Με σταθερά ανοδική πορεία διεθνώς, τα spreads και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αφουγκράζονται τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, διευρύνουν τις κλασικές γεύσεις τους με νέα λανσαρίσματα και, μέσω της τηλεόρασης και των social media, επιδιώκουν τη δέσμευση του καταναλωτή στα προϊόντα τους.

Με σταθερά ανοδική πορεία, διεθνώς, τα spreads και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτόν αφουγκράζονται τις νέες καταναλωτικές συνήθειες, διευρύνουν τις κλασικές γεύσεις τους με νέα προϊοντικά λανσαρίσματα και, μέσω της τηλεόρασης και των social media, επιδιώκουν τη δέσμευση του καταναλωτή στα προϊόντα τους.

Είτε ως επιλογή για το πρωινό γεύμα, είτε ως σνακ, τα spreads κερδίζουν, τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών. Μαρμελάδες, ταχίνι και spreads σοκολάτας χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά από μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι αναζητούν σε αυτά μια γλυκιά γευστική επιλογή.

Παράλληλα, καθώς η στροφή του κοινού σε πιο υγιεινές επιλογές αυξάνεται, οι εταιρείες του κλάδου μελετούν τα νέα δεδομένα και επενδύουν σε νέα προϊόντα, εμπλουτισμένα με αγνές πρώτες ύλες, όπως super fruits, στέβια, ξηρούς καρπούς, που αυξάνουν τη διατροφική τους αξία, ώστε να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε αυτές. Θεωρούν δε ότι η τάση αυτή ήρθε για να μείνει, καθώς, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, αντί να ανακόπτεται, ενισχύεται περαιτέρω. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός νέου προϊόντος είναι η άριστη ποιότητά του, καθώς οι καταναλωτές σήμερα απαιτούν περισσότερο από ποτέ τα χρήματα που δαπανούν να θεωρούν ότι αξίζουν.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ FUNCTIONAL ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Η αγορά των spreads στην Ελλάδα ενισχύεται περαιτέρω με νέες γεύσεις να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, μεταξύ των οποίων και τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως το αμυγδαλοβούτυρο. Στις τάσεις για το 2021 εντάσσονται, επίσης, το βούτυρο από μακαντάμια, σπόρους κολοκύθας και καρπουζιού, τρόφιμα κατάλληλα για τους λάτρεις της vegan, αλλά και της κετονικής διατροφής. Ωστόσο, κλασικές γεύσεις, όπως το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους.

«Με την οικονομική κρίση στο παρελθόν και τους τελευταίους μήνες με την πανδημία, να επηρεάζουν όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο καταναλωτής αναζητά πλέον προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στον τρόπο που ζει. Δηλαδή, αναζητά προϊόντα πιο υγιεινά, με μικρότερο βαθμό επεξεργασίας, φυτικής βάσης, που θα εμπιστεύεται και θα μπορεί να παρακολουθεί την προέλευση των πρώτων υλών», επισημαίνει ο Γιώργος Ευσταθόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Όλυμπος – Αφοι Παπαγιάννη.

Παράλληλα, ο σύγχρονος καταναλωτής αναζητά προϊόντα που θα είναι functional, ιδιαίτερα σε πτυχές, όπως η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος, η υποστήριξη στην άθληση και, βέβαια, με λιγότερη ή καθόλου συμμετοχή ορισμένων συστατικών, όπως η ζάχαρη. Από την άλλη, επιλέγει το καλύτερο για τον ίδιο και την οικογένειά του, καθώς, πλέον, έχει αυξήσει τον χρόνο που περνά στο σπίτι, ακόμη και σε επίπεδο διασκέδασης, με αποτέλεσμα να επιλέγει καλύτερα και πιο ακριβά προϊόντα, σε συνδυασμό με τις εκάστοτε προσφορές στα καθημερινά προϊόντα πρώτης ανάγκης, συμπληρώνει.

