. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε μια στροφή στην ευκολία και την ευελιξία. Οι καταναλωτές, που παρεμπιπτόντως προέρχονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τις γενιές των millennials και των Gen Z, απαιτούν πλέον μεγαλύτερη ευκολία στην προετοιμασία του φαγητού αλλά και στην κατανάλωσή του. Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές και οι εταιρείες έχουν πλέον στραφεί στις πιο βιώσιμες επιλογές με τη φροντίδα προς το περιβάλλον να εξετάζεται, πια, σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας».

Νέες προτάσεις και «επεκτατικές» τάσεις με υβριδικό προφίλ
Σημειώνοντας αξιοσημείωτη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες, οι εταιρείες στο πεδίο ανανέωσαν την γκάμα των προϊόντων τους και συνέχισαν να «αλώνουν» διαφορετικές κατηγορίες. Η Κώστας Παπαέλληνας Καταναλωτικά Προϊόντα εμπλούτισε τη σειρά του ρυζιού και ριζότο Riso Gallo λανσάροντας δύο συνταγές Παέλια (Paella) με βάση το ρύζι. Πρόκειται για μερίδα σε πρακτικό δισκάκι που μπορεί να θερμανθεί στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε τηγάνι και είναι έτοιμη σε δύο λεπτά. Περιλαμβάνει τις γεύσεις Παέλια λαχανικών με βάση το κόκκινο ρύζι ολικής άλεσης, μπουκίτσες σόγιας και λαχανικά και Παέλια με βάση το ρύζι μπασμάτι ολικής άλεσης, κρέας και ψάρι.

Η 3αλφα λάνσαρε το νέο προϊόν Οσπριάδα 3αλφα, ενώ, επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της στην κατηγορία δημητριακών πρωινού, η Ωμέγα λάνσαρε τα δημητριακά πρωινού Φύση.
Από την πλευρά της, σε συνέχεια του λανσαρίσματος ρυζογκοφρετών με σοκολάτα Agrino στην ελληνική αγορά, η σειρά εμπλουτίζεται με τρεις γλυκιές γεύσεις. Μπάρες από τραγανά όσπρια με αλμυρή γεύση παρουσίασε για πρώτη φορά η Agrifarm, αναθέτοντας στη New Age τον σχεδιασμό των συσκευασιών.

Η νέα όψη της παράδοσης
Μέσα από επικοινωνία και packaging που υπογραμμίζουν τις σχέσεις με τις ρίζες τους, τον χαρακτήρα ελληνικότητας, αλλά και τον βιώσιμο προσανατολισμό τους, οι μάρκες της κατηγορίας ανανεώνουν την εικόνα τους.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, η 3αλφα, πέρα από την καμπάνια της που επικοινωνούσε τη μακρόχρονη τεχνογνωσία της στο πεδίο, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, προχωρήσε και σε ένα εκτεταμένο rebranding της σειράς Οσπρίων, με νέες συσκευασίες πιο ελκυστικές, πιο πρακτικές και πιο βιώσιμες. Η Red Design Consultants επανασχεδίασε ολόκληρη τη σειρά, χρησιμοποιώντας σφραγίδες με το τοπωνύμιο και το όνομα του παραγωγού.

Σε επαναλανσάρισμα των Οσπρίων με νέες, ομοιόμορφες και φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες προχώρησε και η Agrino, ενώ αναγράφει το όνομα του παραγωγού και του τόπου καλλιέργειας στα προϊόντα ρυζιού και οσπρίων, προβάλλοντας τόσο τον Έλληνα παραγωγό όσο και τις ελληνικές ποικιλίες.

