Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης και τακτικών εξετάσεων «Μετρήσεις Ζωής» της Novartis, ταξιδεύει φέτος ανά την Ελλάδα για 3η χρονιά, έχοντας στις αποσκευές του σειρά διακρίσεων. Ποιοι λόγοι κάνουν το πρόγραμμα ξεχωριστό και ποια μαθήματα προκύπτουν από αυτό τόσο για την εταιρεία, όσο και για τους ανθρώπους της;

Οι “Μετρήσεις Ζωής” είναι μια ολιστική εμπειρία προσφοράς, που μόνο αν την ζήσεις από κοντά συνειδητοποιείς τον σημαντικό της αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο», μας λέει χαρακτηριστικά η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Επικεφαλής Επικοινωνίας Ομίλου Novartis. Η ίδια, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα συνδέεται με τους στόχους της εταιρείας, αλλά και την ευεργετική επίδραση που επιφέρει στην εταιρική κουλτούρα και στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά.

Οι «Μετρήσεις Ζωής» επισκέπτονται πόλεις της Ελλάδας και προσφέρουν σημαντικό αριθμό εξετάσεων, εντελώς δωρεάν, σε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο 2015-2016 το πρόγραμμα επισκέφθηκε 12 πόλεις στην Ελλάδα, διενεργώντας 16.482 εξετάσεις. Για το 2017, η αρχή έγινε από την Κομοτηνή και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 3 σταθμοί μέχρι το τέλος του έτους. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Φωτεινή Μπαμπανάρα στην πολύτιμη συνεισφορά όλων των εταίρων του προγράμματος, αλλά και στην διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ως προς την υλοποίησή του.

MW: Ποιοι είναι οι λόγοι, οι αιτίες που οδήγησαν στη δημιουργία του Προγράμματος «Μετρήσεις Ζωής»; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αφορμή, ή και προσωπική εμπειρία;
Φωτεινή Μπαμπανάρα:
Η βασική μας αποστολή στη Novartis είναι να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής. Αναγνωρίζοντας ότι η πρόληψη είναι βασικό προαπαιτούμενο σε αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το κοινωνικό πρόγραμμα «Μετρήσεις Ζωής», που έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σε θέματα πρόληψης και τακτικής διεξαγωγής διαγνωστικών εξετάσεων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Για ποιους λόγους θεωρείτε ότι λαμβάνει αυτή την ιδιαίτερη αναγνώριση; Τι είναι δηλαδή αυτό που το κάνει ξεχωριστό;
Μπαίνοντας φέτος στην τρίτη χρονιά επιτυχούς υλοποίησης, μπορούμε να πούμε ότι οι «Μετρήσεις Ζωής» έχουν γίνει ένας μικρός θεσμός στην παροχή δωρεάν εξετάσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση σε συμπολίτες μας, ιδιαίτερα σε εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στο σύστημα υγείας.

Ένα βασικό στοιχείο της επιτυχίας είναι το ενεργό ενδιαφέρον και η άριστη συνεργασία πολλών συμμέτοχων στο πρόγραμμα: Η εκστρατεία πραγματοποιείται με την αιγίδα επιστημονικής εταιρίας (φέτος είναι η Ελληνική Εταιρία Υπέρτασης) και με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Διαβήτη. Οι «Μετρήσεις Ζωής» ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και προσφέρουν σημαντικό αριθμό εξετάσεων, εντελώς δωρεάν, σε όλους τους πολίτες κάθε ηλικίας. Στην περιφέρεια έχουμε τις αιγίδες των Δήμων και την άδεια των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, που μας καθοδηγούν για την επιλογή των καταλληλότερων δομών και μας υποστηρίζουν έμπρακτα στη γνωστοποίηση της δράσης προς τους κατοίκους κάθε περιοχής.

Τέλος, εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό υποδέχεται τους πολίτες, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, οι οποίοι υποβάλλονται δωρεάν σε 4 διαγνωστικές εξετάσεις. Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν τις «Μετρήσεις Ζωής» σε μια μοναδική πλατφόρμα συλλογικής ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εν τέλει, φροντίδας για τους πολίτες. Ως εκ τούτου, οι «Μετρήσεις Ζωής» μας έχουν χαρίσει πολλές σημαντικές διακρίσεις, όπως τα European Excellence Awards, Ermis PR Awards, Sabre Awards, International Business Awards, που αποτελούν μία σημαντική επιβράβευση και αναγνώριση του έργου μας.

Στον τομέα της Εταιρικής Υπευθυνότητας, μία από τις σημαντικότερες πλέον παραμέτρους είναι η ευθυγράμμιση της εκάστοτε δράσης με τον επιχειρηματικό σκοπό. Πως επιτυγχάνεται αυτό για εσάς μέσα από τις «Μετρήσεις Ζωής»;
Η ασθενοκεντρική μας προσέγγιση αποτελεί σημείο αναφοράς στη χάραξη προτεραιοτήτων Εταιρικής Υπευθυνότητας, την οποία εστιάζουμε σε δύο βασικούς τομείς: την επέκταση της πρόσβασης στην υγεία και την υπεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτός ο συνδυασμός συνδέεται άμεσα με την αποστολή, το όραμα και τη στρατηγική της εταιρείας μας. Ο συνδυασμός επιστήμης και υπευθυνότητας βοηθά τη Novartis Hellas να χτίσει εμπιστοσύνη και να δημιουργήσει αξία για την εταιρεία, τα ενδιαφερόμενα μέρη της και την ευρύτερη κοινωνία. Οι «Μετρήσεις Ζωής υπηρετούν την αποστολή μας, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση, την πρόληψη και τη γρηγορότερη διαχείριση των όποιων θεμάτων υγείας.

Ποια είναι τα πιο χαρακτηριστικά αποτελέσματα που έχει να δείξει το πρόγραμμα μέχρι στιγμής;
Αν και τα νούμερα είναι μόνο στοιχείο στατιστικής καταγραφής και αυτό που μετράει είναι το κοινωνικό αποτύπωμα του προγράμματος, μπορώ να σας πω ότι η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε το 2015. Κατά την περίοδο 2015-2016 έχουν διενεργηθεί 16.482 εξετάσεις σε 12 πόλεις στην Ελλάδα. Το 2017 ξεκινήσαμε από την Κομοτηνή και έχουμε προγραμματίσει επιπλέον 3 σταθμούς μέχρι το τέλος του έτους.

Πέρα από τα αριθμητικά δεδομένα, ποια είναι η αποδοχή του προγράμματος από τον κόσμο, όπως την εισπράττετε στην καθημερινή επαφή;
Χαμόγελα και θερμά λόγια που βρισκόμαστε στις εστίες τους, στο μέρος που διαμένουν. Το ζεστό καλωσόρισμα των κατοίκων και η στήριξη των τοπικών Αρχών και φορέων αποτελούν για εμάς που συμμετέχουμε στο πρόγραμμα την μεγαλύτερη επιβράβευση και θεωρούμε τους εαυτούς μας τυχερούς που μπορούμε να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας με αυτόν τον τρόπο. Ταυτόχρονα ενισχύουν και την ευθύνη μας για τη συνέχιση της προσφοράς με πρότυπα υψηλής δεοντολογίας και ακεραιότητας.

Οι «Μετρήσεις Ζωής» είναι ένα πρόγραμμα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα; Τι προβλέπει ο μελλοντικός σχεδιασμός, όσον αφορά στη διάρκεια αλλά και στο εύρος της δράσης; Ποιες νέες συνεργασίες σκοπεύετε ενδεχομένως να αναπτύξετε;
Το πρόγραμμα είναι εξ ορισμού και από της συλλήψεως του μακράς πνοής και όχι μια αποσπασματική ενέργεια. Άλλωστε, εμείς στην Novartis αφουγκραζόμαστε, ανταποκρινόμαστε και διαχειριζόμαστε υπεύθυνα τα θέματα που αφορούν στις κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε ως βασικό συστατικό της βιώσιμης ανάπτυξής μας. Όσον αφορά στις νέες συνεργασίες, έχουμε σχεδιάσει αρκετές, τις οποίες και θα ανακοινώσουμε σύντομα. Στόχος μας είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί και το 2018.

Υπάρχει ίσως κάποιο «μάθημα ζωής», που πήρατε εσείς προσωπικά μέσα από τις «Μετρήσεις Ζωής»;
Οι «Μετρήσεις Ζωής» είναι μια ολιστική εμπειρία προσφοράς που μόνο αν την ζήσεις από κοντά συνειδητοποιείς τον σημαντικό της αντίκτυπο στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σε προσωπικό επίπεδο θα σας πω το αυτονόητο ότι μου ενίσχυσε περαιτέρω το αίσθημα του εθελοντισμού. Αυτό που έχει, όμως, ενδιαφέρον είναι ότι και σε εταιρικό επίπεδο αποφασίσαμε την περαιτέρω εκπαίδευση του οργανισμού σε θέματα υπευθυνότητας και βιωσιμότητας μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά τους στρατηγικούς μας στόχους με το πλέγμα των πολιτικών και πρακτικών ΕΚΕ.