To 5th Distance Selling & eCommerce Conference, το συνέδριο-θεσμός για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τις πωλήσεις από απόσταση στην ελληνική αγορά, έδωσε μία πρόγευση από το μέλλον του λιανεμπορίου, εστιάζοντας στη δημιουργία ολοκληρωμένων λιανεμπορικών εμπειριών για τους καταναλωτές αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια, φυσικά και ηλεκτρονικά.

Στην ουσία, το μέλλον του λιανεμπορίου έγκειται ακριβώς εκεί, στην κατάργηση των «ορίων» μεταξύ των καναλιών πώλησης και των καναλιών επικοινωνίας, καθώς οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται για το κανάλι που θα επιλέξουν, απλώς επιθυμούν να αγοράσουν μέσα από μία ενιαία, συνεκτική διαδικασία, ανεξαρτήτως της τεχνολογίας ή του μέσου που επιλέγουν να έλθουν σε επαφή με το brand/εταιρεία.

To συνέδριο πραγματοποιήθηκε και φέτος σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Πωλήσεων από Απόσταση και Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ΕΠΑΜ) και τον GRECA- Greek eCommerce Association. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ιωάννης Κουρνιώτης, Πρόεδρος της ΕΠΑΜ και ο Ζανής Λαλάς, Ταμίας του GRECA.

Το μέλλον του λιανεμπορίου
Keynote Speaker του συνεδρίου ήταν ο Nick Sohnemann, Iδρυτής & Managing Director της FutureCandy, ο οποίος μίλησε για το μέλλον του eCommerce και του λιανεμπορίου. Ο ομιλητής εστίασε στην αλυσίδα των δραστηριοτήτων του καταναλωτή στην αγορά λιανεμπορίου, μέσα από τρία διακριτά επίπεδα: Τις νέες τεχνολογίες με τις οποίες μπορούν οι λιανέμποροι να τον φέρουν στο σημείο πώλησης, το POS Entertainment, τον τρόπο δηλαδή που οι retailers και e-tailers μπορούν να ψυχαγωγήσουν τους πελάτες τους και να τους πείσουν να πραγματοποιήσουν αγορά και τέλος, τις νέες μεθόδους πληρωμών και με ποιον τρόπο μπορούν να αξιοποιηθούν για να αυξήσουν την πιστότητα πελάτη. Μέσα από μία διαδραστική εμπειρία και με τη χρήση Google glass και Oculus Rift Glasses, τα οποία είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και το κοινό, ο Sohnemann έδωσε μία γερή δόση του μέλλοντος του λιανεμπορίου, όπως διαμορφώνεται από τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που ορίζονται από τις νέες τεχνολογίες.

Η διεθνής εμπειρία
Το συνέδριο φιλοξένησε ακόμα δύο διεθνείς ομιλητές, με σημαντική εμπειρία στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η Susanne Czech, Γενική Γραμματέας, της EMOTA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πωλήσεων Από Απόσταση και Ηλεκτρονικού Εμπορίου, μίλησε για τις νέες εξελίξεις στην Ευρώπη. Το 2013, σημείωσε τζίρο της τάξης των 350 δισ. ευρώ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17%. Επιπλέον, το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί στην αγορά είναι τα πολλά εμπόδια στις cross-border πωλήσεις εντός Ε.Ε.

Σε νούμερα, μόνο το 11% των καταναλωτών πραγματοποιούν αγορές cross border, ενώ μόλις το 25% των εμπόρων πωλούν σε άλλες χώρες. Ο Malcolm Pinkerton, Research Director, e-Commerce της Planet Retail, εξήγησε από τη μεριά του, τι εννοούν οι καταναλωτές όταν λένε «shopping». Συγκεκριμένα, παρουσίασε τους λόγους και τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές για να πραγματοποιήσουν αγορές, τις προσδοκίες τους όσον αφορά στις in-store εμπειρίες, τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη του omni-channel και τέλος, μίλησε για τους σημαντικότερους παράγοντες επιρροής στη διαδικασία των online αγορών.

