Οι «ανέγγιχτοι»
Σε ημερίδα, με τίτλο «Η απονομή της Δικαιοσύνης από τη σκοπιά του Πολίτη»,
που οργάνωσε η «Κίνηση Πολιτών» (9.2.09) ο Γιάννης Μαρίνος κατήγγειλε ότι «θεωρείται “δημοκρατικό” κεκτημένο η παρανομία». Στο θέμα έχουν αναφερθεί σχεδόν κουραστικά τα «Αποτυπώματα», αλλά θεωρώ χρήσιμη την εκ νέου -συγκεκριμένη αυτή τη φορά- αναφορά τους, μήπως κάποτε ξυπνήσουμε και διεκδικήσουμε στοιχειώδη δικαιώματά μας. Είπε λοιπόν ο Νέστορας της Δημοσιογραφίας, Ι. Μαρίνος, αντιγράφοντας από τον Ποινικό Κώδικα:

«Λατρεύω τα κόμματα! Είναι το μόνο μέρος, που έχει απομείνει, όπου δεν γίνονται πολιτικές συζητήσεις»!, Oscar Wilde, 1854-1900

«”Όποιος συμμετέχει σε δημόσια συνάθροιση και διαπράττει βιαιοπραγίες ή εισβάλλει σε σπίτια ή άλλα ακίνητα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών”. “Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία καταστήματος ή εγκατάστασης, που εξυπηρετεί την προμήθεια νερού, φωτισμού, θερμότητας ή κινητήριας δύναμης στο κοινό, τιμωρείται με φυλάκιση, μέχρι τριών μηνών”. “Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας ή δημοτικής επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς προκαλώντας έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της υπηρεσίας, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών”. “Όποιος εμποδίζει αυθαίρετα τις συνεδριάσεις αρχών και συμβουλίων κάποιου καθιδρύματος τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών μηνών”. “Υπάλληλος, εις τα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η δίωξη ή ανάκριση αξιόποινων πράξεων, εάν εν γνώσει του παρέλειψε την δίωξη υπαιτίου, τιμωρείται με κάθειρξη, μέχρι δέκα ετών”. Και παρά το ότι όλες αυτές οι πράξεις διώκονται αυτεπαγγέλτως κανείς δεν έχει διωχθεί ποτέ! Η μη σχετική παρέμβαση δε του Εισαγγελέα αποτελεί κακούργημα, κατά τον Ποινικό Κώδικα», κατέληξε ο Ι. Μαρίνος, για τους «ανέγγιχτους».Κι όλα αυτά τα καταπίνει αδιαμαρτύρητα η μαλθακή «σιωπηλή πλειοψηφία»!

– Ο Όθων και τα «παράθυρα»
Το πρώτο φιρμάνι απαγόρευσης του καπνίσματος
σε δημόσια καταστήματα είχε υπογράψει ο… Όθων, πριν από 147 χρόνια! Ακολούθησαν δεκάδες άλλοι νόμοι -όλοι υποκριτικοί- αλλά  τα «καταστήματα» εξακολούθησαν να ντουμανιάζουν. Χαρακτηριστικό της ανικανότητας της Πολιτείας να εφαρμόζει τους Νόμους. Αν προσθέσετε και το ότι ο τωρινός νόμος έχει τεράστια παράθυρα -ίσως, για να… φεύγει ο καπνός- ελάχιστες είναι οι ελπίδες της εφαρμογής του!

Θεσμοί και κόμματα
Μπαλάκι του πινγκ-πονγκ έχει γίνει ο θεσμός
της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τα κόμματα, το καθένα από τα οποία καθορίζει τη στάση του, όχι με βάση τις επιταγές του Συντάγματος, αλλά το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον του. Είναι προφανές, ότι -σε προσεχή αναθεώρηση του Συντάγματος- επιβάλλεται αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να περιφρουρηθεί ο θεσμός και να μη γίνεται μοχλός ταπεινών κομματικών παιχνιδιών.

Μακροχρόνια παθογένεια
Στο «Ίδρυμα Βουδούρη»
-αρχικό κάτοχο του τίτλου- προσφέρει τον τίτλο του «Ελεύθερου Τύπου» και στο ΕΣΡ τον τίτλο του City το ζεύγος Αγγελόπουλου και τα όποια έσοδα από την εκκαθάριση στους εργαζόμενους. Σπάνια χειρονομία, που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη ζημιά του ζεύγους, από την ατυχή άσκηση της εισόδου τους στον χώρο των Ε.Η.Μ.Ε. Ένα χώρο, που πάσχει δεκαετίες τώρα από κακοήθη -κυριολεκτικά και μεταφορικά- ασθένεια. Με τη μεγάλη πλειονότητά τους να βρίσκεται στο κόκκινο, μόνον οι αθεράπευτα ρομαντικοί, τα ψώνια και οι επιδιώκοντες έμμεσα άνομα οφέλη, θα τολμούσαν πλέον να ιδρύσουν ένα καινούργιο Μέσο Ενημέρωσης.

Οι ανώνυμοι υβριστές
Σωτήρια ήταν η τελευταία υπογραφή του κ. Γ. Σανιδά,
Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου. Με γνωμοδότησή του, επιτρέπεται πλέον να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη ανώνυμοι bloggers, εφ’ όσον παραβίασαν κάποιο νόμο. Τα στοιχεία τους θα κοινοποιούνται από τον ΟΤΕ και τις εταιρείες παροχής διαδικτύου στις εισαγγελικές αρχές, χωρίς άδεια από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Είμαι πολύ περίεργος να δω, πόσοι θρασύδειλοι, θα συνεχίσουν να βρίζουν και να συκοφαντούν, μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Ήταν καιρός να μπει τέλος στον χυδαίο «τσαμπουκά» κάποιων κομπλεξικών, ώστε να καθαρθεί αυτό το πολύτιμο, δημοκρατικό βήμα ελεύθερης έκφρασης.

Ζητείται Ηρακλής
Όχι, που δεν το ξέραμε,
αλλά τα στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, για τη διαφθορά, ξαναφέρνουν ανατριχίλα! Όπως επισημαίνει κάθε χρόνο και η Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη, αδιαμφισβήτητοι και μακράν πρωταθλητές της διαφθοράς, είναι οι «δικτατορίσκοι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με 41,3% επί του συνόλου των διερευνηθεισών υποθέσεων. Την τιμητική πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, με 21,7% και οι Εποπτευόμενοι Ιδιωτικοί Φορείς, με 10,8%. Ζητείται Ηρακλής, που θα καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία από τη δύσοσμη κόπρο!