Το συνέδριο διεξήχθη την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η αίθουσα διεξαγωγής του ήταν κατάμεστη από ανώτατα και ανώτερα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας. Το θέμα «Βιώσιμη Ελπίδα. Δημιουργώντας το μέλλον και όχι προβλέποντάς το», σίγουρα δεν θα μπορούσε να ήταν περισσότερο εύστοχο για την εποχή.

Από το πολιτικό κόστος στο εθνικό
Όλες οι ομιλίες είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Να βγούμε από την κρίση σύντομα, ορθολογικά, έχοντας θέσει τις βάσεις για ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον, το οποίο θα μας επιτρέψει να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε τους τελευταίους μήνες.

Αυτό ήταν και το μήνυμα του Κωνσταντίνου Λαμπρινόπουλου, Προέδρου της ΕΕΔΕ, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε πως χρειάζεται απλούστευση, διαφάνεια, και υπευθυνότητα σε όλες τις αποφάσεις. «Αυτό που απαιτείται για να προχωρήσουν πολύ πιο γρήγορα τα πράγματα, είναι να απαλλαγούν όσοι κάνουν πολιτική από την έννοια του πολιτικού κόστους. Αυτή η έννοια είναι καιρός να αντικατασταθεί επιτέλους από την έννοια του εθνικού κόστους και όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται με αυτόν τον γνώμονα. Αλλά και εμείς, σαν επιχειρηματικός κόσμος, πρέπει να βοηθήσουμε στην προσπάθεια αυτή. Και ο επιχειρηματικός και ο κοινωνικός μας ρόλος επιβάλουν να στηρίξουμε τους εργαζομένους μας, να τους δώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης, να τους εμπνεύσουμε για να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, να τους ταξιδέψουμε στον κόσμο της γνώσης, να τους κάνουμε πραγματικούς κοινωνούς τόσο των προβλημάτων όσο και των λύσεων, να τους δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο αρχών και αξιών που θα τους σημαδέψουν σε όλη τους την επαγγελματική ζωή» κατέληξε.

Την ενοχοποίηση του κέρδους και της επιχειρηματικότητας έθεσε ως το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Πίττας. «Είμαστε εδώ, ώστε, σε συνδυασμό με τις προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης, να τονίσουμε παράλληλα τον χαρακτήρα, τον ρόλο και τη σημασία των επιχειρήσεων ως στοιχεία ζωής στην Πολιτεία. Με την εφαρμογή αυτής της αρχής θα πηγάσει το μοντέλο του “μετά την κρίση Μάνατζερ”» επισήμανε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Δημήτρης Α. Μαύρος, είπε πως όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η πορεία της χώρας αλλά και η ζωή των πολιτών, δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εξελίσσεται γραμμικά προς τα πάνω, όπως είχαμε συνηθίσει για δεκαετίες.

«Η καμπύλη έσπασε και η πλήρης απορύθμιση της προηγούμενης “γραμμικής κοινωνικής συνάρτησης” είναι γεγονός. Οι εξουσίες στην Ελλάδα δεν βρήκαν το πολιτικό κουράγιο να σφυρηλατήσουν την κουλτούρα του σύγχρονου Έλληνα με στόχο την εξέλιξή της προς την κατεύθυνση της έννοιας “βιωσιμότητα”. Το κρισιμότερο φορτίο, πέφτει -όπως πάντα- στους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, οι οποίοι καλούνται να εκπληρώσουν δύο ρόλους που συνδέονται με έναν σύγχρονο Οδυσσέα. Ο πρώτος είναι εκείνος της αντοχής στον πειρασμό της Κίρκης, όσον αφορά στην εύκολη εκχώρηση της ηγεσίας της ευθύνης στο περίφημο κράτος, αναδεικνύοντας έτσι μόνο τη διάσταση της γκρίνιας, που στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, μπορεί να υποστεί πολύ εύκολη κριτική, οδηγώντας στην απώλεια του “δίκιου”. Ο δεύτερος είναι η τοποθέτηση στο “τραπέζι” των προκλήσεων και ευρηματικών δράσεων που αφορούν στη δική τους πλευρά, “πετώντας έτσι το γάντι” στις θεσμικές εξουσίες και συντομεύοντας καθοριστικά τον ερχομό της ελπίδας» τόνισε.


