Το 2015, κάποιοι κάτοικοι της Λέσβου έγιναν οι ίδιοι «σωσίβιοι λέμβοι» για σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που κατέφθασαν στο νησί. Η ξεχωριστή αυτή πράξη τους έγινε αιτία να γυριστεί η «Ωδή στη Λέσβο». Πρόκειται για μια ταινία μικρού μήκους από το Johnnie Walker Storyline, μια εταιρική πρωτοβουλία που έχει στόχο να ξεχωρίζει ιστορίες ανθρώπινης προόδου και εξέλιξης που εμπνέουν. Η Μαρία Μόσχου, Innovation/Commercialization Manager στη Diageo Ελλάδος και υπεύθυνη για την ενεργοποίηση του Johnnie Walker στην ελληνική αγορά, μας μιλάει για αυτή την ιδιαίτερη ενέργεια και για την υποστήριξη της μάρκας σε πράξεις ανθρώπων με στόχο ένα καλύτερο αύριο.

Τι είναι η Ωδή στη Λέσβο;
Η Ωδή στη Λέσβο είναι μια ιστορία αναγνώρισης και θαυμασμού για τις ξεχωριστές πράξεις των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι έσωσαν και υποδέχθηκαν χιλιάδες πρόσφυγες. Η μικρού μήκους ταινία δείχνει, πώς στις πιο δύσκολες και πιο σκοτεινές στιγμές, η ελπίδα και η ανθρωπιά ξεχωρίζουν. Πώς, μέσα από μικρές πράξεις καλοσύνης και ανθρωπισμού, οι κάτοικοι της Λέσβου έκαναν τη διαφορά στις ζωές εκείνων που ταξίδεψαν εκεί σε αναζήτηση ενός καλύτερου αύριο.

Γιατί το Johnnie Walker αποφάσισε να δημιουργήσει αυτήν την ταινία;
Η ταινία είναι κυρίως μια ιστορία έμπνευσης, για το πώς απλοί άνθρωποι υιοθέτησαν θετική, δυναμική και ελπιδοφόρα στάση απέναντι σε μια κατά τα άλλα τραγική κατάσταση. Παρουσιάζοντας στο κοινό αυτές τις αξιοθαύμαστες ιστορίες, το Johnnie Walker θέλει να δείξει, πώς απλές πράξεις καλοσύνης και ανθρωπιάς μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Είναι τιμή μας που είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον Σύριο σκηνοθέτη Talal Derki, να δείξει την ευγνωμοσύνη του σε ένα νησί και να φωτίσει τις ανιδιοτελείς πράξεις των κατοίκων της Λέσβου.

Υπάρχει μια αναφορά στην πρωτοβουλία Storyline στην ταινία. Θα θέλατε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται;
Το Johnnie Walker, από τη δημιουργία του 200 χρόνια πριν, διηγείται ιστορίες που έχουν να κάνουν με την πρόοδο. Αποτελεί παράδοση της μάρκας μας. Μέσω της πρωτοβουλίας Storyline, το Johnnie Walker θέλει να εμπνεύσει όλους τους ανθρώπους, παρουσιάζοντας ξεχωριστές ανθρώπινες ιστορίες. Μια ομάδα αφηγητών από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων συγγραφέων και σκηνοθετών, με την υποστήριξη του Johnnie Walker, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να μοιραστούν ιστορίες που εμπνέουν την πρόοδο και τη εξέλιξη. Για παράδειγμα, είχαμε πρόσφατα παρουσιάσει παρόμοια ιστορία στην Κολομβία, όπου δώσαμε την ευκαιρία σε πέντε ανθρώπους από διαφορετικό περιβάλλον να αφηγηθούν τις ιστορίες τους και, παρά τη δύσκολη μεταξύ τους προϊστορία, να μοιραστούν κοινή πίστη για ένα καλύτερο αύριο.

Η τελευταία καμπάνια του Johnnie Walker έχει να κάνει με την χαρά. Όμως, η Συριακή προσφυγική κρίση δεν είναι μια χαρούμενη συνθήκη. Γιατί να συνδεθεί με αυτό;
Η υποστήριξή μας στην παραγωγή της Ωδής στη Λέσβο ήρθε ως εξέλιξη της πρωτοβουλίας Keep Walking Colombia, μιας ιστορίας που επίσης αναδεικνύει τη θέληση των ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο. Το φιλμ παρουσιάστηκε πριν ένα χρόνο και περιγράφει πως η θετική δράση, η αισιοδοξία και η ελπίδα βοηθά τους ανθρώπους να πετύχουν περισσότερα. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 6000 άνθρωποι, εκπροσωπώντας όλες τις πλευρές που αντιμάχονται στον συνεχιζόμενο εμφύλιο της Κολομβίας, φωτογραφήθηκαν μαζί υπό την καθοδήγηση του Αμερικανού καλλιτέχνη Spencer Tunick. Η Ωδή στη Λέσβο είναι η φυσική εξέλιξη, στο πλαίσιο του ρόλου μας ως αφηγητή ιστοριών που εμπνέουν, αφού επικεντρώνεται στην ανιδιοτέλεια των απλών ανθρώπων, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

Ποια είναι η συνεργασία σας με τη Mercy Corps που επίσης αναφέρεται στο video;
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ωδής στη Λέσβο, το Johnnie Walker υποστηρίζει τη Mercy Corps, μια διεθνή οργάνωση με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες, που βοηθά άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο να επιβιώσουν και να προοδεύσουν μετά από συγκρούσεις, κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Το Johnnie Walker επενδύει σημαντικά στην προώθηση του φιλμ, ενώ ταυτόχρονα κατευθύνει τους ενδιαφερόμενους στη Mercy Corps με στόχο να ενισχύσουν το έργο της. Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Mercy Corps έχει βοηθήσει πάνω από 7,7 εκατομμύρια άτομα που επλήγησαν από την κρίση και έχει επεκτείνει τον σχεδιασμό της έτσι ώστε να περιλαμβάνει την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης. Είναι επίσης παρούσα σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράκ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων των συγκρούσεων και της αστάθειας. Η ενίσχυση του έργου της Mercy Corps μπορεί να γίνει μέσω του www.mercycorps.org/johnniewalker.