Κινήσεις για τη μείωση πλαστικού και στις σκληρές συσκευασίες, βλέπουν μεγάλοι retailers
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα και εξελίξεις όσον αφορά στη χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά και του πλαστικού γενικότερα στον χώρο του retail, αποτύπωσε πριν λίγη ώρα σε εκδήλωσή του το ΙΕΛΚΑ, με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος.

Το Ινστιτούτο παρουσίασε τα πρώτα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στη χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία και όσον αφορά στο κανάλι του s/m, το Α’ τρίμηνο του 2018 καταγράφεται μείωση 76% στη χρήση πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το Α’ τρίμηνο ”17. Εάν οι ρυθμοί αυτοί διατηρηθούν, το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δις λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017. Όσον αφορά στα κρατικά έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος, οι περίπου 100 εκατ. σακούλες που διατέθηκαν το α’ τρίμηνο του 2018 από τα s/m αντιστοιχούν σε έσοδα 3 εκατ. ευρώ και επιπλέον 1 εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. Όσον αφορά στα λοιπά κανάλια εμπορίου-εστίασης, η μελέτη εκτιμά καλή εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανά κλάδο και περιοχή.

Ο Πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, Κων/νος Μαχαίρας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η μείωση της χρήσης πλαστικού δεν αφορά μόνον στις σακούλες και από το 2019 ενδέχεται να δούμε μεγάλους retailers να προχωρούν στη μείωση χρήσης σκληρού πλαστικού σε συσκευασίες PL προϊόντων. Το ΙΕΛΚΑ παρουσίασε επίσης την πορεία της πρωτοβουλίας «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο», την οποία πλέον υποστηρίζουν 10 μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Γουντσίδης, Θανόπουλος, Κρητικός, MyMarket, Praktiker, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης).

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η Πρωτοβουλία διοργανώνει με την βοήθεια του Δικτύου Μεσόγειος SOS και του WWF Hellas, την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με τη χορηγία υλικών από την Sanitas, για πρώτη φορά κοινούς καθαρισμούς ακτών από τις 10 αλυσίδες σε όλη την Ελλάδα. Ήδη στις πρώτες δύο δράσεις συμμετείχαν πάνω από 700 εθελοντές, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής για τους επόμενους καθαρισμούς είναι ακόμα μεγαλύτερες.