Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την ανανέωση του brand της Visa, μέσα από την καμπάνια με τον ενδιαφέροντα τίτλο «Meet Visa». Ζητήσαμε λοιπόν από την Birim Gonulsen Ozyurekli, Επικεφαλής Μάρκετινγκ της Visa για τη Νότια Ευρώπη, να μοιραστεί μαζί μας την ιδέα πίσω από την καμπάνια «Meet Visa» και τις αξίες που καθοδηγούν την πορεία της εταιρείας.

Η Visa είναι μια εμβληματική εταιρεία με πολύχρονη, διεθνή παρουσία. Γιατί λοιπόν καλούμαστε να «Γνωρίσουμε τη Visa»;

Η Visa είναι πράγματι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρείες στον κόσμο. Είναι εκεί όταν ανοίγουμε το πορτοφόλι μας, όταν μπαίνουμε σε ένα κατάστημα, όταν πληρώνουμε. Ενώ όμως είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, δεν είναι πάντα κατανοητό τι ακριβώς κάνει η Visa, ποιες λύσεις παρέχει ή τον αντίκτυπο που έχουν αυτές οι λύσεις στους ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτό, προσκαλούμε τον κόσμο να «Γνωρίσει τη Visa» ένα δίκτυο που εργάζεται για όλους. Αυτό σηματοδοτεί την ανανέωση του brand της Visa, που θα παρουσιαστεί σε περισσότερες από 200 αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε παγκοσμίως. Περιλαμβάνει μια νέα οπτική ταυτότητα, με φρέσκα χρώματα, πιο έντονη ψηφιακή απήχηση και ένα νέο εταιρικό σύμβολο που αντιπροσωπεύει τη δύναμη του δικτύου και τον στόχο της Visa να παρέχει πρόσβαση και να προωθεί το εμπόριο για όλους, παντού.

Η καμπάνια «Meet Visa», για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η Visa παρέχει πρόσβαση σε ταχύτερες διασυνοριακές πληρωμές για τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο ηλεκτρονικό εμπόριο για τους καταναλωτές, σε ψηφιακές πληρωμές για τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων.

Αυτές οι συναρπαστικές αλλαγές, αντικατοπτρίζουν τους επιχειρηματικούς στόχους της Visa  ως δικτύου μεταφοράς χρημάτων, ως ενός brand που συνδέει τους ανθρώπους.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από την πρόσκληση να Γνωρίσουμε τη Visa;

Όταν ιδρύθηκε η Visa, πριν από περισσότερα από 60 χρόνια, η ιδέα ήταν να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα μετρητά, να εισαγάγουμε ένα ασφαλές, αξιόπιστο μέσο συναλλαγών σε ψηφιακή μορφή. Στις μέρες μας, παρατηρούμε σημαντικές εξελίξεις στους τρόπους μεταφοράς χρημάτων, στην συμπεριφορά των καταναλωτών και στους τρόπους πληρωμής που προτιμούν.

Πριν τη δημιουργία της καμπάνιας «Meet Visa», πραγματοποιήθηκαν ποσοτικές και ποιοτικές συνεντεύξεις με τους κύριους stakeholders, σε διάφορες αγορές σε όλο τον κόσμο. Διαπιστώσαμε έτσι, ότι οι καταναλωτές εκτιμούν πλέον την πρόθεση και τον σκοπό της εταιρείας όσο και το προσφερόμενο προϊόν. Για παράδειγμα, το 75% των καταναλωτών παγκοσμίως, απάντησε ότι οι αγοραστικές τους επιλογές επηρεάζονται από τη συμμετοχή της κάθε εταιρείας σε ζητήματα με κοινωνικό πρόσημο. Περισσότερο από το 80% των ατόμων κάτω των 30 ετών, πιστεύουν ότι οι εταιρείες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Σε αυτό το σημείο, η ανάγκη σχεδιασμού μιας καμπάνιας που να αντικατοπτρίζει τις αξίες της Visa έγινε ακόμη πιο επιτακτική.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, για να προωθήσουμε το μήνυμά μας και να δείξουμε πώς μια εταιρεία με σκοπό πέρα από τα κέρδη, όπως η Visa, μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους, επιχειρήσεις και οικονομίες να ευδοκιμήσουν.

