Τακτικές επιβίωσης ή στρατηγικές ανάπτυξης;

Η κρίση φέρνει τον σύγχρονο ηγέτη αντιμέτωπο με σημαντικά διλήμματα. Πολλές φορές καλείται να συμβιβάσει διαφορετικά συμφέροντα, να αμβλύνει αντιθέσεις στο εσωτερικό της επιχείρησής του ή να εξυπηρετήσει δύο φαινομενικά αντίθετους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η διασφάλιση της επιβίωσης της επιχείρησης ή η μελλοντική ανάπτυξή της.

Τα διλήμματα αυτά μπορούν να εγκλωβίσουν τον ηγέτη σε άγονους και επιζήμιους τρόπους σκέψης και να τον οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις. Το ζητούμενο δεν είναι να επιλέξει κανείς το ένα ή το άλλο μονοπάτι, να εγκλωβιστεί δηλαδή σε μια κοντόφθαλμη λογική, αλλά να συγκεράσει οπτικές γωνίες και να θέσει διαφορετικούς στόχους δημιουργώντας συνέργειες.

Πώς μπορεί μια εταιρεία να δράσει σε περιβάλλον ύφεσης, χωρίς όμως να θυσιάσει τη μελλοντική ανάπτυξή της; Πώς μπορεί να δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρησιακό περιβάλλον που θα ευνοεί την αποφασιστικότητα, τη στρατηγική σκέψη και την έμφαση στα αποτελέσματα; Ποιος είναι ο ρόλος του ηγέτη στη διαδικασία υλοποίησης της στρατηγικής; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το 23ο Συνέδριο της Εταιρείας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), την ετήσια συνάντηση διαλόγου και ενημέρωσης του ανώτατου Μάνατζμεντ της χώρας.

Καταξιωμένοι μάνατζερ και οικονομολόγοι, διακεκριμένοι στοχαστές και πανεπιστημιακοί, ειδικοί σε θέματα Μάνατζμεντ και Ηγεσίας, πολιτικοί και επιχειρηματικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο θα αναλύσουν εις βάθος επίκαιρα θέματα που αφορούν στη βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης σε περίοδο ύφεσης και θα αναδείξουν τις στρατηγικές κινήσεις που πρέπει να κάνει μια επιχείρηση προκειμένου να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιβίωσης και ευημερίας.

Ο Δρ Inder Sidhu, Senior Vice President of Strategy and Planning for Worldwide Operations της CISCO, είναι ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος να μιλήσει για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα πιεστικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικοί ηγέτες. Συγγραφέας του γνωστού βιβλίου «Doing Both», υποστηρίζει ότι ο ηγέτης δεν θα πρέπει να σκέφτεται με διλημματικούς όρους και να επιλέγει έναν στρατηγικό στόχο εγκαταλείποντας έναν άλλο.

Πολύ συχνά, μια εταιρεία μπορεί πράγματι να «κάνει και τα δύο», δηλαδή να υπηρετήσει δύο φαινομενικά αντικρουόμενους στόχους. Με πολυετή εμπειρία στο τιμόνι μιας από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες της διαδικτυακής οικονομίας παγκοσμίως, ο Inder Sidhu θα συζητήσει πώς δημιουργείται μια κουλτούρα υπέρβασης διλημμάτων και αναζήτησης συνθετικών απαντήσεων και θα δείξει πώς μια επιχείρηση μπορεί να διακρίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη πριν από τους ανταγωνιστές της.

Ο Goran Persson, Υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια Πρωθυπουργός της Σουηδίας (1996-2006), χειρίστηκε με τεράστια επιτυχία τη μεγάλη οικονομική κρίση (ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα), που αντιμετώπισε η χώρα, βάζοντάς τη σε τροχιά ανάπτυξης και εφαρμόζοντας μια σειρά από καινοτόμες δομικές μεταρρυθμίσεις. Υπό την ηγεσία του, ο προϋπολογισμός της χώρας έγινε, μετά από πολλά χρόνια, ξανά πλεονασματικός, ο ρυθμός αύξησης του σουηδικού ΑΕΠ ξεπέρασε κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η ανεργία μειώθηκε σημαντικά.

