Για την Novartis Hellas, η Εταιρική Υπευθυνότητα αναπτύσσεται σε δύο βασικούς πυλώνες που συνάδουν με αντίστοιχους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η αφορμή για μια συζήτηση γύρω από τις πρακτικές CSR της εταιρείας, ήρθε με την πρόσφατη χρυσή διάκρισή της στα CR Index Awards.

Στη Novartis Hellas αποδίδουμε πρωταρχική σημασία στην επιστροφή αξίας στην κοινωνία μέσα από τα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης που υλοποιούμε και στα οποία συμμετέχουμε ενεργά όλοι οι εργαζόμενοι», μας λέει η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας του Ομίλου Novartis στην Ελλάδα, μιλώντας για τη σημασία της πρόσφατης, χρυσής διάκρισης της εταιρείας στα φετινά CR Index Awards. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η Φωτεινή Μπαμπανάρα αναλύει τη στρατηγική ΕΚΕ της εταιρείας και τις πρακτικές που ακολουθεί σε συγκεκριμένους τομείς.

MW: Η Novartis Hellas απέσπασε Gold διάκριση στα φετινά CR Index Awards. Τι αντιπροσωπεύει για εσάς η διάκριση αυτή;

Φωτεινή Μπαμπανάρα: Νιώθω ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια για αυτό το σημαντικό βραβείο, γιατί επισφραγίζει και αναγνωρίζει το έργο όλων μας στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας. Η συγκεκριμένη χρυσή διάκριση από το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης για τη συνέπεια και τις επιδόσεις της Novartis Hellas, στην εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2018-2019, ενισχύει ακόμα περισσότερο τη δέσμευσή μας να συνεχίζουμε με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης να θέτουμε τον ασθενή στο επίκεντρο, να εμπνεόμαστε από αυτόν και να εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας.

Ποια είναι η στρατηγική σας στον τομέα της ΕΚΕ αλλά και της Βιώσιμης Ανάπτυξης; Σε ποιους πυλώνες στηρίζεται;

Η συμβολή της Novartis στην ελληνική κοινωνία, καθορίζεται από την ίδια την αποστολή της: να βοηθά τους συμπολίτες μας να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής, εξελίσσοντας την ιατρική πρακτική.
Επενδύουμε στη δύναμη της επιστημονικής καινοτομίας και της ψηφιακής τεχνολογίας, για να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές λύσεις σε αναδυόμενες ιατρικές ανάγκες, καθώς και τρόπους ώστε αυτές οι θεραπείες να παρέχονται σε περισσότερους ασθενείς το συντομότερο δυνατό.

Εστιάζουμε την Εταιρική μας Υπευθυνότητα σε δύο βασικούς πυλώνες, που συνάδουν και με αντίστοιχους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ: στη διεύρυνση της πρόσβασης στην Υγεία (Στόχος 3) και στην υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα (Στόχοι 1,2,4,5,8,9,10,11). Στον πρώτο πυλώνα, ο οποίος αφορά σε κλινικές μελέτες και στήριξη ερευνητικού έργου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και φορέων υγείας, η Novartis προάγει την ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης για σημαντικές ασθένειες.

Μέσα από ειδικές μελέτες SROI (Social Return of Investment) που υλοποιήθηκαν το 2018, έγινε φανερό ότι ο βαθμός αποδοχής αυτών των πρωτοβουλιών από τους πολίτες, τις οικογένειες τους και τις τοπικές κοινωνίες είναι υψηλός, καθώς κατανοούν πως ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από αυτές είναι οι ίδιοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2018, η κοινωνική αξία που δημιουργήθηκε από τη Novartis Hellas για κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε τέτοιες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, αντιστοιχούσε περίπου σε 2 ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται σταθερά δίπλα στις ενώσεις ασθενών, ενώ το 2018 πραγματοποίησε πέντε προγράμματα υποστήριξης ασθενών με επώδυνες νόσους, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν περίπου 1.500 ασθενείς.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη συνεχή ανάπτυξη και ενθάρρυνση του ανθρώπινου δυναμικού της, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο κεφάλαιο της Novartis, καθώς και στην ενίσχυση της κουλτούρας ακεραιότητας και διαφάνειας ως προς την επιχειρηματική της λειτουργία.

Οι ισχυρές αξίες που ορίζουν την κουλτούρα μας και μας βοηθούν να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας σύμφωνα με την αποστολή και το όραμά μας είναι η Καινοτομία, η Ποιότητα, η Συνεργασία, η Απόδοση, το Θάρρος και η Ακεραιότητα. Οι αξίες αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πλαισίου που χρησιμοποιούμε για την επιλογή των ανθρώπων μας, την πρόοδο και την ανταμοιβή τους.

Ως προς την προαγωγή της υπεύθυνης επιχειρηματικής δραστηριότητας έξω από την εταιρεία, τα τρία τελευταία χρόνια η Novartis Hellas συμπαραστάθηκε σε περισσότερα από 20 ιδρύματα, φιλανθρωπικούς οργανισμούς και κοινωνικές δομές, καθώς και απομακρυσμένα σχολεία σε όλη την χώρα. Μέσω του προγράμματος «Ανοικτά Φτερά» που υλοποιήθηκε με το ΣΕΒ – ΙΒΕΠΕ, θέλησε να προσφέρει λύσεις για το θέμα της ανεργίας των νέων ανθρώπων, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Στο πλαίσο αυτό, 200 νέοι συμμετείχαν ήδη σε αυτό το πρόγραμμα εξειδίκευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων και το 17% από αυτούς βρήκαν ήδη δουλειά με την ολοκλήρωσή του. Όλα αυτά τα πεδία, συνθέτουν το οικοσύστημα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Novartis Hellas το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους και μέσω του οποίου βρισκόμαστε καθημερινά πιο κοντά στην αποστολή μας: να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα.

