Αυτά και διάφορα άλλα συζητάγαμε την παραμονή των Χριστουγέννων με έναν καλό φίλο που μόλις είχε επιστρέψει από το Τόκιο (μπορείτε να τον πετύχετε και online στο blog Hardcore Zen στη διεύθυνση www.punkzen.gr) Δεν είναι κάτι που το αναφέρω συχνά, επειδή δεν είναι κάτι που αφορά και σε πολλούς, όμως το Ζεν είναι ένα θέμα με το οποίο έχω διασταυρωθεί πολλές φορές την τελευταία δεκαετία και αποτελεί ένα μόνιμο σημείο επιστροφής και αναφοράς, ειδικά όταν τα πράγματα δεν πάνε απολύτως καλά.

Τέλος πάντων, με αφορμή ένα πολύ καλό βιβλίο που μετέφρασε ο συγκεκριμένος φίλος (το «Πανκ Ζεν» – θα το βρείτε κι αυτό στο blog του) αλλά και τη συνολική του εμπειρία από την Ιαπωνία -γενικά πάει κι έρχεται πολύ τακτικά εκεί- είχαμε μια πολύ καλή κουβέντα, από την οποία μου έμεινε η εξής ατάκα: Τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μεγάλες λύσεις αλλά με μικρές -μ’ άλλα λόγια, ακόμα και ένα μεγάλο πρόβλημα (όπως η τρέχουσα κρίση), λύνεται πρώτα σε προσωπικό επίπεδο. Για την ακρίβεια, λύνεται μόνο σε προσωπικό επίπεδο.

Και πράγματι βγάζει νόημα μια τέτοια άποψη, αρκεί να καταφέρεις να ξεπεράσεις την αρχική έκπληξη που προκαλεί. Ναι, αυτήν τη στιγμή είμαστε όλοι αντιμέτωποι με μια κατάσταση πολύ μεγάλη και πολύ δυσάρεστη. Όμως η κατάσταση αυτή αποτελείται από πολλές μικρές καταστάσεις -κάτι σαν τα pixel που αποτελούν μια εικόνα- και αυτές δεν είναι πάντα και όλες δυσάρεστες. Και ακόμα και αυτές που είναι, μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή είναι αρκετά μικρές και αρκετά στο χέρι μας.

Προφανώς κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτόν τον καιρό είναι πολύ μεγάλα και οι αποφάσεις που σχετίζονται με την επίλυσή τους λαμβάνονται, εν πολλοίς, ερήμην μας. Όμως η δική μας στάση απέναντι στα πράγματα, προσδιορίζει πολύ αφενός το πώς θα μας επηρεάσουν οι αποφάσεις αυτές και  αφετέρου το πόσο θα χάσουμε μια σειρά από άλλα, ευχάριστα πράγματα ανησυχώντας για τα δυσάρεστα.  Σε τελική ανάλυση, ξεκινάει μια καινούργια χρονιά στην οποία έχουμε το περιθώριο να κάνουμε πολλά  -το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας σ’ αυτό που συμβαίνει μπροστά μας αυτήν ακριβώς τη στιγμή.