Πόσο «αβανταδόρικη» είναι η ετικέτα Made in Greece για τα ελληνικά προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού; Ποιες προκλήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μάρκες και με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει το marketing;

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν στο επίκεντρο του συμποσίου με τίτλο «Ο Στρατηγικός Ρόλος του Μάρκετινγκ στο Made in Greece», το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ) με αφορμή τα 20 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η διοργάνωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

Τις εργασίες του συμποσίου συντόνισε ο Προκόπης Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γενικός Γραμματέας της ΕΛΑΜ, ο οποίος στην εισαγωγή του στάθηκε στις προσπάθειες της Ακαδημίας να «υποστηρίξει την επιστήμη του marketing και να δημιουργήσει μια οικογένεια marketing στην Ελλάδα, μιας και στη χώρα μας κάποια πράγματα δεν είναι αυτονόητα».

Σε δύο συζητήσεις πάνελ, ακαδημαϊκοί και ανώτατα στελέχη από B2C και B2B επιχειρήσεις που έχουν διακριθεί στον θεσμό των βραβείων Made in Greece ανέλυσαν επιτυχημένες στρατηγικές εξωστρέφειας, καινοτομίας και branding και μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους για την ανάπτυξη σε ξένες αγορές. Ως keynote speaker συμμετείχε ο Peter Economides, Brand Strategist, ενώ ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, Διονύσιος Νικολάου, παρουσίασε αποτελέσματα από την έρευνα «Εξωστρέφεια: Η μόνη διέξοδος από την κρίση».

«Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ MARKETING ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ»
Ως σημαντική παράμετρο της ελληνικής κρίσης εντόπισε ο Γεώργιος Αυλωνίτης, Ομότιμος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος της ΕΛΑΜ την άγνοια του marketing σε micro και macro επίπεδο. Χαρακτηρίζοντας αδιανόητο το γεγονός ότι είμαστε ίσως η μοναδική χώρα της Δύσης που διαθέτει ένα μόνο πανεπιστημιακό τμήμα marketing, έστρεψε την προσοχή στην υποτίμηση που υφίσταται στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής το marketing, μια παρεξηγημένη επιστήμη, η οποία λανθασμένα ταυτίζεται με τις φαύλες τακτικές των επιχειρήσεων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η κοινωνική του διάσταση μας διαφεύγει συχνά, ενώ όλες οι λύσεις στην κρίση, η εξωστρέφεια, η καινοτομία, το branding, άπτονται του πεδίου και δεν προχωρούν χωρίς την τεχνογνωσία του. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στην ανάγκη να καταστεί η ΕΛΑΜ φορέας πιστοποίησης για τους επαγγελματίες του χώρου, με γνώμονα την αναβάθμισή του.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ «MADE IN GREECE»
Την αξία που έχει το brand «Made in Greece» σε ολόκληρο τον κόσμο ανέδειξε ο Peter Economides, εξηγώντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, παρά την αρνητική τους χροιά, αύξησαν το awareness και το ενδιαφέρον για τη χώρα. Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, η μεγαλύτερη πρόκληση για τα brands είναι να ανακαλύψουν πού κρύβονται οι σημαντικότερες ευκαιρίες marketing και να τις αξιοποιήσουν.

Σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης το disruption είναι πιθανότερο να προέλθει από εταιρείες εκτός του industry, ο Peter Economides συμβούλεψε τους marketers να ξεφύγουν από το πλαίσιο του mainstream και να ενταχθούν στην ομάδα των innovators, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σε αυτή τους την προσπάθεια, είναι ωστόσο πιθανό να συναντήσουν αντιστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με την ίδια την κουλτούρα των επιχειρήσεων, η οποία πρέπει να ενσωματώσει στο DNA της την καινοτομία.

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΤΕ WOW POINTS»
Για μια αποτελεσματική στρατηγική marketing και εκτός συνόρων, στοιχείο-κλειδί για τον Peter Economides είναι η συστηματική δημιουργία εξαιρετικών εμπειριών για το κοινό, με την πελατοκεντρική φιλοσοφία να μετατρέπεται στον κεντρικό άξονα ολόκληρης της εταιρείας. Τη στιγμή που τα social media ανατρέπουν τους παραδοσιακούς όρους επικοινωνίας, οι μάρκες καλούνται να κάνουν πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι θέλουν να μιλούν, δημιουργώντας τους έντονα συναισθήματα. Προτρέποντας τις επιχειρήσεις κάθε βεληνεκούς να υιοθετήσουν τον τρόπο σκέψης μιας start-up, έφερε στο προσκήνιο τον κρίσιμο ρόλο του CEO, o οποίος θα πρέπει να μετονομαστεί σε CMO, δηλαδή, Chief Meaning Officer, ως υπεύθυνος να ορίζει το νόημα σε κάθε τι που κάνει η εταιρεία.