Πώς τα κατάφερε; Ποιες αντιδράσεις αντιμετώπισε; Εφαρμόζονται όσα έκανε, εδώ, στον Νότο; Με την οξύνοια και την ευγλωττία που τον χαρακτηρίζει, o Goran Persson θα αναλύσει τις αντικρουόμενες προτεραιότητες που κλήθηκε να συμβιβάσει, θα περιγράψει πώς αντιμετώπισε την ύφεση ο ιδιωτικός τομέας και θα συζητήσει πώς ένας ηγέτης μπορεί να μεταφράζει τη στρατηγική σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Τους δύο κεντρικούς ομιλητές του συνεδρίου θα πλαισιώσουν καταξιωμένοι έλληνες μάνατζερ και οικονομολόγοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα case studies και θα χαρτογραφήσουν την «άγνωστη γη» της πρωτοφανούς ύφεσης στην Ελλάδα. Ο Ευτύχης Βασιλάκης, Αντιπρόεδρος της AEGEAN AIRLINES, o Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και ο Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, θα αναδείξουν τρόπους με τους οποίους ένας ηγέτης μπορεί όχι μόνο να αποφύγει σπασμωδικές αντιδράσεις ή κινήσεις πανικού, αλλά και να δώσει προοπτική στην επιχείρησή του.

Ο Αρίστος Δοξιάδης, Οικονομολόγος, ο Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης, Καθηγητής στο London Business School, και ο Αριστείδης Μπελλές, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΗΡΕΥΣ, θα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν νοοτροπίες, συμπεριφορές και πολιτικές σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα συζητήσουν πώς μπορεί να ανασχεδιασθεί το κράτος σε συνθήκες κρίσης.


Ένα διαφορετικό παράθυρο στη ζωή – Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, οι σύνεδροι και οι σύντροφοί τους θα ανοίξουν ένα διαφορετικό παράθυρο στη ζωή. Θα ακούσουν προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που κατάφεραν να μετατρέψουν δύσκολες καταστάσεις σε μια νέα αρχή και θα συζητήσουν πώς μπορούν οι αντιξοότητες  να καταστούν εναύσματα αυτοδημιουργίας. Κεντρικοί ομιλητές την ημέρα αυτή θα είναι ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο π. Φιλόθεος Φάρος. Ο πρώτος ήταν επικεφαλής της πρώτης ελληνικής αποστολής που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ.

Με περισσότερα από είκοσι χρόνια δράσης στο βουνό, θα αναφερθεί διεξοδικά στα μαθήματα που συνήγαγε από αυτή την εμπειρία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ηγεσία και την οργάνωση. Ο δεύτερος, διαθέτοντας σημαντική ψυχοθεραπευτική εμπειρία στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, θα αναδείξει τρόπους με τους οποίους ένας άνθρωπος μπορεί να μετατρέψει τις εμπειρίες κρίσης σε έναυσμα για ένα ταξίδι ανακάλυψης του εαυτού του εκ νέου.

Το Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας…
• Συνεχίζει για 3η χρονιά τη διευρυμένη διήμερη δομή εργασιών.
• Φιλοξενεί ομιλητές διεθνούς φήμης και διακεκριμένους έλληνες μάνατζερ.
• Μένει συνεπές στην προσπάθεια ενίσχυσης της θετικής ψυχολογίας στην εργασία και τον ιδιωτικό βίο και προσκαλεί και φέτος δωρεάν τους/τις συντρόφους των συνέδρων στις εργασίες της 2ης ημέρας.
• Εξασφαλίζει προνομιακές τιμές για τους συνέδρους σ’ ένα από τα ωραιότερα resort ξενοδοχεία, το Grand Resort Lagonissi.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΕΑΣΕ, www.ease.gr.

Χρυσός Χορηγός: L.P. ELLINAS Real Estate Consultants & Valuers
Χορηγοί: ADECCO H.R., ALTER EGO, BMW HELLAS, EDENRED, XEROX HELLAS
Yποστηρικτές: CHARTIS, CISCO, DIAGEO HELLAS, ICAP GROUP, IKEA, ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS
Χορηγός Ταχυδρομικών Υπηρεσιών: ΕΛΤΑ
Χορηγός Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού: VISION TECH
Χορηγοί Επικοινωνίας: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, BOUSSIAS, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ MARKETING MANAGEMENT
Χορηγός Διαδικτυακής Επικοινωνίας: NAFTEMPORIKI.GR