Εκπαίδευση και διαδράση
Θέτοντας στο επίκεντρο τις αξίες τους, οι εταιρείες σχεδιάζουν ολοκληρωμένα media blends, με γνώμονα, τόσο τη διάδραση όσο και την ενημέρωση των καταναλωτών. «Η προωθητική στρατηγική της Agrino περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις τόσο ATL με 360ο campaigns όσο και BTL συνδυαστικά. Στόχος της επικοινωνίας μας είναι να αντανακλά τη φιλοσοφία μας που εδράζεται στην ποιότητα και την πρωτοπορία ανταποκρινόμενη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες διατροφικές τάσεις, όπως βιωσιμότητα, εντοπιότητα, ευκολία, διατροφικότητα», δηλώνει η Σοφία Παΐζη. Υπέρ μιας ολιστικής επικοινωνιακής προσέγγισης τάσσεται και η Όλγα Γ. Κωνσταντακοπούλου. Όπως εξηγεί: «Οι βασικές επικοινωνιακές ενέργειες κινήθηκαν τόσο στον τομέα του online αλλά και του offline. Βασικά οχήματα είναι η τηλεοπτική παρουσία με την καμπάνια με σλόγκαν “Ωμέγα, από Παράδοση“, ενώ η digital παρουσία με τα social media και το native content creation αυξάνει το awareness του brand. Ακόμα, σημαντικές ήταν και οι συνέργειες με άλλα brands με κοινές ενέργειες που ενισχύουν τη σύνδεση και το penetration στον τελικό καταναλωτή». Σε αυτό το πλαίσιο, η Ωμέγα συμμετείχε σε cooking event που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα μέσα στη χρονιά στο κατάστημα Θανόπουλος στη Ν. Κηφισιά, με σύνθημα «Μαγειρεύουμε Μεσογειακά».

Τη βαρύτητα των ενεργειών που προσθέτουν αξία στην καθημερινότητα του καταναλωτή προτάσσει και ο Τάσος Πετρόπουλος, ο οποίος σημειώνει: «Μία ακόμα σημαντική στιγμή μέσα στη χρονιά για εμάς ήταν ο Φεβρουάριος, όπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Όσπρια, κάναμε τον δικό μας Μήνα Οσπρίων. Μέσα από προωθητικές ενέργειες στα καταστήματα, προβολή σε εκπομπές υψηλής τηλεθέασης και πράξεις εταιρικής ευθύνης, μας δόθηκε η δυνατότητα να προβάλλουμε τη διατροφική αξία των οσπρίων στην καθημερινότητά μας». Δίνοντας πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες για κάθε στάδιο της παραγωγής της, η 3αλφα διοργάνωσε και press trip σε Καστοριά και Πρέσπες, θέτοντας στο επίκεντρο την Ομάδα Παραγωγών της.

«Καλλιεργώντας» υπευθυνότητα
Ένας ακόμη σημαντικός άξονας για την κατηγορία είναι η εταιρική υπευθυνότητα, με τα brands να αναλαμβάνουν δράσεις στήριξης ευάλωτων ομάδων. Η 3αλφα στήριξε έμπρακτα την αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου» και συμμετείχε στη συγκέντρωση αγαθών από την Τράπεζα Τροφίμων, προσφέροντας περισσότερα από 600 κιλά όσπρια και ρύζι, ενώ, σε συνεργασία με το The Love Van, μαζί με εθελοντές εργαζομένους της προσέφερε ζεστό φαγητό σε αστέγους.

Η εταιρεία απέσπασε και το σήμα Ethos «Green», για τη δέσμευσή της απέναντι στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, από τη Eurocert. Υπηρετώντας την αξία της αλληλεγγύης, η Agrino, σε συνεργασία με το ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων, προσέφερε 2 τόνους φασολιών γιγάντων, που ισοδυναμούν με 20.000 μερίδες, στους πληγέντες της Ουκρανίας. Σημειώνεται δε, ότι η Agrino ήταν και μεταξύ των εταιρειών-μελών της πρωτοβουλίας Ελλα-Δικά Μας που προσέφεραν μετά τη λήξη της έκθεσης Food Expo τα προϊόντα από τα περίπτερά τους στους πληγέντες κατοίκους της Ουκρανίας μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στο πλαίσιο της παρουσίασης της αλλαγής της ονομασίας του και με το λανσάρισμα της νέας του καμπάνιας στην Ελλάδα, το Ben’s Original προσέφερε 20.000 μερίδες ρύζι για την ετήσια σίτιση παιδιών που στηρίζει η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και χορηγεί υποτροφίες για σπουδές μαγειρικής σε 10 νέους από ιδρύματα.


