Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι παγκόσμιοι εταίροι του έχουν ορίσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μέρα κατά την οποία οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο καλούνται να απέχουν από το κάπνισμα για 24 ώρες.

Στο στόχαστρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η υγεία των πνευμόνων, καθώς το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία για τις θανάσιμες πνευμονικές και αναπνευστικές νόσους. «Δεδομένου ότι εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, είναι σαφές ότι μία Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης κατά του Καπνίσματος δεν είναι αρκετή», δήλωσε ο Dr. Derek Yach, Πρόεδρος του Foundation for a Smoke-Free World.

«Πρέπει να επεκτείνουμε το πεδίο της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας για τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών για την υγεία, προκειμένου να οδηγηθούμε σε νέες λύσεις που θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της χρήσης προϊόντων καπνού και στη διαφύλαξη ζωών». Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Foundation for a Smoke Free World προσφέρει επιχορηγήσεις που θα επιτρέψουν σε περισσότερους από 100 ερευνητές να διευρύνουν τη μελέτη τους σε πολλαπλά πεδία για τη διακοπή του καπνίσματος και του περιορισμού των επιβλαβών συνεπειών.