«MARKETING ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ»
Αυτό υποστήριξε ο Διονύσιος Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις, παρουσιάζοντας την έρευνα με θέμα «Εξωστρέφεια: H μόνη διέξοδος από την κρίση». Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα που οδήγησε τη χώρα στην κρίση είναι το παραγωγικό της μοντέλο, στηρίζοντας την ανάπτυξη στην κατανάλωση. Επομένως, στην κορυφή των προτεραιοτήτων πρέπει να τεθεί το αίτημα για παραγωγική ανασυγκρότηση, με άξονες την καινοτομία και την εξωστρέφεια, με συντονισμένες προσπάθειες, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της διαΝΕΟσις, το δημόσιο χρέος, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η πολυνομία και κακονομία, αλλά και ο πολιτικός κίνδυνος που συνεπάγεται η κρίση κατονομάζονται ως τα σημαντικότερα εμπόδια για τη διαμόρφωση ενός υγιούς εξωστρεφούς χαρακτήρα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Από την πλευρά τους, τα brands θα πρέπει να λάβουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με τον γεωγραφικό προσανατολισμό της εξαγωγικής τους δράσης, καθώς αυτή τη στιγμή στην πλειονότητά τους απευθύνονται σε χώρες με χαμηλό εισόδημα και κυρίως προς την Τουρκία.

ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ
Σε αυτό το πλαίσιο, 1 στις 3 εταιρείες καταφεύγει στη μείωση τιμής, δημιουργώντας σειρά προβληματισμών. Σύμφωνα με τα πορίσματα της μελέτης, αν και το 50% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι διαθέτει καινοτόμο προϊόν, μόνο το 10% δήλωσε ότι το προϊόν του είναι διαφοροποιημένο, ενώ 1 στους 2 υποστήριξε ότι οι ανταγωνιστές διαθέτουν χαμηλότερες τιμές. Το 44% υποστήριξε ότι θέτει ως στόχους τη διεύρυνση, τόσο γεωγραφικά, όσο και ως προς την γκάμα των προϊόντων που εξάγει, λίγη σημασία φαίνεται ωστόσο να δίνεται στους τρόπους με τους οποίους μπορεί το πλάνο του να είναι αποτελεσματικό. Μόλις το 17% των εταιρειών σκέφτεται να επενδύσει στη διαφοροποίηση και μόνο το 9% σε εξειδικευμένο στις εξαγωγές προσωπικό.

Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΩΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ΟΧΙ ΩΣ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Τους πυλώνες που κράτησαν το εταιρικό οικοδόμημα αρραγές, οδηγώντας μάλιστα σε ανάπτυξη, εξέθεσαν, στη συζήτηση πάνελ με συντονιστή τον Γεώργιο Αυλωνίτη, εκπρόσωποι βραβευμένων B2B εταιρειών. Ο Ευάγγελος Γκιζελής, Διευθύνων Σύμβουλος της Σταμάτης Γκιζελής ΑΕ, ο Νικόλαος Μαρίου, Γενικός Διευθυντής της Σιδενόρ Βιομηχανική Χάλυβα ΑΕ, η Λευκή Προύντζου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της A. Χατζόπουλος ΑΕ, και ο Γιάννης Ριζόπουλος, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος της Interplast ΑΕ, συνομίλησαν με τον Αθανάσιο Κουρεμένο, Καθηγητή Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Αντιπρόεδρο της ΕΛΑΜ και τον Μάρκο Τσόγκα, Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Μάρκετινγκ και Μέλος ΔΣ της ΕΛΑΜ.

Όπως αναδείχθηκε στη συζήτηση, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαμορφώνουν τη στρατηγική εξωστρέφειας ως αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυξιακής πολιτικής τους και όχι να την αντιμετωπίζουν ως μεμονωμένη απάντηση στην εκάστοτε κρίση. Οι επιτυχημένες εταιρείες είχαν ήδη ανεπτυγμένη διασυνοριακή δραστηριότητα και πριν το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, στη διάρκεια της οποίας είχαν μάλιστα την ευκαιρία να την ενισχύσουν. Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον και με δεδομένη την περιορισμένη συνδρομή του ελληνικού κράτους, όπως υποστήριξαν τα στελέχη, η καινοτομία, τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όσο και marketing κρίνεται ζωτικής σημασίας, ενώ η ανάγκη για benchmarking και συστηματική παρακολούθηση των διεθνών leaders μπορεί να συνεισφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

«Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ, ΟΧΙ SPRINT»
Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Προκόπης Θεοδωρίδης, συντονίζοντας το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ανώτατα στελέχη βραβευμένων B2C επιχειρήσεων: ο Τζώρτζης Κανακάρης, Γενικός Διευθυντής της Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης ΑΕ, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ, ο Μάριος Παπαθανασίου, Εμπορικός Διευθυντής της Γιώτης ΑΕ, η Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αττική Μελισσοκομική Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ και ο Αθανάσιος Σκορδάς, Πρόεδρος της Ιχθυοτροφεία Σελόντα ΑΕΓΕ.

Στη συζήτηση που είχαν με τον Γεώργιο Μπάλτα, Kαθηγητή, Διευθυντή Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος ΔΣ της ΕΛΑΜ, τόνισαν ότι το «Made in Greece» αποτελεί μεγάλη σφραγίδα, έχει «χτιστεί» ωστόσο από επώνυμες εταιρείες. Εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την απουσία του κρατικού μηχανισμού, τα προσκόμματα που συχνά αυτός δημιουργεί, αλλά και την έλλειψη συνέπειας της προβολής της εικόνας στο εξωτερικό, όρισαν ως επιτακτική την ανάγκη για rebranding του «εθνικού προϊόντος», καθώς και τη σημασία αναζήτησης πελατών στο εξωτερικό και εκτός των κοινοτήτων των ομογενών.