Σειρά πρωτοβουλιών για την ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό υλοποιεί η Alpha Bank. Από το 2019, η τράπεζα σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει φέρει το σινεμά κοντά σε κάθε θεατή, μέσω της δράσης «Σινεμά για όλους», προσφέροντας ίσα δικαιώματα προσβασιμότητας, με την προσαρμογή ταινιών, σε άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής.

Παρομοίως, κατά τη διάρκεια της 62ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ τον Νοέμβριο του 2021, με την αποκλειστική υποστήριξη της Alpha Bank προβλήθηκαν 33 προσβάσιμες σε άτομα με προβλήματα ακοής ταινίες μεγάλου μήκους. Το 2022, η συνεργασία της Alpha Bank με το Φεστιβάλ επεκτείνεται με την εκπόνηση μελέτης η οποία θα καταστήσει προσβάσιμο το κτίριο Ολύμπιον, το οποίο αποτελεί έδρα του Φεστιβάλ. Στην ίδια κατεύθυνση, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, ξεκινούν τον Δεκέμβριο παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας.

Επίσης, η συνεργασία περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δράσεις για μικτές ομάδες ατόμων με ή χωρίς αναπηρία. Η Ρούλη Χριστοπούλου, Επικεφαλής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Alpha Bank σχολίασε: «Η πορεία της Alpha Bank είναι συνυφασμένη με τις τέχνες και τον πολιτισμό και θεωρούμε ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή της χώρας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα όλων».