Οι κρίσεις των καιρών μας -οικονομικές, υγειονομικές, κλιματικές, ενεργειακές- απαιτούν εγρήγορση, άμεσα αντανακλαστικά, οργάνωση και κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο, το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας αποτελεί εδώ και χρόνια αναγκαιότητα και στόχευση της ευρύτερης Στρατηγικής του ΟΦΕΤ. Ιδιαίτερα σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και αβεβαιότητα, φαίνεται ότι η μόνη σταθερά, είναι η διαρκής αλλαγή και η έμφαση σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητά του.

Ισορροπία σε κάθε επίπεδο
Η έννοια της αειφορίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία που πρέπει να έχουν οι κοινωνίες και η οικονομία σε σχέση με το περιβάλλον και το οικοσύστημα, καθώς οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Ταυτόχρονα όμως, επιζητούμε ισορροπία και ηθικές συνεργασίες με όλους τους εταίρους σε όλα τα επίπεδα, από τους προμηθευτές μας, μέχρι τους ερευνητές, τις επιστημονικές εταιρείες, τους ακαδημαϊκούς φορείς, τους καθηγητές και φοιτητές.

Στη βάση της ανάπτυξης
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η σημασία της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης έχει επηρεάσει σημαντικά όλον τον πλανήτη -όχι μόνο όσον αφορά τον τρόπο ζωής, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις διαμορφώνουν την πολιτική τους, καθώς και την τακτική με την οποία οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν λειτουργικά μοντέλα και σχεδιάζουν τη στρατηγική τους. Ένας από τους βασικούς παράγοντες παρακίνησης των επιχειρήσεων να ενστερνιστούν τις αρχές της αειφορίας ως κατευθυντήρια στρατηγική, είναι η ευκαιρία ανάπτυξης που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η στρατηγική.

Ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο
Η ΕΕ έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, μέσω της στρατηγικής της για την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, του πλαισίου της για την ενεργειακή μετάβαση έως το 2030, της ταξινομίας της ΕΕ για χρηματοδότηση σε υπεύθυνες δραστηριότητες, της Ενεργειακής Ένωσης και του σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία. Η υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιώσιμη χρηματοδότηση αποτελεί βασικό βήμα προς την εφαρμογή της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού και της ευρύτερης ατζέντας της ΕΕ για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σήμερα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συνυφασμένη με την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Ο ΟΦΕΤ έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του λειτουργίας, ενώ είναι υπό έκδοση ο νέος Απολογισμός Βιωσιμότητας.
Παράλληλα, έχει ήδη θεσμοθετήσει τις 10 αρχές των Ηνωμένων Εθνών και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, προτεραιοποιώντας αυτά που εμπίπτουν στις δικές του λειτουργίες. Άλλωστε οι UNI-PHARMA & InterMed είναι υπερήφανα μέλη του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών και πρωτοστατούν στην λειτουργία του τοπικού δικτύου, του UN Global Compact Net Work Hellas.

Το θετικό αποτύπωμα του Ομίλου
Στον ΟΦΕΤ, υπηρετούμε με αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση το νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο στη μετά-COVID εποχή, καθώς και το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης, της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, της πράσινης οικονομίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της διαρκούς ενίσχυσης της έρευνας και της νέας γενιάς.

Ο Όμιλός μας στοχεύει να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο το κοινωνικό του αποτύπωμα -με ενέργειες που θα στηρίζουν και θα ανακουφίζουν τις ευάλωτες ομάδες, και παράλληλα να μειώσει το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, παραμένοντας προσηλωμένος σε μία αποτελεσματική και δίκαιη εταιρική διακυβέρνηση, καθώς και στο ηθικό επιχειρείν το οποίο πρεσβεύουμε πάνω από μισό αιώνα ζωής.

Οι 3 πυλώνες της Στρατηγικής του ΟΦΕΤ, οι οποίες εμπεριέχουν μία ολιστική προσέγγιση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας μέσω των ESG, αφορούν: την εταιρική διακυβέρνηση, το περιβάλλον και το οικοσύστημα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από στενευμένες δράσεις προς την κοινωνία.