Τάσος Πετρόπουλος, Διευθυντής Marketing, Αφοί Κ. Καραγεωργίου ΑΕΒΕ – 3αλφα

Η αξία της συναισθηματικής σύνδεσης
«Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικά δεμένοι με το φαγητό και το οικογενειακό τραπέζι. Αυτή ακριβώς τη θαλπωρή και τη (συναισθηματική και σωματική) θρέψη που μας προσφέρει το ελληνικό φαγητό θέλουμε κι εμείς να αναδείξουμε μέσα από την επικοινωνία μας. Οι δυνατές, οικογενειακές στιγμές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα οικείο και υγιεινό πιάτο με πρωταγωνιστή τα όσπρια και τα ρύζια της 3αλφα. Αυτή η θερμή σχέση είναι που χαρακτηρίζει όλη μας την επικοινωνία. Εξίσου σπουδαίο χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας μας είναι και η αφοσίωσή μας στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και κατηγοριών, με στόχο πάντα να καλύψει τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή. Κάπως έτσι παραμένουμε στην κορυφή κάνοντας την 3αλφα συνώνυμη με τα όσπρια στην Ελλάδα».


Σοφία Παΐζη, Marketing Manager, Agrino

Επενδύσεις σε στρατηγικούς άξονες
«H αγορά του ρυζιού και των οσπρίων στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα θετικές τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ευνοήθηκαν από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Η Agrino, ως ηγέτιδα εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις επιχειρηματικές προκλήσεις της κατηγορίας, όπως βιώσιμη ανάπτυξη, περιβαλλοντολογική διαχείριση, στήριξη της ελληνικής παραγωγής, διασφάλιση και διαχείριση των πρώτων υλών, επάρκεια παραγόμενων αγαθών με συνέπεια πάντα στον στόχο της κορυφαίας ποιότητας. Ταυτόχρονα, επενδύει στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας που συμβαδίζουν με τις νέες διατροφικές τάσεις και συνήθειες των καταναλωτών, ενώ παράλληλα προσδίδουν αξία και οφέλη σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, στους καλλιεργητές, στους πελάτες μας μέχρι φυσικά τον τελικό καταναλωτή».


Μαργαρίτα Δουκλιά, Senior Brand Manager, Κώστας Παπαέλληνας Καταναλωτικά Προϊόντα

Οι τάσεις καθορίζουν τα λανσαρίσματα
«Μέσα από την πανδημία αναδείχθηκαν αρκετές ποικιλίες ρυζιού όπως το καστανό, το μαύρο και το κόκκινο ρύζι που εμφανίζονται διατροφικά ανώτερα αλλά και γευστικά, καθώς συνοδεύουν ή συνθέτουν ιδιαίτερες συνταγές. Εμείς στην Riso Gallo έχουμε εμπλουτίσει την γκάμα μας τόσο με μαύρο όσο και κόκκινο ρύζι για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής, αλλά και γκουρμεδιάρικης κουζίνας. Παράλληλα, τα έτοιμα γεύματα – μείγματα ρυζιού έχουν διευκολύνει σημαντικά την καθημερινότητα τόσο της εργένικης ζωής όσο και της παραδοσιακής μαγείρισας, αφού δίνουν λύση στο case study “τι θα μαγειρέψουμε σήμερα”».


Όλγα Γ. Κωνσταντακοπούλου, Marketing & Exports Manager, Ωμέγα

Πολυεπίπεδες στρατηγικές
«Η στρατηγική της Ωμέγα εδράζεται στους εξής πυλώνες: Στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων, με έμφαση στην καινοτομία και την ποιότητα, προσφέροντας στον καταναλωτή προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, σε τιμές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες. Στην περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, επενδύοντας σε νέες καινοτόμες κατηγορίες προϊόντων. Στην ενίσχυση της διανομής στη μικρή λιανική, καθώς και στο κανάλι των επαγγελματικών πωλήσεων στην Ελλάδα. Στην απλοποίηση των δομών και την αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της εταιρείας. Στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξωστρέφειας σε νέες κατηγορίες προϊόντων στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια».