Τις ικανότητες τις οποίες πρέπει να οικοδομήσουν τα υψηλόβαθμα στελέχη για τη δημιουργία βιώσιμων οργανισμών, οι οποίοι παράγουν μακροχρόνια αξία και προκαλούν ισότιμο αντίκτυπο στους ανθρώπους, τους πελάτες και την κοινωνία περιγράφει νέα μελέτη της Accenture και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η μελέτη «Shaping the Sustainable Organization» κατέδειξε ότι οι ESG προθέσεις και στόχοι των επιχειρήσεων ξεπερνούν την ικανότητά τους να τους επιτύχουν. Στο πλαίσιο αυτό, Accenture και WEF δημιούργησαν τον Δείκτη Βιώσιμου Οργανισμού (Sustainable Organization Index – SOI), ο οποίος βαθμολογεί σχεδόν 4.000 εταιρείες με βάση τα απτά αποτελέσματα των ESG πρακτικών σε 146 τομείς.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι εταιρείες με ισχυρό DNA βιωσιμότητας επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο αύξηση 21% τόσο στη λειτουργική τους κερδοφορία, όσο και στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους. Συνολικά, η μέση βαθμολογία σε όλες τις εταιρείες στο SOI ήταν μόλις 52/100, γεγονός που δείχνει ότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν σημαντικά περιθώρια να ενισχύσουν περαιτέρω το DNA βιωσιμότητάς τους. «Όσοι οργανισμοί καθυστερήσουν ή αγνοήσουν την παρούσα συγκυρία για να προετοιμαστούν για μελλοντικούς κινδύνους, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω», σημείωσε ο Peter Lacy, Chief Responsibility Officer και Global Sustainability Services Lead της Accenture.