Επιπλέον, ο Γιώργος Ευσταθόπουλος παρατηρεί ότι το καταναλωτικό κοινό είναι πιο προσεκτικό, πιο επιλεκτικό και πιο «τιμωρητικό», καθώς έχει λόγο απέναντι στη βιομηχανία και το retail. «Κάθε μέρα ο καταναλωτής βομβαρδίζεται από νέα προϊόντα, τόσο μέσα στα σημεία λιανικής πώλησης, όσο και από τα ΜΜΕ. Πολύ λίγα είναι αυτά που τελικά καταλήγουν να συμπεριληφθούν σε μια πιο μόνιμη κατανάλωση. Έχουμε ηθική υποχρέωση, τόσο για μας όσο και για εκείνον, να τον ακούσουμε και να πορευτούμε μαζί του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2020
Επιπλέον, τα brands του κλάδου χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη, δύσκολη, αλλά και «διδακτική» χρονιά, ενώ εκτιμούν ότι οι δυσκολίες θα συνεχιστούν και μέσα στο επόμενο έτος. «Σίγουρα το 2020 ήταν μία πρωτόγνωρη και πολύ δύσκολη χρονιά, με τις δυσκολίες να συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2021. Αυτό που μας δίδαξε η χρονιά που πέρασε είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για το αναπάντεχο, να είμαστε ευέλικτοι στη λήψη αποφάσεων και να μπορούμε να απαντάμε γρήγορα στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών», παρατηρεί η Αθηνά Ποπώφ, Marketing Manager Chocolate & Bakery Greece της Mondelēz International.

Γι’ αυτό και η εταιρεία εστιάζει στο top προϊόν της, τη Merenda, η οποία, με βασικά χαρακτηριστικά το fun, την ανεμελιά και την απόλαυση, είναι πλέον σύμφυτη με το DNA του brand. «Σε αυτό το επίπεδο θα κινηθεί και η επικοινωνιακή μας στρατηγική για την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας ότι ακόμα και σε δύσκολες εποχές η Merenda είναι το απόλυτο comfort snack που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι», υπογραμμίζει.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ CORE BUSINESS ΚΑΙ ΝΕΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Mondelēz δεν προχώρησε φέτος σε νέα λανσαρίσματα, αλλά, αντιθέτως, επικεντρώθηκε στην ενίσχυση του core business, μέσα από ενέργειες που ήταν απόλυτα relevant στους καταναλωτές και αγοραστές. «Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπήρχαν νέα λανσαρίσματα. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάσαμε πολύ σημαντική αύξηση στην κατανάλωση της Merenda -ένα brand που ορίζει και την κατηγορία των spreads, συνολικά», αναφέρει η Αθηνά Ποπώφ. Στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν να κάνουν τη Merenda ακόμα πιο προσιτή στους καταναλωτές, στηρίζοντας τη βασική κατανάλωση και, παράλληλα, ενισχύοντας εναλλακτικές χρήσεις, όπως στη μαγειρική.

Από την πλευρά της, η Όλυμπος – Αφοι Παπαγιάννη, έχει δημιουργήσει, τα τελευταία χρόνια, προϊοντικές σειρές, που έρχονται να καλύψουν εξατομικευμένες ανάγκες και του πιο απαιτητικού καταναλωτή. Εκτός των κλασικών γεύσεων, η εταιρεία εισήγαγε στην αγορά τα προϊόντα Ταχίνι με Stevia, Ταχίνι Ολικής Άλεσης με Β-Γλυκάνη, Ταχίνι High Protein, καθώς και γκάμα βιολογικών κωδικών σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες.

Επίσης, λανσαρίστηκαν τα Olympos Super Spreads, μέσω των οποίων η εταιρεία εισήγαγε το Φυστικοβούτυρο, το spread Μπισκότο με Ταχίνι, ως ένα μέσο πιο υγιεινής διατροφής για τα παιδιά, την Πραλίνα Φουντουκιού με Στέβια, χωρίς φοινικέλαιο, καθώς και τα Olympos Nuts στην κατηγορία προϊόντων 100% Αλεσμένων Ξηρών Καρπών. «Τα τελευταία χρόνια η Όλυμπος – Αφοι Παπαγιάννη έχει υλοποιήσει μια σειρά μεγάλων λανσαρισμάτων στη mega κατηγορία των spreads πρωινού, καθιστώντας την εταιρεία πρωτοπόρο και διαθέτοντας στην αγορά τα περισσότερα μοναδικά προϊόντα σε όλες τις υποκατηγορίες των spreads», αναφέρει ο Γιώργος Ευσταθόπουλος.

