Σε ένα μάλιστα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο άρθρο των NYT, μέσα από πολλές δοκιμές με ad blocker και χωρίς, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα δημοφιλή mobile sites στις ΗΠΑ αφιέρωναν ένα 30% του bandwith κατά τη φόρτωση σε αμιγώς editorial περιεχόμενο και ένα 70% σε διαφημιστικό (video, tracking scripts, interstititals etc.)

Αδιαμφισβήτητα με μια τέτοια εξέλιξη η επισκεψιμότητα από το κινητό στα mobile versions των sites θα υποστεί πλήγμα. Tην παρούσα στιγμή η χρήση του mobile Safari με την δυνατότητα ad blocking είναι σε αύξηση, ενώ αντίστοιχα γρήγορα αυξάνονται και οι χρήστες που επιλέγουν τη δυνατότητα ad block για την περιήγηση στο mobile internet. Το ποσοστό αυτών έχει φτάσει αισίως στο 5%, σχετικά μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι στο web αυτή τη στιγμή είναι κοντά στο 11%. Για τους συγκεκριμένους χρήστες βέβαια, η εμπειρία της online πλοήγησης από κινητό γίνεται ακόμα πιο γρήγορη.

Η βιομηχανία της διαφήμισης τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από την καινοτομία που εισήγαγε το ψηφιακό κανάλι και έχει εισέλθει σε μια τροχιά που απέχει εντελώς από την φρεσκάδα που την χαρακτήριζε παλαιότερα. Η μεταφορά τρόπων μέτρησης από το ATL, τα έντονα formats και το κυνήγι των υψηλών CPM μέσω του εντυπωσιασμού, έχουν σε μεγάλο ποσοστό κατακλύσει το web. Στο κινητό βέβαια έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, κυρίως λόγω της μικρής επιφάνειας προβολής και της μειωμένης δυνατότητας συγκέντρωσης του χρήστη, ο οποίος κινείται συνεχώς.

Σε αυτό το δίπολο λοιπόν των καταναλωτών που δεν συγκεντρώνουν την προσοχή τους σε διαφημίσεις και σε διαφημίσεις που εξαναγκάζουν σε προσοχή, τι θα πρέπει να προσέξουμε όταν στήνουμε την αρχιτεκτονική περιεχομένου με σκοπό την βελτιστοποίηση της εμπορικής εκμετάλλευσης του μέσου; Η σωστή προσέγγιση εδράζει σε τρεις βασικούς άξονες:

– Στη native επισκεψιμότητα ή επισκεψιμότητα σε mobile apps, όπου ο publisher θα πρέπει τελικά να επενδύσει, όσο και αν πολλοί αρκέστηκαν στην ομολογουμένως επιβεβλημένη λύση του responsive design. 
– Στην χρήση native ad formats, τα οποία δεν είναι παρεμβατικά, βρίσκονται ανάμεσα στο περιεχόμενο, ενώ μερικές φορές είναι και το ίδιο το περιεχόμενο. 
– Τέλος στην υιοθέτηση ενός Data Management Platform (DMP), το οποίο θα παρέχει ένα σύγχρονο τρόπο σωστής στόχευσης και διαχείρισης του ad serving.