Naked Wines και Stylepit «αποκαλύπτονται»
Το συνέδριο παρουσίασε επίσης δύο ενδιαφέροντα διεθνή cases. Πρώτο, το case της Naked Wines, μίας ταχέως αναπτυσσόμενης, crowd-funded επιχείρησης κρασιού με δραστηριότητα στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, το οποίο ανέπτυξε ο Eamon FitzGerald, Managing Director της εταιρείας. O Eamon FitzGerald εξήγησε τον τρόπο που η Naked Wines αξιοποίησε την e-commerce στρατηγική της που βασίζεται στη συνδρομή για να συγκεντρώσει 700.000 νέους πελάτες, να χτίσει μία δυναμική «στρατιά» από 140.000 brand advocates και να επιτύχει κερδοφορία σε 4 μόλις χρόνια, σε μία δύσκολη και βραδυκίνητη αγορά.

Το έτερο διεθνές case study ήταν αυτό του StylePit (Smartguy Group), ηγετικού παγκόσμιου fashion e-retailer, το οποίο παρουσίασε ο Sϊmon Saneback, CSO, της εταιρείας. Ο Simon Saneback ανέπτυξε τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις για επιτυχημένο cross-border ηλεκτρονικό εμπόριο και παρουσίασε τάσεις για βελτιστοποίηση της αγοραστικής εμπειρίας του καταναλωτή.


Προτάσεις και λύσεις για επιτυχημένο e-commerce
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις και της ελληνικής αγοράς, η οποία εστίασε σε δύο άξονες, σε λύσεις για επιτυχημένη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων και για επιτυχημένο digital marketing.

Η Έλια Χάραρη, Marketing Communications Manager, και ο Γιώργος Μπουκίδης, CRM & Systems Solutions Manager, της ACS, παρουσίασαν τις λύσεις της ACS για τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, εστίασαν στην αναβαθμισμένη «Υπηρεσία Αυτόματης Απόδοσης Αντικαταβολών», στα νέα τεχνολογικά εργαλεία επιχειρηματικής ανάπτυξης ACS Web Business Tools, και στις νέες ανταγωνιστικές υπηρεσίες ταχυδρομείου «ACS Advanced Mass Post», για τις ομαδικές αποστολές διαφημιστικού περιεχομένου που στέλνουν τα e-shops και οι εταιρείες πώλησης από απόσταση.

Η Κατερίνα Καραγιάννη, Head of Strategy της Atcom & Business Unit Director του UXlab, ανέπτυξε τα πρώτα βήματα προς το Omnichannel Retailing και συγκεκριμένα, πώς αντιμετωπίζεται η απαίτηση του σύγχρονου πελάτη να κινείται απρόσκοπτα μεταξύ καναλιών και συσκευών, χωρίς τριβές και εμπόδια και ποιες είναι οι 3 πρώτες κινήσεις που κάνουν την υπηρεσία device, channel και location agnostic.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Κυρίτσης, Ιδρυτής της StudySmart και ο Λάμπρος Τσιακανίκας, Business Development Director, του Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, πραγματοποίησαν διαδραστική παρουσίαση, όπου μέσα από ένα role playing που αφορούσε σε ένα υποθετικό παράδειγμα επιχείρησης e-commerce, επεσήμαναν τα κυριότερα σημεία που οφείλει να προσέξει κάποιος για να κάνει την ιδέα του πραγματικότητα ή να αναπτύξει την υπάρχουσα επιχείρησή του, δημιουργώντας μία επιτυχημένη και βιώσιμη online επιχείρηση.

Η Νανά Ιωακειμίδου, Commercial Director της Generation Y Interactive Agency, βασιζόμενη στο παραμύθι «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων» «ξεδιάλυνε» το τοπίο στο αποτελεσματικό e-commerce, δείχνοντας την πορεία του καταναλωτή από την αναζήτηση στο Google μέχρι την αγορά και πώς μπορούν να τα e-shops να τον κατευθύνουν ώστε να τα προτιμήσει και να αγοράσει από αυτά.

