Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία, εξέχοντες ομιλητές και την ενθουσιώδη συμμετοχή 500 και πλέον συνέδρων, πραγματοποιήθηκε φέτος το ετήσιο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, το οποίο γιόρτασε τα 30 χρόνια του.

Το Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ αποτελεί κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο Ανώτατης Ηγεσίας, με την έμπνευση, τον προβληματισμό, τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ στελεχών να αποτελούν ζωτικά συστατικά της επιτυχίας του. Σύμφωνα με τo φετινό διήμερο concept «Paradigm Shift: Περιέργεια, Ευελιξία, Συνεργατικότητα», στην εποχή των start ups, των ευέλικτων επιχειρηματικών μοντέλων και της ανατρεπτικής καινοτομίας (disruptive innovation), το βιομηχανικό πρότυπο ηγεσίας έχει ξεπερασθεί. Βρισκόμαστε σε μια πορεία αλλαγής υποδείγματος (paradigm shift).

Στη διαδικτυακή οικονομία της πλατφόρμας (platform economy) των big data και της διαρκούς καινοτομίας των αλγορίθμων, οι επιχειρήσεις καλούνται να είναι ευέλικτες, προσαρμοστικές, καινοτόμες. Να ξε-μάθουν ό,τι ήδη ξέρουν και να ανοιχτούν στο καινούριο. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε στο Συνέδριο ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Βασίλης Ραμπάτ, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια ξανά στη σκηνή μαζί με τον Σύμβουλο Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννη Αναστασόπουλο και τους διατελέσαντες Προέδρους της ΕΑΣΕ Μιχάλη Παγίδα και Νικήτα Κωνσταντέλλο για να κόψουν όλοι μαζί την εορταστική τούρτα των 30ων γενεθλίων της διοργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Β. Ραμπάτ μίλησε για την περιέργεια, την ευελιξία και τη συνεργατικότητα που επιτάσσει το σύγχρονο management, αντανακλώντας τη φιλοσοφία της ίδιας της ΕΑΣΕ που είναι να μετασχηματίζεται σύμφωνα με τις τάσεις της κοινωνίας στην Ελλάδα και τις απαιτήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή του London Business School Julian Birkinshaw, o οποίος μίλησε για τη μετάβαση στην εποχή της πληροφορίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καταδεικνύοντας την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία ως απαραίτητα soft skills του σύγχρονου Management.

Ακολούθησε η ενότητα «Εμπειρίες Ηγεσίας: Ανατρεπτική Καινοτομία και η έξυπνη επιχείρηση» με τη συμμετοχή τριών στελεχών: της Lana Popovic, President, Central and Eastern Europe (CEE) Business Unit, The Coca-Cola Company, του Μιχάλη Τσαμάζ, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ και του Λευτέρη Παπαγεωργίου, Διευθύνοντος Συμβούλου της Entranet.

Στη συνέχεια, στην ενότητα «Πώς τα αδύνατα γίνονται δυνατά», ο καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, μίλησε για την ανάπτυξη του Ιδρύματος παρά την οικονομική κρίση στην Κύπρο, ενώ οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ασπρόπυργου κέρδισαν το χειροκρότημα με την παρουσίαση της μαθητικής εικονικής επιχείρησης «Ποντοπόρεια Hellenic Cargo Safety».

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με τον Leonard Brody, ενός εκ των Top 30 Management Thinkers παγκοσμίως, ο οποίος παρουσίασε τα trends που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον, καθώς επίσης και ένα preview του βιβλίου του The Great Rewrite. Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου έχει, κατά παράδοση, βιωματικό χαρακτήρα. Το θέμα φέτος ήταν «Η Τέχνη του Βίου» με στόχο να διερευνηθεί η προσέγγιση της ζωής ως ένα έργο τέχνης, αναδεικνύοντας πώς ο στοχαστικός ηγέτης φιλοτεχνεί τη ζωή του με τις επιλογές του.

Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου υπενθύμισε την πολυτιμότητα των διδαγμάτων που μας κληροδοτεί το παρελθόν, ο Δημήτρης Τζαχάνης, Υπεύθυνος του Gestalt Institute of San Francisco στην Ελλάδα, μίλησε για την «τέχνη του να παραμένεις αρχάριος», ενώ ο Έλληνας ζωγράφος Χρήστος Μποκόρος και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης παρουσίασαν μία δημιουργική οπτική της πραγματικότητας μέσα από το οπτικό πρίσμα της τέχνης τους.

Ο Γιάννης Αναστασόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ στην τοποθέτησή του στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου, επεσήμανε την ανάγκη για ευελιξία σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ηγέτης δεν είναι ο αρχηγός, αλλά ο στοχαστής της αλλαγής». Το Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ έκλεισαν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο ο Μάνος Βουλαρινός και ο Πέτρος Νικολάου.

Το Συνέδριο υποστήριξαν: Χρυσός Χορηγός: Volvo, Κύριος Χορηγός: Edenred, Χορηγοί: Avis, Coca-Cola 3E, Daikin, EY, Green Properties, Xerox, ΟΤΕ, Υποστηρικτές: AIG, Lamda Development, Linkage, Otis, Καυκάς, Παπαστράτος.