Πέντε διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις διαπιστώνει, για τη χώρα μας, έρευνα του ΙΕΛΚΑ σε δείγμα 1.000 καταναλωτών πανελλαδικά, η οποία παρουσιάστηκε στο 12ο συνέδριο ΙΕΛΚΑ MetaFood στις 1 και 2 Δεκεμβρίου. Οι τάσεις είναι οι εξής:

  1. Flexiterians και vegeterians: Χορτοφάγοι δηλώνουν περίπου 4% του πληθυσμού, δηλαδή 400.000 άτομα, με τα μισά να αυτοπροσδιορίζονται ως vegans και τα άλλα μισά ως vegeterians.Η κατηγορία των flexitarians ή ημιχορτοφάγων αριθμεί το 15% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. πολίτες.
  2. Plant-based και lab-grown τρόφιμα: 14% του κοινού καταναλώνουν γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης, 11% θα έτρωγαν κρέας εργαστηρίου, ενώ 19% θεωρούν αυτές τις εναλλακτικές ως πιο υγιεινές.
  3. Μείωση σε ζάχαρη και αλάτι: Στη ζαχαρίνη ή τη στέβια στρέφονται 26% του κοινού, ενώ σε μείωση του αλατιού το 48%.
  4. Επίδραση των κοινωνικών δικτύων στη διατροφή: Το 53% του κοινού μαγειρεύει με συνταγές από το κινητό, ενώ 26% έχουν ρωτήσει ενεργά συμβουλές μέσω των social media.
  5. Κλιματική αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη: Η πρόθεση αγοράς με κριτήριο την ειλικρίνεια και διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 77%, ενώ 67% δηλώνουν ότι είναι σημαντικό για τους ίδιους τα προϊόντα να παράγονται με φιλικές πρακτικές προς το περιβάλλον.