Η ΕΡΤ παραβιάζει το νόμο 1730/87;
Πριν από μερικές εβδομάδες η κυριακάτικη εφημερίδα «Εβδόμη» έφερε στη δημοσιότητα δύο έγγραφα της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, που εστάλησαν στις 23/11/87 και στις 8/12/87 στον κ. Α. Κακλαμάνη. Σύμφωνα με τις επιστολές αυτές η ΕΡΤ Α.Ε. συστηματικά παραβιάζει το άρθρο 3 παρ.7 του νόμου 1730/87 που ορίζει ότι ο χρόνος που διατίθεται για την εκπομπή διαφημίσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8% του ημερήσιου τηλεοπτικού χρόνου και τα 10 λεπτά ανά ώρα προγράμματος.

Επιπλέον, η ΕΙΗΕΑ κατήγγειλε υπερβάσεις, όπου γίνεται σαφές ότι οφείλονται στη μονοπωλιακή θέση της ΕΡΤ  και είναι απίθανο να εξαφανιστούν εντελώς όσο δεν υπάρχει «αντίπαλο δέος», όπως αυτό που αποτελούν οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί για τα κρατικά μας ραδιοφωνικά κανάλια.

Νέα εφημερίδα από τον R. Maxwell
Σε έναν περίπου χρόνο ο Robert Maxwell θα αρχίσει την έκδοση μιας νέας πανευρωπαϊκής εφημερίδας. Πρόκειται για την European Daily που θα γράφεται στα αγγλικά και θα τυπώνεται στο Παρίσι. Η εφημερίδα θα εμφανιστεί πιθανότατα σε σχήμα tabloid και θα έχει σαν στόχο το ευρύτερο κοινό. Θα θυμίζει σ’ αυτό όπως και στη χρήση του χρώματος, την USA Today. Το τιράζ που θα είναι καταρχήν 200.000 φύλλα και θα διανέμεται τόσο στη Δυτική, όσο και στην Ανατολική Ευρώπη. Για την ακρίβεια προγραμματίζεται ότι σε κάθε τεύχος θα υπάρχουν και μερικές σελίδες αποκλειστικά αφιερωμένες στην Ανατολική Ευρώπη.

Τηλεόραση και μικροηλεκτρονική
Με μια χούφτα καινούργιων μικροτσίπς γίνεται πραγματικότητα: σύντομα θα βγουν στην αγορά τηλεοπτικές συσκευές με εικόνα χωρίς κανένα απολύτως τρεμούλιασμα και με τη δυνατότητα να κρατούμε μια σκηνή σαν «σταθερή εικόνα» και εκτός αυτού σε λίγο με περαιτέρω παραλλαγές όπως «πολλαπλή εικόνα» (π.χ. για να μην χάνουμε την έναρξη μιας εκπομπής ενός άλλου προγράμματος) ή ακόμα για την μεγέθυνση κομματιών πάνω στην τηλεοπτική εικόνα.

Ακόμα και το «σύριγμα της εικόνας» -δηλαδή οι μαύρες ή λευκές κουκίδες στην εικόνα λόγω κακής λήψεως ή σε περιπτώσεις παλιών φιλμ- θα εξαφανίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά. Έτσι, χάρη στις προόδους της μικροηλεκτρονικής, μπορεί να πραγματοποιηθεί το ψηφιακό σύστημα σε ολόκληρο το φάσμα της επεξεργασίας και σύστασης της εικόνας. Κάθε τηλεοπτική εικόνα, θα παρουσιάζεται σε 2,4 εκατομμύρια πληροφοριακές μονάδες και θα αποθηκεύεται σε τσιπς.

Έτσι, θα μπορεί κανείς να διπλασιάσει τον μέχρι σήμερα αριθμό των 50 αλλαγών εικόνας ανά δευτερόλεπτο: η εικόνα παρουσιάζεται χωρίς κανένα απολύτως τρεμούλιασμα. Αυτό απαιτεί ακριβώς τρία δισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο – περισσότερα από ότι κατορθώνουν οι κανονικοί υπολογιστές μεγάλης αποδοτικότητας. Το σύστημα αυτό, της ψηφιακής τηλεόρασης, το ανέπτυξε η εταιρεία Siemens, με έδρα στο Μόναχο.

Ο Νίκος Μαλατράς στη Γνώμη/FCB
Ένα ακόμη έμπειρο στέλεχος προστέθηκε στο δυναμικό του τμήματος Μέσων της Γνώμης/FCB. Είναι ο Νίκος Μαλατράς που ανέλαβε καθήκοντα Media Planner εδώ και λίγο καιρό. Στο παρελθόν έχει εργασθεί σε παρόμοιες θέσεις σε τρεις διαφημιστικές εταιρείες και έχει εμπειρία στη Διαφήμιση 10 περίπου ετών.