Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μίλησαν για το νέο παρόν της ηγεσίας στο σημερινό απαιτητικό, διεθνοποιημένο περιβάλλον, για την ηγεσία που εμψυχώνει, συσπειρώνει, παραδειγματίζει, δρα πολλαπλασιαστικά και εμπνέει.

Η αυτογνωσία στο προσκήνιο
Ο διακεκριμένος καθηγητής ηγεσίας και μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Mark Stein αναφέρθηκε στα γνωρίσματα της ναρκισσιστικής ηγεσίας και στην ανάγκη για αυτογνωσία. «Ο νάρκισσος ηγέτης έχει την αίσθηση ότι είναι μοναδικός, εξαιρετικά χαρισματικός και αλάνθαστος. […] Πιστεύει ότι έχει τα πά ντα υπό έλεγχο, ότι μπορεί να ελέγξει τους πάντες, ακόμα και τους πελάτες και τους προμηθευτές. […] Νομίζει ότι γνωρίζει τα πάντα και ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον», σημείωσε.

Παρουσίασε δύο κατηγορίες ναρκισσισμού, τον εποικοδομητικό ναρκισσισμό, ο οποίος μέσα σε ένα κατάλληλο οργανωσιακό πλαίσιο μπορεί να τροφοδοτεί τον ηγέτη με ενέργεια, αυτοπεποίθηση και κουράγιο, και τον αντιδραστικό ναρκισσισμό, ο οποίος μπορεί να αποβεί καταστροφικός, καθώς στερεί τους ηγέτες από την απαραίτητη αυτογνωσία και την επαφή με την πραγματικότητα, υποσκάπτοντας έτσι την κρίση τους.

Από τον ηγέτη που γνωρίζει, στον ηγέτη που αξιοποιεί
«Το σύγχρονο μοντέλο ηγεσίας σήμερα μετατοπίζεται από τον ηγέτη που γνωρίζει, υπαγορεύει, καθοδηγεί, ελέγχει και αναθέτει, στον ηγέτη που καταλαβαίνει, προσκαλεί, αξιοποιεί το ταλέντο και την ευφυΐα των συνεργατών του, ακόμα και των πελατών του», σημείωσε η Liz Wiseman, μία από τις 10 κορυφαίες leadership thinkers στον κόσμο σύμφωνα με το Thinkers50. Κάλεσε μάλιστα τους σύνεδρους να γίνουν ηγέτες «πολλαπλασιαστές» (multipliers), να πολλαπλασιάζουν και να αναπτύσσουν δηλαδή την ευφυΐα και τις ικανότητες των ανθρώπων που τους περιβάλλουν. «Σε πολλές εταιρείες ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ σκληρά, δεν χρησιμοποιούν όλο το ταλέντο και την ευφυΐα τους.

Ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης, ο ηγέτης θα πρέπει να χρησιμοποιεί και να αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό τους πόρους που διαθέτει στην εταιρεία του. Διαθέτουμε τόση αδρανή ευφυΐα στις επιχειρήσεις μας. Αντί να προσλάβουμε κι άλλο προσωπικό, ας ξεκινήσουμε αξιοποιώντας καλύτερα τους ανθρώπους που ήδη έχουμε», σημείωσε. «Στην Ελλάδα έχουμε βρει ένα εξαιρετικό, υψηλά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του οποίου η κουλτούρα ταιριάζει απόλυτα με το όραμα της εταιρείας μας», επεσήμανε ο Dan Papes, Global Head of Sales της UNIFY, εταιρείας ηγέτιδας στον χώρο της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, η οποία απασχολεί περισσότερους από 300 μηχανικούς στη χώρα μας και σχεδιάζει περαιτέρω ανάπτυξη.

«Το γραφείο μας στην Ελλάδα ηγείται της προσπάθειάς μας να μετατραπούμε από εταιρεία hardware σε εταιρεία software», είπε χαρακτηριστικά ο Dan Papes, ο οποίος μίλησε για την κουλτούρα της εταιρείας και τον ρόλο του ηγέτη σε ένα «οικοσύστημα» γνώσης και καινοτομίας. Όπως ανέφερε, το μοντέλο ηγεσίας της UNIFY είναι μη ιεραρχικό και στηρίζεται στην επικοινωνία και τη δικτύωση όλων των εργαζομένων μέσω των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της εταιρείας. «Αντί να έχουμε έναν ηγέτη-βασιλιά ενισχύουμε την πολλαπλασιαστική ηγεσία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε.

Οι έλληνες ομιλητές
Για την οραματική ηγεσία και τις ηγετικές ικανότητες που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθούν τολμηροί και απαιτητικοί στόχοι στο ιδιαιτέρως απαιτητικό, διεθνοποιημένο περιβάλλον του σήμερα μίλησαν η Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Ιωάννα Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Κρι Κρι, Παναγιώτης Τσινάβος, η εντεταλμένη σύμβουλος του Ομίλου Καλλιμάνη, Ντίνα Καλλιμάνη, ο Πρόεδρος της Olympia Electronics, Δημήτρης Λακασάς, ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Taxibeat, Νίκος Δρανδάκης και ο ιδρυτής της XPlain, Στέφανος Καράγκος.