Στην Ελλάδα, προσκαλέσαμε το κοινό να «Γνωρίσει τη Visa», παρουσιάζοντας την καμπάνια μέσω 3 τηλεοπτικών σποτ, υπαίθριων εντυπωσιακών placements σε 5 ανελκυστήρες του μετρό της Αθήνας, αλλά και εκτενούς προβολής σε ψηφιακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είπατε, ότι η ανανεωμένη εταιρική ταυτότητα της Visa δίνει έμφαση στον σκοπό της εταιρείας. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τον σκοπό που καθοδηγεί το έργο της Visa;

Βασική μας πεποίθηση είναι ότι οι οικονομίες που περιλαμβάνουν τους πάντες και παντού, ενισχύουν τους πάντες-παντού. Με γνώμονα την πεποίθηση αυτή, σκοπός της Visa είναι να κάνει το εμπόριο προσβάσιμο σε όλους, να ξεκλειδώσει τις ευκαιρίες της ψηφιακής οικονομίας για όλους.

Στη Visa έχουμε δεσμευτεί να εργαζόμαστε σύμφωνα με αυτόν τον σκοπό, αξιοποιώντας αποτελεσματικά τη δύναμη της επωνυμίας και του δικτύου μας. Αυτός ο σκοπός οδηγεί τη στρατηγική μας, καθορίζει την κουλτούρα μας, τα προϊόντα και τις λύσεις που παρέχουμε, διαμορφώνει τη δημόσια φωνή μας.

Στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε 1,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που δεν έχουν πρόσβαση σε τυπικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Μέχρι το 2020, παρείχαμε πρόσβαση σε ψηφιακούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε 500 εκατομμύρια άτομα χωρίς ή με περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες, κάτι που θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον. Προσφέρουμε προγράμματα χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης σε περισσότερες από 30 χώρες, υποστηρίζουμε γυναίκες ιδιοκτήτριες μικρών επιχειρήσεων, ενώ δεσμευτήκαμε σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε ψηφιακά 50 εκατομμύρια μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι υπηρεσίες και οι λύσεις που προσέφερε η Visa έκαναν πραγματικά τη διαφορά για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, δώσαμε τη δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να αποδέχονται ψηφιακές πληρωμές, στους εργαζόμενους σε καίριους τομείς να πληρώνονται γρηγορότερα ή συχνότερα, στις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες διεθνώς να διανέμουν ενισχυτικά επιδόματα στους πολίτες τους.

Αυτό είναι πραγματικά ένα δίκτυο που εργάζεται για όλους!
Η νέα καμπάνια που λανσάραμε, «παίζει» με ένα σύμβολο που συνδέεται διαχρονικά με την ταυτότητα της Visa. Τώρα, είναι η ώρα να το δούμε κάτω από ένα νέο πρίσμα, με ένα νέο νόημα να αντικατοπτρίζει τον επιχειρηματικό μας σκοπό. Αν προσέξετε το λογότυπό μας, θα δείτε δύο γραμμές που μοιάζουν με το σύμβολο «ίσον». Είναι ένα εταιρικό λογότυπο που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την ουσία της Visa. Αποτελεί την σύνοψη των αξιών μας, μια υπενθύμιση της δέσμευσής μας για ισότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους. Εκτός από τις αξίες που ανέφερα, η νέα εταιρική ταυτότητα της Visa συμβολίζει επίσης την «αλλαγή».

Δέσμευσή μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η Visa γίνεται αντιληπτή ως ένα αξιόπιστο δίκτυο που κάνει το εμπόριο προσβάσιμο σε όλους, όχι απλώς ως μια εταιρεία πιστωτικών καρτών.

Ως επικεφαλής μάρκετινγκ στη Visa, πώς ήταν για εσάς αυτή η διαδικασία εξέλιξης του brand;

Αληθινά συναρπαστική. Είναι εκπληκτική εμπειρία να είσαι παρούσα τη στιγμή που μια εταιρεία του βεληνεκούς της Visa επαναπροσδιορίζεται, έξι δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, καθιστώντας σαφές στο κοινό τι αντιπροσωπεύει και τι επιδιώκει. Εξίσου συναρπαστικό είναι να προσφέρουμε μια νέα προοπτική στους ανθρώπους μέσω της καμπάνιας: «Μπορείς να είσαι οπουδήποτε θελήσεις». Πολύ πέρα από το κάλεσμα «Γνωρίστε τη Visa», συνοψίζει τον σκοπό και τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε όλους να συμμετέχουν στην παγκόσμια οικονομία, σε έναν πραγματικά παγκοσμιοποιημένο κόσμο.