Ο Γιώργος Φραγκάκης, Managing Director της ForestView, μίλησε για το RTB, τη νέα διαφημιστική λύση, η οποία ταιριάζει απόλυτα στους Omnichannel καταναλωτές και καμπάνιες, όπως ανέφερε. Με το RTB, οι e-retailers συνδυάζουν μία ολοκληρωμένη εμπειρία πώλησης με μία εμπειρία online shopping πλούσια σε πληροφορία, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη βελτιστοποίηση της στόχευσης στο κοινό τους. H Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Focus Bari και ο Στέλιος Ηλιάκης, Γενικός Διευθυντής της Sleed, μίλησαν για το e-satisfaction, που έχουν αναπτύξει από κοινού. Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα μέτρησης της γνώμης και ικανοποίησης των πελατών των ηλεκτρονικών καταστημάτων και έχει ως στόχο την προσφορά μιας ξεχωριστής αλλά και άνετης αγοραστικής εμπειρίας στους καταναλωτές, μέσω της συνεχούς εξέλιξης των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Ο Δημήτρης Μανιάτης, Επικεφαλής της Reprise Media, παρουσίασε έρευνα που διεξήχθη από την IPG Mediabrands και τη Microsoft με σκοπό τη χαρτογράφηση και κατανόηση του omnichannel καταναλωτή. Σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτουν 8 ψηφιακές τάσεις για τους καταναλωτές, που συνεπακόλουθα για τα brands μεταφράζονται σε: Αυξημένες απαιτήσεις από τους καταναλωτές, καθώς ζητούν «επιβράβευση» για το γεγονός ότι μοιράζονται τις πληροφορίες τους, μεγαλύτερη πιθανότητα αγοράς στην περίπτωση αυτή, και ταυτόχρονα ικανοποίηση αν τα brands πάρουν και αναλύσουν τα στοιχεία τους, με αντάλλαγμα μία βελτιστοποιημένη εμπειρία.

Ο Γιώργος Χατζόπουλος, Managing Director του ShoppingNetwork, ανέπτυξε από την πλευρά του το θέμα του Cross Border Trading, αναλύοντας πώς οι έλληνες εξαγωγείς μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό αξιοποιώντας τα διεθνή online marketplaces. Ο Κωνσταντίνος Φρυδάκης, Head, Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα – Self Service Banking, ePayments & Retail Sales της Τράπεζα Πειραιώς μίλησε για τις λύσεις omni-Channel Online Payments και εξήγησε πώς ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην εμπειρία του πελάτη, η πληρωμή, μπορεί να διαμορφωθεί σήμερα για να υποστηρίξει – αλλά και να ενδυναμώσει – την omnichannel στρατηγική, αυξάνοντας θεαματικά το conversion rate. Ο Bασίλης Κολλάρας, Co-Founder και Managing Director της Kbit, εξήγησε πρακτικά τι σημαίνει και πώς αξιοποιείται το SEO/SEM, με δεδομένο ότι το 90% των χρηστών του διαδικτύου που πραγματοποιεί online αγορές λαμβάνει πληροφορίες για την υπηρεσία ή το προϊόν που το ενδιαφέρει σε κάποια μηχανή αναζήτησης, πριν το αγοράσει.

Τέλος, παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Πραματάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας ELTRUN-SCORE, τα ευρήματα δύο πρόσφατων ερευνών του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου για τους Έλληνες on-line καταναλωτές και για τους Έλληνες χρήστες των κοινωνικών δικτύων, όσον αφορά στη συμπεριφορά τους για multi-channel και omni-channel λιανεμπόριο B-C. Όπως δείχνει η έρευνα, οι Έλληνες «εξοικειώνονται» ταχύτατα με το multi-channel και omni-channel λιανεμπόριο, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κανάλια για να συλλέξουν πληροφορίες πριν την αγορά, αλλά και για να πραγματοποιήσουν την αγορά τους.

Η ελληνική αγορά υπό το θεσμικό πρίσμα
Το συνέδριο φιλοξένησε ακόμα μία φορά πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου, που διερεύνησαν τις προκλήσεις και τις προοπτικές της. Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Νίκος Βαρβαδούκας, μέλος Δ.Σ., GRECA, Greek eCommerce Association, Ιωάννης Κουρνιώτης, Πρόεδρος, ΕΠΑΜ, Ελληνική Ένωση Πωλήσεων από Απόσταση και Ηλεκτρονικού Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Γιώργος Στεργίου, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή & Βιομηχανίας, με συντονιστή τον Παναγιώτη Γκεζερλή, Σύμβουλο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν. Μεταξύ άλλων, έμφαση δόθηκε στις αλλαγές που φέρνει η ενσωμάτωση της νέας κοινοτικής Οδηγίας για την προστασία των δικαιωμάτων του καταναλωτή στο ηλεκτρονικό εμπόριο.