Σίγουρα το όλο περιβάλλον δεν είναι ιδανικό για την έκδοση μιας νέας εφημερίδας. Ευτυχώς όμως που αυτό δεν αποτελεί πάντα το βασικό κριτήριο για τέτοιες κινήσεις. Μιλώντας με τον Νικόλα Βουλέλη, Διευθυντή της Εφημερίδας των Συντακτών διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά παράλληλα οι άνθρωποι της εφημερίδας διαθέτουν μια ανυπέρβλητη πίστη και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Πιστεύουν στο μέγιστο βαθμό στο νέο εγχείρημα και έχουν φροντίσει να περιχαρακώσουν εκείνα τα στοιχεία του που θα το κάνουν να επιτύχει. Για του λόγου το αληθές, η συνέντευξη με το Νικόλα Βουλέλη που ακολουθεί…

Μarketing Week: «Μια ακόμα εφημερίδα» κ. Βουλέλη; Σε μια περίοδο που όλα αμφισβητούνται και ο παραδοσιακός Τύπος πρώτος από όλους, εσείς κάνετε ένα μεγάλο βήμα. Έχετε άγνοια κινδύνου ή πίστη στο εγχείρημά σας;
Νικόλας Βουλέλης:
Ωραία και προκλητική η ερώτησή σας. Έχετε απόλυτο δίκιο να επισημαίνετε τι χρειάζεται μια ακόμη εφημερίδα σε περίοδο γενικής αμφισβήτησης. Ακριβώς όμως μέσα σε αυτό το κλίμα της ανυποληψίας των μέσων ενημέρωσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, νομίζουμε ότι η κοινωνία έχει ανάγκη μια εφημερίδα η οποία είναι πραγματικά ανεξάρτητη, δεν λειτουργεί δηλαδή μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο της διαπλοκής πολιτικής, οικονομικής και εκδοτικής εξουσίας.

Οι πολίτες έχουν βαρεθεί την κατευθυνόμενη δημοσιογραφία, η οποία διανθίζεται από ορισμένες υποτίθεται αιρετικές φωνές, οι οποίες όμως στην ουσία χρησιμεύουν απλώς για την εκτόνωση της οργής όλων μας. Σίγουρα, δεν μας χαρακτηρίζει άγνοια κινδύνου, μιας και οι περισσότεροι από όσους εργάζονται στην Εφημερίδα των Συντακτών έχουν αρκετά χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Μάλλον θα έλεγα ότι μας χαρακτηρίζει πίστη και πάθος για κάτι διαφορετικό στον ελληνικό Τύπο.

Η νέα εφημερίδα, επιτρέψτε μου να πω ότι κυκλοφορεί υπό τη σκιά της Ελευθεροτυπίας, αφού το κοινό της τελευταίας βλέπει την εφημερίδα σας ως τη συνέχειά της. Αυτό το στοιχείο υποθέτω έχει θετικά, αλλά και αρνητικά. Ποια υπερτερούν και γιατί;
Πιστεύω ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών, αλλά θα πρέπει να τονίσω εξαρχής ότι πρόκειται για μια νέα εφημερίδα, με νέο τίτλο, με αρκετές νέες δυνάμεις και κυρίως χωρίς ιδιοκτησία ή εκδότη, που, όπως όλοι γνωρίζουμε δίνει τον τόνο σε κάθε έντυπο, για να το διατυπώσω ευγενικά. Ανάμεσα στα θετικά είναι αναμφίβολα το γεγονός ότι η Ελευθεροτυπία είχε ένα ευρύτατο κοινό, που απλωνόταν σχεδόν σε ολόκληρο το φάσμα των ιδεολογικών και πολιτικών προτιμήσεων και αυτό το κοινό σίγουρα περιμένει μια εφημερίδα που θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι η ποικιλία των απόψεων που φιλοξενούσε η Ελευθεροτυπία, κάτι που στην Εφημερίδα των Συντακτών αποτελεί καταστατική αρχή, εφόσον η πολυφωνία και ο πλουραλισμός είναι αλληλένδετα με την ανεξαρτησία της εφημερίδας μας.

