Σε πορεία σύγκρουσης φαίνεται ότι βρίσκονται για μια ακόμη φορά κυβέρνηση και Περιφερειακός Τύπος, όπως προκύπτει από τις τελευταίες συνεδριάσεις των ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ και ΕΔΙΠΤ, με αιχμή την παρατεταμένη εκκρεμότητα του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου δια της επιδότησης των θέσεων εργασίας.

Η εκκρεμότητα αυτή παραμένει εδώ και πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σύμφωνα με τους παραπάνω φορείς, έχει διαβεβαιώσει ότι το πρόγραμμα αυτό θα ενεργοποιηθεί άμεσα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ζήτημα που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο πλευρών. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι αυτό αποτελεί απλά την κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που εκκρεμούν και είναι πολύ σοβαρά και σύνθετα.

Μένοντας στο θέμα της επιδότησης των θέσεων εργασίας, εντοπίζουμε μια μεγάλη αντίφαση. Η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, που συνέδεε το έως σήμερα ανύπαρκτο πρόγραμμα επιδότησης των θέσεων εργασίας, με την υποχρέωση των επιχειρήσεων περιφερειακού, κλαδικού Τύπου να καταβάλουν επιπλέον εισφορές (2% επί του ετήσιου τζίρου), τώρα βεβαιώνει την οφειλή, και μάλιστα αναδρομικά, «στήνοντας βιομηχανία εξωδίκων σε βάρος των εφημερίδων», σύμφωνα τουλάχιστον με την εκτίμηση των περιφερειακών εφημερίδων.

Ως αποτέλεσμα, μεγαλώνει η λίστα των περιφερειακών εκδοτικών οργανισμών που οφείλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σχετική ανακοίνωση του ΣΗΠΕ, «δεν ικανοποιούνται και οι προϋποθέσεις εσόδων του Ταμείου, έτσι τουλάχιστον όπως αυτές περιγράφονται στον οικείο Κανονισμό Είσπραξης και τις τακτικώς συντασσόμενες, σχετικές, αναλογιστικές μελέτες».

Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο φαίνεται ότι έγινε ένα βήμα προσέγγισης κυβέρνησης και ενώσεων περιφερειακού Τύπου και ειδικότερα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), μετά την συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος του Δ.Σ, του ΣΗΠΕ, Γ. Κατσαίτης με τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γ. Κατσαϊτης, ζήτησε μεταξύ των άλλων, την έναρξη θεσμικού διαλόγου για την ρύθμιση κάθε εκκρεμότητας με σκοπό την υποστήριξη των επιχειρήσεων Περιφερειακού Τύπου, στήριξη που με τη σειρά της θα αναβαθμίσει την μαζική επικοινωνία και τον δημόσιο λόγο στην ελληνική περιφέρεια.

Μάλιστα, οι θέσεις του ΣΗΠΕ, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν σε 6 βασικά σημεία, κατατέθηκαν από τον ΣΗΠΕ στη σειρά επαφών που είχε το Προεδρείο του με κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και την διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.

Στις συναντήσεις με τον ΕΔΟΕΑΠ, παρουσία διευθυντικών στελεχών του Ταμείου, επισημάνθηκε η υποχρέωση αναγνώρισης της μεγάλης φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης των περιφερειακών επιχειρήσεων, ειδικά από τη στιγμή που ήρθησαν όλες οι πρόνοιες υπέρ τους, προστιθέμενης της υποχρέωσης καταβολής του 2% επί του τζίρου. Και μάλιστα, χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου.

Όπως ειπώθηκε από μέλη του ΣΗΠΕ αργότερα, οι επαφές έγιναν σε καλό κλίμα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση από τον ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει, πυροδοτώντας σίγουρα νέα σειρά εξελίξεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αποδοχή ή μη από τον ΕΔΟΕΑΠ της πρότασης του ΣΗΠΕ, ο οποίος ζήτησε στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση της διοίκησης του πρώτου να παρευρίσκονται εκπρόσωποι των ΣΗΠΕ, ΕΙΕΤ και ΕΔΙΠΤ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να αναμένονται δυναμικές αντιδράσεις από τα περιφερειακά ΜΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, το πιο ενδιαφέρον είναι το αποτέλεσμα των επαφών, αφού αυτό είναι που λείπει από τις συναντήσεις των τελευταίων μηνών. Το χειρότερο είναι ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης αποφάσεων, αφού η επιβίωση του περιφερειακού Τύπου τίθεται πλέον καθημερινά υπό αμφισβήτηση