Στο μεταξύ, από πλευράς νέων λανσαρισμάτων, τον περασμένο Σεπτέμβριο, εισήχθη στην αγορά η σειρά μαρμελάδων του brand Evlogia, η οποία συνοδεύτηκε και από τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια με μήνυμα «Αληθινή Γεύση Ελλάδας». Οι μαρμελάδες Εvlogia είναι χειροποίητες, από ολόκληρα φρούτα κομμένα στο χέρι, χωρίς πολτό και πουρέ φρούτων, χωρίς πηκτίνες και χρωστικές, χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών ή συντηρητικών, αλλά μόνο με φυσικά σάκχαρα. Φτιάχνονται δε στο αγρόκτημα Πινακάδες, σε μονάδα παραγωγής εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον και εφοδιασμένη με γραμμή παραγωγής με ήπιες συνθήκες θέρμανσης, ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ PROMO
Για την επικοινωνία των προϊόντων τους, τα brands χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα κανάλια με έμφαση στην τηλεόραση και τα social media. «Τα προϊόντα μας επικοινωνούνται έντονα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στον καταναλωτή τόσο μέσα από την τηλεόραση και τα social media (Instagram, Facebook, YouTube κ.λπ.) με τον πιο δημιουργικό τρόπο, όσο και στα ίδια τα σημεία πώλησης, με προωθητικές ενέργειες, πρόσφορες επιβράβευσης και διαγωνισμούς», σημειώνει ο Γιώργος Ευσταθόπουλος.

Άλλωστε, η Όλυμπος – Αφοι Παπαγιάννη, η οποία, εδώ και 70 χρόνια, διαθέτει, στη Λάρισα, μία από τις μεγαλύτερες καθετοποιημένες μονάδες παραγωγής χαλβά – ταχινιού, spreadsαλλά και μπαρών ξηρών καρπών της Ευρώπης, με δυναμικότητα παραγωγής 10.000 τόνων ετησίως, αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη της, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές σησαμιού στην Ελλάδα. Παράλληλα, μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα δέκα εκατ. ευρώ, ενώ έχει συνάψει και διεθνείς συνεργασίες, κυρίως σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η Mondelēz προχωρά σε ενέργειες, οι οποίες ενισχύουν τόσο το brand Merenda, όσο και τη δέσμευση των καταναλωτών σε αυτό. «Για το 2021, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το core business, χτίζοντας ακόμα περισσότερο το equity Merenda σε ATL και BLT επίπεδο, παράλληλα, όμως, ενισχύοντας το engagement των καταναλωτών σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας την αγάπη τους για αυτό το μοναδικό brand», λέει χαρακτηριστικά η Αθηνά Ποπώφ.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η αγορά των spreads παρουσιάζει συνεχή ενίσχυση στην Ελλάδα με τις πωλήσεις να αυξάνονται κυρίως σε όγκο. Αντίθετα, παρατηρείται μείωση στην αξία των πωλήσεων, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί στις συνεχείς προσφορές του τελευταίου διαστήματος.

Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της IRI, τα spreads με βάση τη σοκολάτα σημείωσαν άνοδο σε σχέση με πέρυσι, κατά 11,8% σε όγκο πωλήσεων, ενώ η αξία των πωλήσεων μειώθηκε κατά 17,7%. Την ίδια περίοδο, το ταχίνι αύξησε σε όγκο τις πωλήσεις του κατά 15,2%, ενώ «έχασε» σε αξία, καταγράφοντας μείωση -17,6%, ενώ οι μαρμελάδες, οι οποίες φαίνεται ότι κέρδισαν έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού, αύξησαν τις πωλήσεις τους σε όγκο κατά 5,2%, και κατά 4,8% σε αξία των πωλήσεων.