Το εγχείρημα έχει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αυτό της χρηματοδότησής του από τα ίδια τα στελέχη του. Πιστεύετε ότι αυτό το στοιχείο θα λειτουργήσει ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εφημερίδα; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Κρύβει κινδύνους;
Πράγματι ο αυτοδιαχειριστικός χαρακτήρας του εγχειρήματός μας είναι ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την εφημερίδα μας, με την προϋπόθεση να γίνει ευρύτερα γνωστός και κυρίως να μην αποτελέσει άλλοθι για όσους θα ήθελαν ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι η εφημερίδα μας δεν κινείται στο πλαίσιο της αγοράς, όπως όλες οι άλλες. Ο συνεταιριστικός αυτός χαρακτήρας λειτουργεί και ως πρότυπο στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος με την κρίση αξιοπιστίας που τον πλήττει, τείνει να συρρικνωθεί, με τραγικές συνέπειες για εκατοντάδες συναδέλφους μας. 
 
Ας μιλήσουμε όμως λίγο για την βασική φιλοσοφία της εφημερίδας και τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πράγματα. Ποιοι θα είναι οι βασικοί της άξονες;
Η εφημερίδα μας ανταποκρίνεται στο γενικευμένο αίτημα για ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, εξαντλητική διερεύνηση κάθε πτυχής της πραγματικότητας και κυρίως σκληρή, αλλά έντιμη, κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία και προς όσους την διεκδικούν. Η κοινωνία απαιτεί να αποκαλύπτονται όλες οι διασυνδέσεις ανάμεσα στα κέντρα που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις. Η ανυστερόβουλη κριτική κάθε πτυχής του δημόσιου βίου προϋποθέτει την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Ένα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο αν μετέχει σε πλέγματα εξουσίας. Εμείς δεν θέλουμε να μετάσχουμε σε αυτό το παιχνίδι. Η πολυφωνία της εφημερίδας μας αποτελεί αναγκαίο όρο της αυτονομίας της. Η Εφημερίδα των Συντακτών εκδίδεται σε μια φάση βαθύτατων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων, σε μια περίοδο που κυοφορούνται νέες ιδέες, απόψεις, πολιτικά σχήματα. Θέλουμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του νέου τοπίου σε προοδευτική κατεύθυνση. Αυτά είναι η φιλοσοφία μας.


 
Η εφημερίδα θα μπει στη λογική των προσφορών;
Για την ώρα δεν αντιμετωπίζουμε την λογική των προσφορών. Αν ο ανταγωνισμός περιοριζόταν σε προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με τον πολιτισμό, ίσως θα εξετάζαμε αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, από τη στιγμή που ο ανταγωνισμός διεξάγεται με κουπόνια για σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, νομίζουμε ότι δεν μας αφορά. Άλλωστε, δεν πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη εικόνα για τις εφημερίδες όταν οι άνθρωποι που τις αγοράζουν, αφαιρούν τις προσφορές και τις πετούν στα καλάθια, δίπλα από τα περίπτερα.
 
Η εφημερίδα κυκλοφορεί με ένθετο περιοδικό στην έκδοση του Σαββατοκύριακου. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Γενικότερα το φύλλο του Σαββατοκύριακου θα είναι εμπλουτισμένο με ξεχωριστή ύλη. Θα περιλαμβάνει αρθρογραφία, μεγάλες έρευνες και ρεπορτάζ, θέματα πολιτισμού και αθλητισμού και το ξεχωριστό ένθετο «Νησίδες» που διαφέρει από τα συνηθισμένα ανάλογα φύλλα. Αυτό το ένθετο είναι ένα χαμόγελο στη ζωή που συνεχίζεται. Φωτίζει πρόσωπα και γεγονότα, δείχνει δρόμους και εναλλακτικούς τρόπους ζωής, διασκέδασης και δράσης. Είναι ένα ένθετο που δεν αποχαυνώνει, δεν αποπροσανατολίζει, αλλά αναδεικνύει τις δυνατότητες υπέρβασης της κρίσης, ακόμη και με ανάλαφρο τρόπο.

Έχετε θέσει κυκλοφοριακούς στόχους, οι οποίοι να συνιστούν το minimum της βιωσιμότητας του όλου εγχειρήματος;
Στόχος μας είναι καταρχήν μια κυκλοφορία η οποία θα μπορεί να καλύπτει το σύνολο των εξόδων και δαπανών μας, εφόσον δεν έχουμε κανένα ανεξάντλητο χορηγό για να καλύπτει το τεράστιο κόστος έκδοσης και λειτουργίας μιας εφημερίδας. Έχουμε όμως θέσει έναν ευρύτερο στόχο: να δημιουργήσουμε ένα νέο κοινό, το οποίο να αγκαλιάσει την εφημερίδα, να τη θεωρήσει δική του, να την στηρίξει γιατί βλέπει ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του και να μας επιτρέψει να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το περιεχόμενο της.

