Νομοσχέδιο ΜΜΕ

Τις βασικές παραμέτρους του πολυνομοσχεδίου, το οποίο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα τεθεί σε διαβούλευση, παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εσφαλμένες κινήσεις και ολιγωρίες.

Έχει ήδη αγγίξει τον χώρο του Τύπου και της Τηλεόρασης, κάνοντας πιο έντονα τα προβλήματα που ήδη γνωρίζαμε πριν αυτή ξεσπάσει, όπως το ότι λειτουργούσαν περισσότερα Μ.Μ.Ε. από όσα πραγματικά μπορεί να αντέξει ο τόπος και βεβαίως το ότι λειτουργούν σε ένα άναρχο περιβάλλον» τόνισε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τον Υπουργό, η πολιτεία δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά, αφού ο ρόλος της είναι ρυθμιστικός και υπηρετώντας τον «θα φροντίσει να τακτοποιήσει το συντομότερο δυνατόν το πεδίο των Μ.Μ.Ε., διορθώνοντας τόσο τα κακώς κείμενα, όσο και διευκολύνοντας τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον».

Όπως ανέφερε δε, τα συναρμόδια υπουργεία, όπως το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμα να συνεργαστούν έτσι ώστε να διαμορφώσουν ένα υγιές και ορθολογικό πλαίσιο λειτουργίας του χώρου των Μ.Μ.Ε., θέτοντας κανόνες για την ψηφιακή τηλεόραση, την ΕΡΤ, τις δημοσιεύσεις ισολογισμών και άλλα καίρια ζητήματα.

Η ΕΡΤ εκτός διαφημιστικής αγοράς
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης επισημοποίησε αυτό που εδώ και καιρό ακουγόταν ότι δηλαδή η δημόσια ραδιοτηλεόραση σταδιακά θα βγει από τη διαφημιστική αγορά, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2012. «Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει διαφορετικό χαρακτήρα από την ιδιωτική και οφείλει να παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για όλους τους Έλληνες, το οποίο δεν θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς που αφορούν στην τηλεθέαση και στη Διαφήμιση» τόνισε.

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μείνει μακριά από τις στρεβλώσεις του παρελθόντος όσον αφορά στην κρατική διαφήμιση, τις δημοσιεύσεις και τους λοιπούς τρόπους που τα προηγούμενα χρόνια είχαν κατά κόρο χρησιμοποιηθεί για να «πριμοδοτηθούν» αδίκως διάφορα Μ.Μ.Ε. του κέντρου, αλλά και της περιφέρειας.

Σε αυτήν την προσπάθεια το Υπουργείο Πολιτισμού θα έχει συνοδοιπόρους τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Συνεχίζοντας ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι θα σταματήσουν οι δημοσιεύσεις και η κρατική διαφήμιση, αλλά πλέον αυτό θα γίνεται «με βάση συγκεκριμένους κανόνες για να προστατεύονται εκτός των άλλων και τα ίδια τα Μέσα, τα οποία λειτουργούν με κανόνες διαφάνειας».

Το νομοσχέδιο που όπως είπαμε θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος Ιανουαρίου, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ψηφιακή τηλεόραση, την ευρύτερη λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς, ενώ θα υπάρξουν και ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη συγχώνευση και την ευρεία συνεργασία μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Υπέρ του ανταποδοτικού τέλους
Όσον αφορά στο ανταποδοτικό τέλος που τόση συζήτηση έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες, ο Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι ανήκει στην ΕΡΤ, «η οποία με τα χρήματα αυτά θα μπορεί πλέον να παρέχει αξιόλογο περιεχόμενο και υπηρεσίες στους πολίτες».

Μάλιστα παρουσίασε ορισμένα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι το ύψος του ανταποδοτικού τέλους είναι το 5ο χαμηλότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, μόλις 4 ευρώ το μήνα, ενώ από τα 300 εκατ. ευρώ της ετήσιας εισφοράς, τα 120 εκατ. ευρώ επιστρέφουν στο κράτος με τη μορφή φόρου.

Σχολιάζοντας δε τα όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης των καναλιών της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής Υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί τουλάχιστον για τα κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3.

Το Business Plan
Στο πλαίσιο της συζήτησης περί του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης της ΕΡΤ, ο Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι εντός Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί το business plan το οποίο θα έχει στόχο την καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της και κυρίως στην περιφέρεια, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών. Κινούμενος δε στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα περιορισμού του προσωπικού, αλλά «καλύτερης κατανομής δραστηριοτήτων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία».

Σε ό,τι αφορά δε τις παραγωγές τις ΕΡΤ, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με της μεικτές παραγωγές, «με τις οποίες στο παρελθόν έχουν συμβεί σημεία και τέρατα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εμμένοντας στις εσωτερικές παραγωγές, όπου αυτό είναι εφικτό. Τέλος, όσον αφορά στο αγγελιόσημο δεσμεύθηκε προσωπικά ότι δεν θα καταργηθεί και θα εξακολουθήσει να διοχετεύεται στα δημοσιογραφικά ταμεία.