Στο μεταξύ, νέες ευκαιρίες στην κατανάλωση των spreads, ειδικά σε σχέση με το ταχίνι και τις μαρμελάδες, προσφέρει στα brands η αυξανόμενη τάση του home baking, καθώς οι Έλληνες τείνουν να πειραματίζονται περισσότερο με νέες και πιο υγιεινές συνταγές, αλλά και να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο τους, εξοικονομώντας, με αυτόν τον τρόπο, και χρήματα, αναφέρει το Euromonitor.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
Αφουγκραζόμενοι τις νέες καταναλωτικές συνήθειες και τάσεις, αναπτύσσουμε νέες λύσεις και κατηγορίες. Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ανταγωνιστικότητά μας, την οποία βελτιώνουμε συνεχώς μέσα από επενδύσεις. Η Όλυμπος-Αφοι Παπαγιάννη, αναγνωρίζοντας το μεταβαλλόμενο καταναλωτικό περιβάλλον και σεβόμενη τις ανάγκες των καταναλωτών, απαντάει με τη δική της στρατηγική, προσφέροντας από τη μία προϊόντα καινοτόμα και υψηλής διατροφικής αξίας και, από την άλλη, πληθώρα προσφορών, ενισχύοντας την καθημερινότητα του καταναλωτικού κοινού.
Γιώργος Ευσταθόπουλος, Γενική Διεύθυνση, Olympos-Αφοι Παπαγιάννη

H MERENDA ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Η Merenda δεν είναι απλώς ένα brand για εμάς και τους καταναλωτές. Είναι η απόλυτη χαρά, η απόλυτη απόλαυση, η απόλυτη λαχτάρα, σκανταλιά, ανεμελιά… και πολλά άλλα ακόμα χαρακτηριστικά που βρίσκονται βαθιά χαραγμένα στο DNA του brand. Σε αυτό το επίπεδο θα κινηθεί και η επικοινωνιακή μας στρατηγική για την επόμενη χρονιά, επιβεβαιώνοντας ότι, ακόμα και σε δύσκολες εποχές, η Merenda είναι το απόλυτο comfort snack που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.
Αθηνά Ποπώφ, Marketing Manager Chocolate & Bakery Greece, Mondelēz International

ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΟΝ-ΤΗΕ-GO ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η αγορά των γλυκών spreads αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς διεθνώς, με την Imarc να καταγράφει μεικτό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% τη χρονική περίοδο έως το 2019 και τη MordorIntelligence 3,2% από το 2019 έως και το 2024. Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανάπτυξη των γλυκών spreads οφείλεται στην αύξηση της δημοφιλίας των γρήγορων και υγιεινών επιλογών για το πρωινό γεύμα, ειδικά ανάμεσα στους νέους, και στον χώρο εργασίας, στην κατανάλωσή τους ως συνοδευτικών του ψωμιού, καθώς και στη χαμηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη και λιπαρά, ειδικά όταν πρόκειται για φυσικά/οργανικά προϊόντα με functional χαρακτηριστικά.

Τα γλυκά spreads, όπως μαρμελάδες, jellies, βούτυρα από ξηρούς καρπούς και σπόρους, κ.ά., διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών, ειδικά στον Δυτικό κόσμο, αναφέρει η Imarc. Συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή, η Ευρώπη καταναλώνει το μεγαλύτερο μερίδιο των sweet spreads, ενώ ακολουθούν η Βόρεια Αμερική, η οποία αναμένεται ότι θα σημειώσει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης έως το 2024. Άλλωστε, η άνεση με την οποία μπορούν να προσαρμοστούν στο διατροφολόγιο, μέσα από την κατανάλωσή τους με δημητριακά και προϊόντα ζύμης, τα καθιστούν «νέο αγαπημένο» στις επιλογές πρωινού και σνακ.

Παράλληλα, η διατροφική τους αξία συνάδει με τη στροφή του κοινού στην υγιεινή διατροφή, καθώς, όπως αναφέρει η Imarc, μία μέτρια πρόσληψη προσφέρει θετικά στη διατήρηση του σωματικού βάρους, στη διαχείριση του στρες και στην πρόσληψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον, η ραγδαία αστικοποίηση, η καθιστική ζωή και τα πιεστικά προγράμματα ώθησαν τους καταναλωτές σε πιο γρήγορες, on-the-go, αλλά, παράλληλα, υγιεινές επιλογές. Αυτή η τάση, η οποία επιταχύνεται προοδευτικά, σύμφωνα με την Imarc, δίνει ώθηση στις πωλήσεις σε όλον τον κόσμο. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού αναζητά φυσικά και οργανικά προϊόντα χωρίς τεχνητά πρόσθετα ή συντηρητικά, αλλά και νέες γεύσεις με τις εταιρείες να χρηματοδοτούν τα τμήματα R&D τους για τη δημιουργία νέων προϊόντων.