Κλειδί η παραγωγικότητα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενεργητικής στάσης όλων στη δημιουργία των εξελίξεων που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση. «Πρωτοπόροι στην προσπάθεια αυτή, στη μάχη αυτή, είναι αυτονόητα οι επιχειρηματικές ηγεσίες» τόνισε, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στα εμπόδια της επιχειρηματικής δημιουργίας όπως τα κατέγραψε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τους περιφερειακούς συνδέσμους και άλλους παραγωγικούς φορείς και στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ανακοίνωσή τους.

«Χρέος και συμφέρον των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου είναι να δώσουν με τις θέσεις, με τις πράξεις τους, βιώσιμη ελπίδα σε έναν λαό που σήμερα διακατέχεται από ανασφάλεια και φόβο για το αύριο που του ξημερώνει. Μπορούμε να το πετύχουμε – με τις αξίες μας και τη δουλειά μας» κατέληξε.

«Προτεραιότητά μας είναι να αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες και να σχεδιάσουμε κινήσεις που θα διασφαλίσουν μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά του αύριο» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος. «Δική μας ευθύνη είναι να αναπτύξουμε μία μακροπρόθεσμη οπτική και στρατηγική για την επαναφορά στη σωστή πορεία, αλλά και τη διασφάλιση μίας συνετής και βιώσιμης ανάπτυξης. Εάν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να αντιστρέψουμε την κατάσταση, προς όφελός μας, οφείλουμε να πάρουμε υπολογισμένο ρίσκο, να διαχειριστούμε την αλλαγή και να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας» κατέληξε.

«Πρέπει να επανέλθουμε στο όραμα των ελληνικών επιχειρήσεων – εθνικών πρωταθλητών», τόνισε με έμφαση ο Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. «Η Ελλάδα οφείλει να διακρατεί και να αξιοποιεί με τον καλύτερο και συνετότερο πλέον τρόπο τους πολίτες της, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της, τους νέους της, όλα της τα κεφάλαια, άψυχα και έμψυχα» ανέφερε. Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «επιτέλους έχουμε διαγνώσει τα τεράστια λάθη και χρόνια προβλήματά μας και ότι υπάρχει η βούληση να τα διορθώσουμε και να κάνουμε μια νέα αρχή για την εθνική οικονομία, σε υγιή και ανταγωνιστική βάση».

Όπως ήταν φυσικό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περίμεναν οι σύνεδροι την ομιλία του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Στην παρέμβασή του ο Υπουργός, εκτός από την έκκληση να αναλάβουν όλοι το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, απηύθυνε κάλεσμα στους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας να συμπράξουν θετικά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ανάταξη και αναθέρμανση της εθνικής οικονομίας, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Παρουσίασε ακόμη το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη που βασίζεται στην ενθάρρυνση των επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, μέσω της αποτελεσματικής και στοχευμένης χρήσης των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων.

«Ο δρόμος για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι ο μοναδικός δρόμος που έχουμε. Είναι η μοναδική μας επιλογή, είναι το εθνικό μας στοίχημα.» κατέληξε.

Οι άλλοι ομιλητές
Στο συνέδριο μίλησαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα πολιτικής ευθύνης οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχος Σακελλάρης, ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Managers (CEC) Γιώργος Λιαροκάπης, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας, ο εκδότης και δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο Πρόεδρος της Ελαΐς Unilever Hellas Σπύρος Δεσύλλας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia Ιωάννης Αρτινός, ο Δήμαρχος Ανάβρας Μαγνησίας Δημήτρης Τσουκαλάς. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Χρυσός χορηγός της εκδήλωσης ήταν η OTEPlus, μεγάλος χρυσός χορηγός η Coca-Cola Τρία Έψιλον, χορηγοί η Edenred, η Randstad, η SCA και η Sprint Integrated Communications, υποστηρικτές η Boutari, το Chivas και η Avitron, χορηγός ταχυμεταφορών η ΤΝΤ, χορηγοί επικοινωνίας η Real News, η BOUSSIAS, η Direction και το Manager και τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.