Θετική ψυχολογία και ψυχικό σθένος
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα θετικής ψυχολογίας και στη σημασία της ακούραστης προσπάθειας και του ψυχικού σθένους στη διαχείριση αρνητικών καταστάσεων. Ο Jim Lawless, ένας από τους πιο δημοφιλείς ομιλητές στην Ευρώπη, παρουσίασε τις δέκα θεωρίες που αναλύει στο βιβλίο του «Taming Tigers» και πως πέτυχε, σε δώδεκα μήνες, να μετατραπεί από αγύμναστος, υπέρβαρος καπνιστής σε έναν πρώτης γραμμής, πιστοποιημένο ιππηλάτη (jockey). «Η τίγρη που έχουμε μέσα μας είναι αυτή που μας σταματά να κάνουμε αυτό που θέλουμε, να προχωρήσουμε μπροστά και να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις», σημείωσε. Παρότρυνε τους σύνεδρους να γίνουν αρχιτέκτονες των ονείρων τους, να δρουν με τόλμη, να μην διστάζουν να ξαναγράψουν τους κανόνες που ορίζουν τη ζωή τους, να κατανοούν και να ελέγχουν τον χρόνο τους: «Εμείς γράφουμε την ιστορία της ζωής μας. Εμείς κρατάμε το μολύβι… Μην τα παρατάτε ποτέ, όλα είναι στο μυαλό», κατέληξε.


Τη σημασία του μαχητικού πνεύματος και του ψυχικού σθένους να μετατρέπει κανείς τις αντιξοότητες σε δύναμη δημιουργίας ανέδειξαν η Σοφία Κολοτούρου, συγγραφέας και ακτιβίστρια σε θέματα μεταγλωσσικής κώφωσης, και ο Γιώργος Μαυρωτάς, επίκουρος καθηγητής στο Ε.Μ.Π. και πρώην αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Πόλο. Από την πλευρά του, ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής Νίκος Σιδέρης μίλησε για τη δύναμη της ελπίδας υπογραμμίζοντας πως ο τρόπος που μιλάμε για την κρίση δείχνει πως την αντιλαμβανόμαστε, ορίζοντας έτσι και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Νικήτας Κωνσταντέλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η ηγετική ομάδας μιας εταιρείας στο σημερινό, νέο παρόν: «Πρέπει να είναι άνθρωποι όχι μόνο με άριστη κατάρτιση αλλά και “ψημένοι στην αγορά”, δημιουργικοί, και κυρίως με αίσθηση του τι πρέπει να γίνει κάθε φορά για να μην πέσει το πλοίο στα βράχια. Όταν οι αγορές συρρικνώνονται στη στασιμότητα, δεν αρκεί η καλή διοίκηση. Χρειάζεται να βρούμε άλλα “κενά των αγορών”, νέες αγορές, νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Πάνω από όλα όμως χρειάζεται ηγεσία που να εμπνέει τους εργαζόμενους να μοχθήσουν στα δύσκολα. Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο καθηγητής Χαρίδημος Τσούκας, ενώ τις εργασίες του έκλεισε ο σύμβουλος διοίκησης της ΕΑΣΕ, Γιάννης Αναστασόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Χρειάζεται να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη, να κάνουμε αυτοκριτική και να προσπαθήσουμε να απαγκιστρωθούμε από τα βαρίδια του παρελθόντος μας. Γιατί μόνο όταν απαλλάσσεσαι από το παλαιό έχεις χώρο για το καινούργιο. Η κρίση μας έδωσε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πολλές λάθος πρακτικές. Να καταλάβουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Και σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, το να σταθεί κανείς ακίνητος είναι σαν να πηγαίνει πίσω».

Είπαν…

Νικήτας Κωνσταντέλλος: «Η Ελλάδα πρέπει να μετατρέψει τη σταθεροποίηση της στασιμότητας σε αναπτυξιακή πορεία. Γιατί άλλο το τέλος της πτώσης κι άλλο το πώς εξασφαλίζεις μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ιωάννα Παπαδοπούλου: «Στην εταιρεία δουλεύουν 2.000 άτομα και είναι όλοι καλύτεροι από εμένα. Ο ηγέτης πρέπει να ξέρει που φτάνει και να προσλαμβάνει, να συνεργάζεται, να συζητά και να ενημερώνεται από ανθρώπους καλύτερους από αυτόν».

Παναγιώτης Τσινάβος:
«Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι είναι ο αυξανόμενος διεθνής ανταγωνισμός με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να συρρικνώνεται. Μόνη διέξοδος για όλους μας είναι οι αγορές του εξωτερικού».

Ντίνα Καλλιμάνη: «Ο ηγέτης πρέπει να βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, να αγωνίζεται και να εμπνέει τους συνεργάτες του δια του παραδείγματός του, όχι μόνο στην επαγγελματική, αλλά και στην προσωπική του ζωή».

Liz Wiseman: «Το πιο σημαντικό σήμερα δεν είναι τι γνωρίζεις εσύ, αλλά τι πρόσβαση έχεις και πώς χρησιμοποιείς ό,τι γνωρίζουν οι άλλοι».

Δημήτρης Λακασάς: «Εντοπίστε niche markets, εμβαθύνετε σε αυτές και προχωρήστε σε διεύρυνση στο πεδίο των αγορών».

Νίκος Δρανδάκης: «Χρειάζεσαι στην εταιρεία σου ανθρώπους με πολύ ισχυρή προσωπικότητα και ισχυρή άποψη, ιδανικά κάποιους που να έχουν συμμετάσχει σε παρόμοια πρότζεκτ στο παρελθόν και μπορούν να σε συμβουλέψουν στη λήψη δύσκολων αποφάσεων».

Στέφανος Καράγκος: «Είναι σημαντικό αν θέλεις να πετύχεις σήμερα να βρεις τη διαφοροποίησή σου και να γίνεις μια κατηγορία από μόνος σου».

Γιώργος Μαυρωτάς: «Υπάρχει η δικτατορία της επιτυχίας. Οι επιτυχίες, όμως, φτιάχνονται από τις αποτυχίες. Και δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει μόνο επιτυχίες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα μάθουμε από τις αποτυχίες μας».