Προς κατάργηση της καταβολής αντίτιμου για τις τηλεοπτικές άδειες θα οδηγηθεί σταδιακά η διευθέτηση του τηλεοπτικού τοπίου, ενώ ασκούνται πιέσεις για επίσπευση της κατοχής άδειας άνευ ανταλλάγματος. Μετά την απαλλαγή της καταβολής της ετήσιας δόσης ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε σταθμό το 2020 στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις, το θέμα της πλήρους κατάργησης της καταβολής αντιτίμου για τις άδειες επανέρχεται με τη μορφή πάγιου αιτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ασκούνται πιέσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς προς την κυβέρνηση να καταργηθεί η καταβολή του αντίτιμου των 3,5 εκατομμυρίων τον χρόνο για κάθε έναν από τους έξι σταθμούς που έχει εξασφαλίσει πανελλαδική τηλεοπτική άδεια γενικού χαρακτήρα ενημερωτικού περιεχομένου. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι γίνονται επαφές και κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο στο τέλος το συνολικό κόστος των 35 εκατομμυρίων ευρώ για καθεμία από τις τηλεοπτικές άδειες να «εξοφληθεί» (ή και να συμψηφιστεί) σε χαμηλότερο ποσό. Το μοντέλο της πανδημίας όπου υπήρξε απαλλαγή καταβολής της ετήσιας δόσης των 3,5 εκατομμυρίων για έναν χρόνο αν βεβαιωθούν από τα κανάλια επενδύσεις ίσου ποσού, ενδέχεται να αποτελέσει τον οδηγό για τις μετέπειτα διευθετήσεις. Να σημειωθεί ότι για τους 5 σταθμούς που αδειοδοτήθηκαν πρώτοι το 2018 (ΑΝΤ1, Alpha, Star, Σκάι και Open) από τον Οκτώβριο του 2021 υπολείπεται να καταβάλλουν ποσό 24,2 εκατ. ευρώ, καθώς το ετήσιο αντίτιμο καταμερίστηκε πλέον σε 84 μηνιαίες δόσεις των 287.500 ευρώ (και 96 δόσεις για το Mega που αδειοδοτήθηκε το 2019, συνολικά 27,6 εκατ. ευρώ).

Η καταβολή των δόσεων θα συνεχίσει κανονικά, αντιτείνουν άλλες πηγές της τηλεοπτικής αγοράς, που τοποθετούν την απαλλαγή από το κόστος των αδειών μετά το τέλος της δεκαετούς διάρκειας. Όπως αναφέρουν, πολύ δύσκολα θα υπάρξει απαλλαγή πριν να λήξουν τηλεοπτικές άδειες που χορηγήθηκαν μετά από τη σχετική προκήρυξη, το 2018 και θα διαρκέσουν έως το 2028. Στο τέλος της διαδρομής αυτής, ωστόσο, θα υπάρξει επαναπροκήρυξη των αδειών με άλλη διαδικασία και χωρίς οικονομικό κόστος, κοινώς δεν θα υπάρχει αντάλλαγμα για την ανανέωση των τηλεοπτικών αδειών. Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν και οι τεχνολογικές εξελίξεις με τη μετάβαση στο DBV T2 στη μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος που θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα και μεγαλύτερη χωρητικότητα για περισσότερα κανάλια μέσα σε λιγότερες συχνότητες.