Το πρώτο, όπως επισημαίνει, 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα παρουσίασε η Cosmote, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια εφαρμογή που έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στην εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.

Η εφαρμογή περιελάμβανε την απομακρυσμένη εξέταση ασθενή μέσω Cosmote 5G, από γιατρό του παραρτήματος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο έχει σημαντική συνεισφορά στην ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών 5G και μακρόχρονη συνεργασία με την εταιρεία σε ερευνητικά έργα.

Ο Chief Officer τεχνολογίας και λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ, Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η Cosmote έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας».