Σκεφθείτε ότι μέσω κινήτρων στα κινητά, μπορεί να επιτευχθεί αύξηση των δημοσίων εσόδων τουλάχιστον κατά 5%, από την αύξηση της εισπραξιμότητας των έμμεσων και άμεσων φόρων, χωρίς καμία επέμβαση στο μίγμα της φορολογίας! Αρκεί να σκεφτεί κανείς ό,τι πλέον τα smartphones υποστηρίζουν τεχνολογίες αιχμής για πληρωμές και προγράμματα επιβράβευσης χρηστών, που ήδη έχουν φέρει μεγάλη αύξηση κατανάλωσης και τζίρου στα brands και τις εταιρείες.

Έτσι, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω κινητού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη ενός μοτίβου συμπεριφοράς (habit pattern) που θα τονώσει το επίπεδο φορολογικής συνείδησης των χρηστών, μέσα από one-to-one επικοινωνία και με call to action μηνύματα, που θα επικοινωνούν ειδικά loyalty schemes και συστήματα προσφοράς πόντων για τον φορολογούμενο, επιδοτούμενα mobile coupons, κληρώσεις μεγάλων δώρων κ.λπ. Είναι αποδεδειγμένο δε, πως η μέγιστη ανταπόκριση των χρηστών επιτυγχάνεται μέσω μίας οριζόντιας δράσης κινήτρων και αντικινήτρων, με συνεχή επικοινωνία, με εναλλασσόμενα μηνύματα επιβράβευσης και αντικινήτρων σε σωστή αναλογία, με σκοπό την εξοικείωση του πολίτη με τους θεσμούς και τη σωστή ενημέρωση για το αντίκτυπο και τις συνέπειες των πράξεών του!

Για να αποκτήσει κάποιος μία εικόνα για το πως το mobile κυριαρχεί σε άλλα verticals δημιουργώντας νέα εμπειρίες καταναλωτή, αρκεί να δει το εξής παράδειγμα του retail: Το 80% των καταναλωτών μίας μεγάλης αλυσίδας supermarket χρησιμοποιεί την κάρτα πόντων, ενώ μόνο το 10% χρησιμοποιεί πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για τις συναλλαγές του. Αυτό δείχνει μια σημαντική αύξηση σε σχέση με τα περσινά δεδομένα και μια νέα τάση αξιοποίησης του FinTech στην Ελλάδα. Επιπλέον, συμβαδίζοντας με τη νέα πραγματικότητα του Internet of Things (IoT), η αποδοτικότητα των κρατικών δομών μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, προς ίδια διευκόλυνση του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των πολιτών. Πώς; Αξιοποιώντας τη δυναμική του mobile για συλλογή δεδομένων από όλους τους φορείς, δημιουργία ενός ενιαίου data base στοιχείων των πολιτών και διασύνδεση πολιτών όλων των ηλικιών – όλα αυτά μέσα από μια εφαρμογή για κινητά που θα αποτελέσει την upgraded version της κάρτας πολίτη!