Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου οι ομιλητές συζήτησαν στρατηγικές ανάπτυξης και καινοτομίας που μπορούν να οδηγήσουν μια εταιρεία στην επιτυχία, επεσήμαναν ότι ο ηγέτης θα πρέπει να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα για τους εργαζόμενους, να αποδέχεται τους φόβους και τις ανασφάλειές τους και να τις μετατρέπει σε πείσμα, θάρρος και θέληση. Επίσης, παρουσιάστηκαν επιτυχημένα case studies επιχειρήσεων που έκαναν εφικτό το ανέφικτο. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε θέματα θετικής ψυχολογίας και στη σημασία της ακούραστης προσπάθειας και του ψυχικού σθένους στη διαχείριση αρνητικών καταστάσεων.

Κλειδί η καλή επικοινωνία
Ο Armando Zagalo de Lima, Πρόεδρος της Xerox Technology, μίλησε για το turnaround της Xerox στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η εταιρεία όχι μόνο απομακρύνθηκε από το κατώφλι της κατάρρευσης, αλλά κατάφερε να αναδειχθεί σε μία από τις πλέον επικερδείς και καινοτόμες επιχειρήσεις τεχνολογίας και υπηρεσιών παγκοσμίως.

Κλειδί για την ανάκαμψη ήταν η αποτελεσματική επικοινωνία προς τους εργαζόμενους, τους πελάτες και τους μετόχους, η οποία κινήθηκε σε τρεις άξονες:
α) όσο το δυνατό μεγαλύτερη διαφάνεια,
β) συνεπή και αξιόπιστα μηνύματα,
γ) άρση των ανησυχιών των μετόχων.

«Στην κρίση πρέπει να δρας γρήγορα, αποφασιστικά και να κάνεις τις σωστές επιλογές χωρίς να διστάζεις», σημείωσε ο Α. de Lima. Η Δρ. Monica Worline από την πλευρά της, οργανωσιακή ψυχολόγος και Πρόεδρος της Vervago, κάλεσε τα ανώτατα στελέχη να ενεργοποιήσουν την περιέργεια, να εμπνεύσουν θάρρος και τόλμη στους συνεργάτες τους, να καλλιεργήσουν τη συμπόνια και να ενισχύουν την ελπίδα και την αποφασιστικότητα γιορτάζοντας τις μικρές νίκες.

«Αν θέλουν να επιτύχουν το ανέφικτο, οι ηγέτες πρέπει να εμψυχώνουν τους ανθρώπους και να φροντίζουν να διατηρούν τη θετική ενέργεια στον οργανισμό, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις που αναπτύσσουν», τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η τόλμη και η επιμονή μπορούν να οδηγήσουν στην αποτελεσματική υλοποίηση ακόμα και φαινομενικά ανέφικτων στόχων.

Η Ελλάδα χρειάζεται τους CEOs
«Η Ελλάδα χρειάζεται τους CEOs. Σε τελική ανάλυση, αυτοί που ανοικοδομούν και δίνουν ζωή σε μια χώρα είναι οι επιχειρηματίες και τα στελέχη των επιχειρήσεων», τόνισε ο Andrew Liveris, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της The Dow Chemical Company, εμπνευστής και συνιδριτής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative) και μία από τις πιο ισχυρές επιχειρηματικές προσωπικότητες στον κόσμο.

Ο Α. Liveris κάλεσε τους CEOs:
α) να αναλάβουν δράση προκειμένου η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να αξιοποιήσει τους πλούσιους πόρους της,
β) να δημιουργήσουν συμμαχίες μεταξύ επιχειρήσεων, κυβέρνησης και κοινωνίας,
και γ) να δώσουν όραμα και να επενδύσουν στην εκπαίδευση των νέων γενεών.

«Υποδείξτε στην κυβέρνηση πώς θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα σταματήσει τη διαρροή μυαλών προς το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πλαστικά Κρήτης Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Globo Κωστής Παπαδημητρακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bic-Βιολέξ Δημήτρης Πισιμίσης παρουσίασαν success stories και μίλησαν για τις επιλογές που άλλαξαν τη ζωή και την πορεία των επιχειρήσεών τους.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Jean-Jacques Lesueur και ο Διευθύνων Σύμβουλος & Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» Γιάννης Τροχόπουλος παρουσίασαν πρωτοποριακά εγχειρήματα και μίλησαν για το πώς το όραμα και το πάθος συμβάλλουν στην επιτυχή υλοποίηση τολμηρών και απαιτητικών στόχων.

Ο Pete Cohen, συγγραφέας, σύμβουλος αθλητών και παρουσιαστής τηλεοπτικών προγραμμάτων στη Μ. Βρετανία, επιχείρησε με την ομιλία του να εμπνεύσει τους σύνεδρους. Τους προέτρεψε να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις αναστολές τους, να αντιμετωπίσουν όσα τους τρομάζουν και να υπερβούν τα αρνητικά συναισθήματα, εάν θέλουν να επιτύχουν το ανέφικτο. «Οι αρνητικές σκέψεις είναι σαν να έχουμε μέσα στο μυαλό μας μια πάπια που μιλά διαρκώς.

Πρέπει να κάνουμε την πάπια να σωπάσει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προκειμένου να κατακτήσουμε την ευτυχία και να την κάνουμε κύριο συστατικό της ζωής μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που συνδιαλεγόμαστε με τον εαυτό μας και να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με θετικό πνεύμα και φαντασία, δίχως να χάνουμε το θάρρος μας».

Για τον ρόλο των θετικών συναισθημάτων στη διαχείριση αρνητικών καταστάσεων μίλησε ο Αναστάσιος Σταλίκας, καθηγητής ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ ο Σπύρος Γιαννιώτης, ολυμπιονίκης κολύμβησης και ο Δημήτρης Κοντοπίδης, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας για την Ινώδη Κυστική Νόσο, μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες για το πώς το μαχητικό πνεύμα και η ορμή για ζωή οδηγεί στην επίτευξη του ανέφικτου.