Οι διαφημιζόμενοι πώς αντιμετωπίζουν το νέο εγχείρημα; Διαπιστώνετε κάποια διστακτικότητα ή όχι; Και εν τέλει, τι περιμένετε από τη διαφημιστική αγορά σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Οι διαφημιζόμενοι και γενικότερα η διαφημιστική αγορά δείχνει να έχει ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια χαιρετίζει το ομολογουμένως ηρωικό εγχείρημα της έκδοσης μιας νέας εφημερίδας και μάλιστα χωρίς οικονομικές και κομματικές εξαρτήσεις και από την άλλη κρατάει τις αποστάσεις της μέχρι να «γράψει» το φύλλο κάποια πορεία. Σε γενικές γραμμές το μήνυμα είναι ελπιδοφόρο.

Δεν αγνοούμε ότι υπάρχει μεγάλη πτώση στη διαφημιστική δαπάνη των εφημερίδων, καθώς και το γεγονός ότι η εφημερίδα μας κυκλοφόρησε το Νοέμβριο, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ήδη μειωμένων κονδυλίων έχει προγραμματιστεί ή εξαντληθεί. Περιμένουμε από την αγορά να μας εμπιστευτεί, να μας δοκιμάσει και να μας κρίνει με αντικειμενικότητα.

Οι διαφημιζόμενοι θέλουν πρώτα από όλα δεσμεύσεις ότι η διαφήμισή τους θα φιλοξενηθεί σε ένα ποιοτικό διαφημιστικό περιβάλλον. Πως το διασφαλίζετε αυτό;
Η ποιότητα διασφαλίζεται από συγκεκριμένες παραμέτρους που πιστεύουμε ότι τις έχουμε. Καταρχήν από τα έμπειρα δημοσιογραφικά και διοικητικά στελέχη που είναι απαραίτητα στην ποιοτική, εταιρική κουλτούρα, τα οποία και διαθέτουμε. Παράλληλα, από την εξαιρετική σελιδοποίηση και εκτύπωση του φύλλου, την πλούσια και πολύπλευρη ενημέρωση, το after sales service, καθώς και την ίση μεταχείριση των διαφημιζόμενων.

Η σχέση της εφημερίδας με το διαδίκτυο ποια θα είναι; Θα υπάρχει και εκεί παρουσία σας; Ποιες θα είναι οι βασικές αρχές που θα διέπουν τη μεταξύ τους σχέση;
Η σχέση της εφημερίδας μας με το διαδίκτυο είναι φιλική. Έχουμε ήδη εκεί παρουσία πολύ πριν την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου. Η ιστοσελίδα μας θα αναβαθμιστεί σύντομα, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης προβολή της εφημερίδας στο διαδίκτυο, ενώ αρκετά από τα άρθρα της θα είναι διαθέσιμα δωρεάν στο κοινό. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προβολή της εφημερίδας μας στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, από τα οποία έχουμε ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Εκατοντάδες είναι τα ενθαρρυντικά μηνύματα των αναγνωστών μας, ενώ εξίσου χρήσιμες είναι και οι υποδείξεις τους για την πορεία της εφημερίδας μας.

Πως φαντάζεστε την εφημερίδα του μέλλοντος, στη μετά κρίση εποχή; Υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που εκτιμάτε ότι αυτή θα διαθέτει; Ποιο θα είναι με άλλα λόγια, το μοντέλο της;
Οι εφημερίδες έχουν μπροστά τους ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν. Σίγουρα η κρίση αλλάζει πολλά δεδομένα και τα έντυπα μέσα αναγκάζονται να προσαρμόζονται. Αναμφίβολα, το διαδίκτυο και τα νέα κοινωνικά μέσα δικτύωσης γνωρίζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Θα ήταν ολέθριο λάθος οι εφημερίδες να θελήσουν να ανταγωνιστούν σε ταχύτητα ή σε αμεσότητα ή σε τεχνολογικές εφαρμογές τα νέα μέσα.

Η εφημερίδα θα είναι όμως πάντα απαραίτητη για να εξηγήσει αυτό που έγινε, για να φωτίσει τις αθέατες πλευρές των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων, για να αναλύσει τις εξελίξεις και κυρίως για να δείξει τις προοπτικές, δηλαδή το τι μπορεί να γίνει μετά. Η εφημερίδα μπορεί ακόμη να προϊδεάσει τον αναγνώστη για όσα μπορούν να συμβούν, να τον καταστήσει με δυο λόγια όχι μόνο απλώς ενήμερο, αλλά και σοφότερο, τόσο για το παρελθόν, όσο και για το παρόν και το μέλλον του.