Ο ηγέτης θα πρέπει να λειτουργεί με σύνεση και τόλμη μπροστά σε κάθε απόφαση που καλείται να πάρει, να γνωρίζει πότε και πως να κάνει εξαιρέσεις σε κάθε κανόνα και πότε και πώς να αυτοσχεδιάζει, υποστήριξε ο διακεκριμένος στοχαστής και ψυχολόγος Barry Schwartz, ο οποίος προσαρμόζοντας το αριστοτελικό πρότυπο της πρακτικής σοφίας στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαρακτήρισε την ευθυκρισία και τη φρόνηση ως τις μεγαλύτερες αρετές του ηγέτη σήμερα. Εμπειρίες από τη διοίκηση της Belron (Carglass, Autoglass, Safelite) παρουσίασε ο Gary Lubner, CEO του ομίλου, μιλώντας για το πως ζυγίζει καταστάσεις και πρόσωπα, σε τι δίνει προτεραιότητα και πως καταλήγει να παίρνει τις σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή. «Ο ηγέτης θα πρέπει να ακούει όλες τις απόψεις, κυρίως των υπαλλήλων στην πρώτη γραμμή επαφής με τον πελάτη.

Σημαντικό είναι να προσλαμβάνει τους σωστούς ανθρώπους και να τους καθιστά κοινωνούς των εταιρικών αξιών», τόνισε. «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει προορισμός επενδύσεων. Κάποια στιγμή θα βρούμε τον δρόμο μας, το σημαντικό είναι να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Όλοι οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη και όταν προχωρήσουν οι συμφωνίες, η Ελλάδα θα είναι προορισμός επενδύσεων», τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Μεγάλου, Σύμβουλος Διεθνών Επενδύσεων της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος μίλησε για τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού ηγέτη. Το επιτυχημένο case study του ομίλου Metro παρουσίασαν οι Παντελής Παντελιάδης, Πρόεδρος, και Αριστοτέλης Παντελιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος. Ο πρώτος μίλησε για την ιστορία του ομίλου και τα εμπόδια που αντιμετώπισε στην επιχειρηματική πορεία του, καθώς και για την ευθυκρισία που απαιτείται να έχει ο ηγέτης προκειμένου να προετοιμάσει τη διαδοχή του. Τη σκυτάλη πήρε ο Αρ. Παντελιάδης ο οποίος εμπλούτισε τη συζήτηση με προσωπικά παραδείγματα ευθυκρισίας και μη, αναφερόμενος σε μερικά από τα κρίσιμα διλήμματα που αντιμετώπισε στην ανάληψη της ηγεσίας.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη δύναμη της θέλησης και στη σημασία της διαύγειας στην επίτευξη στόχων ζωής. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες των Miles Hilton-Barber, γνωστού και ως «τυφλός εξερευνητή», Πέτρου Πολυχρόνη, καταξιωμένου θεραπευτή-ψυχιάτρου και ειδικού σε θέματα υποστήριξης οικογενειών, Γιώργου Κορμά, υπεύθυνου της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Saferinternet), αλλά και του Θωμά Κινδύνη, ηθοποιού, σκηνοθέτη και ιδρυτή του πολυχώρου «Μορφές Έκφρασης».

Νικήτας Κωνσταντέλλος: «Να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα»
Ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Νικήτας Κωνσταντέλλος αναφερόμενος στον ρόλο των ηγετών στη σημερινή κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή πραγματικότητα δεν συγχωρεί αναβλητικότητα, καθυστέρηση, αδράνεια. Πρέπει να είμαστε μπροστά στα γεγονότα, να προσπαθούμε να προβλέπουμε τις αλλαγές και να διευθετούμε προσαρμογές και εναλλακτικές κινήσεις. Όμως, πρέπει να γνωρίζουμε και το παγκόσμιο γίγνεσθαι, το εξωτερικό περιβάλλον της δράσης μας, που καθορίζει τις ευκαιρίες αλλά και κυρίως τους περιορισμούς μας. Σε μια περίοδο άτακτης και απρόβλεπτης πολυ-πολικής παγκοσμιοποίησης, ο ηγέτης μόνο με καθαρό μυαλό και σκέψη μπορεί να διατηρήσει και να αναπτύξει την ευθυκρισία του για τη λήψη, εγκαίρως, σωστών αποφάσεων». Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΑΣΕ καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας.

Ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τόνισε: «Η πρακτική, καθημερινή σοφία που πρέσβευε ο Αριστοτέλης είναι το «αντίδοτο» στην παράνοια της σημερινής πραγματικότητας. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η σοφία έρχεται με την πάροδο των χρόνων. Η σοφία αφορά στον τρόπο και τον βαθμό που κάποιος αντιλαμβάνεται τα πράγματα κι επομένως μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί. Ο σαφής προσανατολισμός, η στόχευση και ο εστιασμός στο επιθυμητό αποτέλεσμα είναι το Α και το Ω για να πετύχουμε τις επιδιώξεις μας. Να ξέρουμε που είμαστε, που θέλουμε να πάμε και να έχουμε εναλλακτικά σενάρια για το πως θα φτάσουμε. Διότι αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, κινδυνεύεις να πας εκεί ακριβώς που κοιτάς. Πρέπει να αποφασίζουμε με φρόνηση, να μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε και να ξέρουμε πότε χρειάζεται να κάνουμε εξαιρέσεις στους κανόνες».