Ποιες είναι οι επιστημονικές καινοτομίες που έχει η εταιρεία στο χαρτοφυλάκιό της και τι αναμένεται να έλθει στην ελληνική αγορά;

Στόχος της Novartis είναι η δημιουργία αξίας που βασίζεται στην καινοτομία. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη που εργάζομαι σε μια εταιρεία με ισχυρό επιστημονικό αποτύπωμα και της οποίας οι θεραπείες έχουν αλλάξει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο.

Για το 2019, η επιχειρησιακή μονάδα της Novartis Pharmaceuticals στην Ελλάδα εστιάζει σε 4 χρόνιες νόσους με πολύ μεγάλο φορτίο για τους ασθενείς, στις οποίες υπάρχει σημαντική θεραπευτική πρόοδος: την καρδιακή ανεπάρκεια, την ψωρίαση, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και την ημικρανία.

Αντιστοίχως, η επιχειρησιακή μονάδα Ογκολογίας και Αιματολογίας εστιάζει στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, στη λευχαιμία και στο μελάνωμα, όπου και εκεί υπάρχουν πολλά καλά νέα για τους πάσχοντες.
Αντιστοίχως, η Sandoz εστιάζει στις θεραπευτικές κατηγορίες της ανοσολογίας και της ογκολογίας με το επικείμενο λανσάρισμα 5 βιοομοειδών σκευασμάτων.

Οι τελευταίες συναρπαστικές μας εξελίξεις αφορούν σε γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες. H Νovartis επενδύει και είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, πρόσφατα μάλιστα απέσπασε βραβείο στην κατηγορία «Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν» των Prix Galien Greece 2019, που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο 2019. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα και οι Έλληνες ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε τέτοιες κατηγορίες καινοτόμων θεραπειών.

Η NOVARTIS ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΙΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

MW: Ποιες είναι οι πρακτικές που ακολουθεί η Novartis ως εργοδότης, για τη συνεχή εκπαίδευση και ανάπτυξη των υπαλλήλων της;

Αυτή τη στιγμή, η οικογένεια της Novartis στην Ελλάδα, αποτελείται περίπου από 430 εργαζομένους. Αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη των επιχειρηματικών μας στόχων στηρίζεται σε αυτούς και προσβλέπουμε στη δημιουργία ενός άριστου εργασιακού περιβάλλοντος με στρατηγικές προσέλκυσης, ανάπτυξης και διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού και παρέχοντας ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των ικανοτήτων τους.

Η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων της μέσα από προγράμματα εκπαίδευσης και συμμετοχής σε καινοτόμα projects, που ενισχύουν μια κουλτούρα συνεχούς μάθησης. Ταυτόχρονα επιβραβεύουμε και δίνουμε κίνητρα στους εργαζομένους με αντικειμενικό και ισορροπημένο τρόπο, βάσει της προσωπικής διαδικασίας αξιολόγησης.

Έχουμε δημιουργήσει μία δέσμη παροχών προς τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων το ετήσιο check-up, επίδομα παιδικού σταθμού, ιδιωτική ασφάλεια ζωής και ατυχήματος, ιδιωτική ασφάλεια οικογένειας και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Εστιάζοντας στην ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, εφαρμόζουμε μια σειρά ενεργειών όπως ευέλικτο ωράριο, δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, καθώς και προγράμματα υποστήριξης υγείας, οικογένειας, και εργαζομένων.

Πρόσφατα ανακοινώσαμε τη σταδιακή εφαρμογή μιας νέας πολιτικής για τις γονικές άδειες σε παγκόσμιο επίπεδο: η Νοvartis θα προσφέρει ίση γονική άδεια σε όλους τους νόμιμους γονείς που αποκτούν παιδί μέσω γέννησης, παρένθετης μητέρας ή υιοθεσίας, ανεξαρτήτως φύλου.

FOCUS POINTS
– Η Εταιρική Υπευθυνότητα της Novartis στηρίζεται σε δύο πυλώνες που συνάδουν με αντίστοιχους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

– Η Novartis αξιολογεί τις επιδόσεις της στον τομέα της ΕΚΕ μέσα από ειδικές μελέτες SROI (Social Return of Investment).

– Το 2018, η κοινωνική αξία που δημιουργήθηκε από τη Novartis Hellas για κάθε 1 ευρώ επένδυσης ΕΚΕ, αντιστοιχούσε περίπου σε 2 ευρώ.

– Τα τρία τελευταία χρόνια η Novartis Hellas συμπαραστάθηκε σε περισσότερα από 20 ιδρύματα, φιλανθρωπικούς οργανισμούς, κοινωνικές δομές και απομακρυσμένα σχολεία.

– Μέσω του προγράμματος «Ανοικτά Φτερά» που υλοποιήθηκε με το ΣΕΒ – ΙΒΕΠΕ, η Novartis θέλησε να συνεισφέρει στην επίλυση του ζητήματος της ανεργίας των νέων.

– Η συμβολή της Novartis στην ελληνική κοινωνία, καθορίζεται από την ίδια την αποστολή της: να βοηθά τους πολίτες να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα, εξελίσσοντας την ιατρική πρακτική.