Τα ευρήματα της μελέτης της, σχετικά με τους στόχους και τις στρατηγικές για την εισαγωγή και τη λειτουργία δικτύων 5ης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, που εκπόνησε για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παρουσίασε η EY Ελλάδος, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Υπουργείο, τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, παρουσία του Υπουργού, Κυριάκου Πιερρακάκη, και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνη Τζωρτζακάκη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κατά την επόμενη δεκαετία (2021-2030) εκτιμώνται επενδύσεις ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς, αλλά και επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G. Τα οφέλη των επενδύσεων αυτών για την ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας, μεταφράζονται σε μία σωρευτική αύξηση σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, μεταξύ 7,3 και 12,4 δισ. ευρώ, και στη δημιουργία 50.000-69.000 νέων θέσεων εργασίας.

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και στην ανάδυση ενός νέου τρόπου εργασίας και ζωής, μέσω της χρήσης εξελιγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το Internet of Things, η επαυξημένη πραγματικότητα και η ρομποτική. Αυτό θα επιτρέψει την εμφάνιση καινοτόμων κλαδικών λύσεων σε τομείς άμεσου ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία, όπως τα έξυπνα εργοστάσια και logistics, η «έξυπνη μετακίνηση» (Smart Mobility), η γεωργία ακριβείας, αλλά και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, οι έξυπνες πόλεις, κ.ά.