Επενδύουμε στη διαρκή ανάπτυξη του προσωπικού μας, μέσα από τη σταθερή εκπαίδευση και πάντα στο πλαίσιο των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Γι’ αυτόν τον λόγο, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα του UN Global Compact, με την ονομασία SDG Ambition Programme.

Με στόχο τη διαρκή βελτίωση
Με τους παραπάνω στόχους και την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης των σχέσεων με εσωτερικούς stakeholders και εξωτερικούς οικονομικούς, κοινωνικούς, θεσμικούς και ακαδημαϊκούς εταίρους, υπό την ευρύτερη διάσταση του συστήματος Εταιρικής Διακυβέρνησης που ακολουθεί, ο Όμιλος ΟΦΕΤ αποσκοπεί στη διατήρηση του ηγετικού του ρόλου στην εγχώρια αγορά, αλλά και την ενδυνάμωσή του στο διεθνές περιβάλλον, μέσω του σχεδιασμού, της ανάπτυξης και της παραγωγής ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων, αλλά και της ανάληψης δράσεων, που αφορούν τη διαρκή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεών του, τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.

Πράξεις μακροπρόθεσμης ωφέλειας
Το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά είναι ποια είναι η επόμενη ημέρα για όλους μας, για τις επιχειρήσεις, για τη νέα γενιά, για τον πλανήτη. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: υπευθυνότητα, βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, κυκλική οικονομία, νέο παραγωγικό μοντέλο!

Με σεβασμό στο περιβάλλον, επενδύουμε συστηματικά σε δράσεις και πρακτικές πράσινης ανάπτυξης που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, εξασφαλίζουν εξοικονόμηση της ενέργειας και συμβάλλουν στη βέλτιστη περιβαλλοντική επίδοσή του. Η διαρκής βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του Ομίλου, καθώς και η έμπρακτη εφαρμογή των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί για τον Όμιλο ΟΦΕΤ δέσμευση που υλοποιείται συστηματικά με μετρήσιμους στόχους.

Επενδύουμε σε πράξεις μακροπρόθεσμης και αποδοτικής ωφέλειας, διότι θέλουμε να δημιουργούμε αξία όχι μόνο για τα προϊόντα μας και την οικονομία, αλλά αξία και για τον άνθρωπο και την κοινωνία!


Διάκριση στις most sustainable companies in Greece
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Όμιλος ΟΦΕΤ εντάχθηκε για δεύτερη φορά στην ηγετική ομάδα εταιρειών του Sustainability Performance Directory στις The Most Sustainable Companies in Greece 2022, στο επίπεδο των Top Sustainable Companies, μετά από μεγάλη αξιολόγηση (sustinability assessment & rating) σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, σύμφωνα με τα ESG κριτήρια (Environment, Social, Governance) που εκδίδεται από το QualityNet Foundation ετησίως.

Το Sustainability Performance Directory αποτελεί τον Επιχειρηματικό Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα, αξιολογώντας την ολιστική προσέγγιση και τα επιτεύγματα της επιχείρησης σύμφωνα με τα ESG κριτήρια. Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ηγετική αυτή ομάδα, αποτελούν παραδείγματα αναφοράς και επιχειρηματικά πρότυπα προς μίμηση, που υποστηρίζουν το νέο μοντέλο της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας και της Πράσινης Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τον μοναδικό Επιχειρηματικό Δείκτη στην Ελλάδα που εξετάζει την ολιστική προσέγγιση της Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναπτύσσουν οι επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας την αξία της λογοδοσίας και την παρακολούθηση της επιχειρηματικής τους επίδρασης μέσω των ESG κριτηρίων, καθώς και τη μέτρηση της επίδρασης των Πρωτοβουλιών μέσω του stakeholder dialogue & engagement που αναπτύσσει. Μέσω του Directory, και με βάση μια τεχνική αξιολόγηση, δημιουργείται η επιχειρηματική Χάρτα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο τις The Most Sustainable Companies in Greece.