Ο Γιώργος Κώτσαλος της Interamerican ανακυρύχθηκε «Manager of the Year 2011»

Η 10η απονομή συνέπεσε με τη συμπλήρωση 50 χρόνων δραστηριότητας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι του επιχειρηματικού, ακαδημαϊκού, δημοσιογραφικού και πολιτικού χώρου. «Το παράδειγμα δεν είναι το κυριότερο όπλο σου στην προσπάθεια να επηρεάσεις ανθρώπους. Είναι το μόνο όπλο σου». Τη ρήση αυτή του Αβραάμ Λίνκολν, θύμισε στους παριστάμενους, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, προλογίζοντας την τελετή Απονομής.

Γιώργος Κώτσαλος: «Να καθορίζουμε εμείς τις εξελίξεις και όχι οι εξελίξεις εμάς»
Κατά την παραλαβή του βραβείου του, ο Γιώργος Κώτσαλος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Είχα την τύχη στα δύσκολα –για τα οποία προφανώς αξιολογήθηκα ως επαρκής- να μην είμαι μόνος μου. Στην εταιρεία που διευθύνω, την Interamerican, είχα δίπλα μου στον τραχύ δρόμο της αγοράς το 2011 ένα στρατό αφοσιωμένων ανθρώπων, με κοινή πίστη ότι μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο. Και το καλύτερο είναι πάντα αυτό που σου χαρίζει έναν ήσυχο ύπνο τη νύχτα και την ημέρα σου δίνει το δικαίωμα μιας προσδοκίας (…) Στο ελληνικό επιχειρείν οι ζωτικοί θύλακες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μιλώντας ως στέλεχος μιας μεγάλης, πολυεθνικής εταιρείας, θέλω να τονίσω ότι πρέπει να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Μίλησε ακόμα για την αναγκαιότητα της ευεργετικής αλλαγής. «Αποτελεί μονόδρομο το να γίνουμε από παθητικοί θεατές των συνεπειών της κρίσης, ενεργητικοί πρωταγωνιστές εξελίξεων που θα σηματοδοτήσουν την αναστροφή της κατάστασης, την ανάταξη του τόπου μας. Να καθορίζουμε εμείς τις εξελίξεις και όχι οι εξελίξεις εμάς» κατέληξε.

Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος: «Να φύγουμε από το Εγώ της Ευμάρειας και να συναντηθούμε στο Εμείς της Κρίσης»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφερόμενος στη σημερινή δεινή θέση της χώρας και της οικονομίας της, είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω βαθιά σ’ αυτό που είπε ο Νίκος Καζαντζάκης «Δεν ζυγιάζω, δεν μετρώ, δεν βολεύομαι, ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι» και το βαθύ μου χτυποκάρδι ενώνεται με εκείνο όλων των υγιών στοιχείων της κοινωνίας μας, που είναι: Ναι, μπορεί η Ελλάδα να πάει μπροστά. Ναι, μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο κόσμο για μας και τις νέες γενιές. Ναι, μπορούμε να αποκτήσουμε και πάλι κοινωνική συνοχή. Οχι, δεν θα παραδοθούμε και δεν θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται χρόνος, κόπος, άλλη νοοτροπία, χρειάζονται ουσιαστικές συμμαχίες, νέα αρχή και νέα πορεία. Πρέπει να φύγουμε άμεσα από το Εγώ της Ευμάρειας και να συναντηθούμε στο Εμείς της Κρίσης» κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΕΔΕ.

Χορηγοί και στόχοι
Το Βραβείο Manager of the Year απονέμεται κάθε χρόνο σε Πρόεδρο, Διευθύνοντα Σύμβουλο ή Γενικό Διευθυντή Εταιρείας ή Οργανισμού, που έχει την έδρα του και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους, κλάδου, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Μεγάλος Χορηγός της Τελετής Απονομής ήταν η Coca Cola Τρία Έψιλον και χορηγοί οι εταιρείες Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Chivas, Edenred, Ασφάλειαι Μινέττα και SCA. Η δημιουργία του θεσμού βασίστηκε στην ανάγκη της επιπλέον αναγνώρισης των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών που διευθύνουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους, στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον της κοινωνίας της γνώσης, με όραμα και προοπτική για το μέλλον.

«Τα ανώτατα αυτά στελέχη δεν είναι μόνον όσοι προβάλλονται από τον Τύπο και τα άλλα μέσα ενημέρωσης, αλλά και εκείνα που ίσως έχουν επιλέξει να εργάζονται αθόρυβα. αλλά αποτελεσματικά για την επιτυχία των επιχειρήσεων που διευθύνουν» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΕΕΔΕ σε στη σχετική της ανακοίνωση.